elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Absolts dos funcionaris valencians que van tafanejar en l'expedient de Rocío Carrasco

Absolts dos funcionaris valencians que van tafanejar en l'expedient de Rocío Carrasco
  • Dos treballadors de la Generalitat van xafardejar dins del sistema confidencial de violència de gènere

La Secció Quarta de l'Audiència Provincial de València ha absolt a dos funcionaris de la Generalitat del delicte de descobriment i revelació de secrets del qual els acusava la Fiscalia per accedir al fitxer del sistema Viogen relatiu a dues persones de notorietat pública, concretament Rocío Carrasco i la seua exmarido Antonio David Flores. 

Els acusats són un psicòleg i una interina que treballaven en l'Oficina d'Atenció a les Vïctimas del Delicte del municipi valencià d'Alzira.

El Tribunal raona que els propis subjectes "suposadament agreujats" són els que "han fet arribar als mitjans de comunicació, amb notable profusió, les seues identitats, domicilis, filiacions, així com la condició de denunciant per maltractaments d'ella i d'autor d'ell".

A pesar que aqueixes dades són "eminentment personals (...), sota el prisma del bé jurídic protegit, han quedat fora de la tutela penal des del moment en què els seus titulars els han fets públic sense cap cautela, amén d'haver renunciat a persiguir la conducta dels acusats després de l'oferiment judicial d'accions", afig la Sala.

Igualment, el Tribunal considera que les dades als quals els acusats van tenir accés no tenen la condició de dades sensibles i assenyala que la Fiscalia no ha citat cap precepte legal o reglamentari que els prohibira expressament accedir a ells en el sistema Viogen pel fet de no figurar entre els casos oberts o seguits en l'oficina en la qual treballaven.

La sentència pot ser recorreguda en apel·lació davant la Sala civil i Penal del TSJCV.

Set funcionaris investigats

L'emissió de la docuserie de Telecinco ‘Rocío, comptar la veritat per a continuar viva’ va alçar la curiositat de set funcionaris valencians que no van dubtar, segons la Fiscalia, a accedir a l'expedient de la filla de Rocío Jurado. Ara, s'ha absolt a dos d'ells.

Es tractava de funcionaris de diferents oficines pels quals l'assumpte s'ha judicialitzat a Alzira, Ontinyent, Montcada, Catarroja i Sueca.

Així, el ministeri públic va obrir diligències d'investigació el mes de juny passat i va presentar la denúncia contra els set funcionaris per un possible delicte d'encobriment de secrets del 197.2, per accés indegut a la base de dades.

Els fets es remunten al mes de març de 2021 quan, després de difondre's el primer lliurament de la docuserie, es va detectar que almenys una desena de persones amb accés al sistema Viogén, al qual poden accedir, a més de la Policia i jutges, funcionaris que treballen en Serveis Socials, havia entrat a consultar l'expedient de la filla de Rocío Jurado.

Pujar