Castellano

Condemnats els responsables de la vigilància d'una platja accessible de Vila Joiosa després de morir ofegada una banyista

Condemnats els responsables de la vigilància d'una platja accessible de Vila Joiosa després de morir ofegada una banyista
  • Van ser alertats per un altre banyista que hi havia un cos flotant a l'aigua quan ells es trobaven a uns 50 metres de distància de la costa, "totalment aliens al que passava", dicta la sentència

La Secció Tercera de l'Audiència Provincial d'Alacant ha reconegut una indemnització de 132.607 euros a favor dels cinc fills de la usuària de la platja accessible Basseta de l'Oli, situada a la Vila Joiosa, que va morir ofegada el 4 de juliol de 2019 per la manca de vigilància de dos empleats de l'entitat que prestava aquest servei.

En la mateixa sentència d'apel·lació, el Tribunal ha confirmat la condemna d'aquests treballadors al pagament de sengles multes de 2.160 euros com a autors d'un delicte lleu d'homicidi per imprudència.

La Sala desestima així els recursos d'apel·lació interposats pels condemnats i per l'entitat per a la qual treballaven, Associació Ajuda en Carretera DYA Elx, contra la sentència dictada el desembre de 2020 pel Jutjat d'Instrucció 2 de la Vila Joiosa.

Els treballadors condemnats van ser alertats per una banyista que hi havia un cos flotant a l'aigua quan ells es trobaven a uns 50 metres de distància de la costa, "totalment aliens al que passava" a la víctima, segons es recull en la resolució judicial.

L'Audiència considera inqüestionable que la morta era usuària de el servei adjudicat per l'Ajuntament de la Vila Joiosa a la citada associació, ja que va arribar a la platja en una furgoneta noliejada per la mateixa entitat.

D'altra banda, la Sala descarta que la imprudència comesa pels treballadors es puga qualificar de lleu, en lloc de menys greu, ja que ells eren els "encarregats de la seguretat en el bany dels usuaris".

Així ho estipulava el plec de condicions del contracte subscrit entre el consistori i l'adjudicatària de el servei, segons el qual el programa de platges accessibles estava orientat també a "persones de la tercera edat que presenten problemes de mobilitat o necessitat de supervisió i ajuda en el bany a la platja ".

"L'existència d'aquesta obligació recollida contractualment els converteix en garants de la seguretat dels banyistes llocs al seu càrrec, de manera que aquesta incidència no pot ser titllada de mera distracció", precisa el Tribunal sobre els empleats.

D'altra banda, l'Audiència considera evident el "nexe causal entre l'actuació omissiva dels apel·lants i la mort" de la banyista, que va morir "per asfíxia per submersió, és a dir, es va ofegar", cosa que "no hauria passat de ser auxiliada a temps".

El Tribunal únicament ha estimat els recursos d'apel·lació presentats pels fills de la morta per incrementar la indemnització que ha d'abonar-los una companyia d'assegurances: des dels 103.483 euros reconeguts en primera instància pel jutjat fins als 132.607 euros.

La Sala ha acordat aquest augment perquè considera d'aplicació el barem per a accidents de trànsit corresponent a l'any de la sentència, 2020, i no el de l'any 2019, quan van passar els fets.

Pujar