17 de gener de 2021 17/1/21

Alcalde d'Altea: "Oferim al turista la certesa de tindre unes platges sanes i segures"

Alcalde d'Altea: "Oferim al turista la certesa de tindre unes platges sanes i segures" - (foto 1)
  • Entrevista amb Jaume Llinares per a conéixer l'evolució de la desescalada a Altea, un municipi que ja gaudeix de les seues platges en aquesta segona fase

MÉS FOTOS
Alcalde d'Altea: "Oferim al turista la certesa de tindre unes platges sanes i segures" - (foto 2)

Des de l'1 de juny les platges d'Altea han recuperat als seus banyistes i elperiodic.com ha volgut parlar amb l'alcalde de la localitat, Jaume Llinares, sobre les mesures que s'han posat en marxa des de l'ajuntament i el balanç que deixa la pandèmia.

PREGUNTA. Com ha anat evolucionat el procés de desescalada?

RESPOSTA. Altea recupera la normalitat gradualment, i en aquesta passada primera fase van obrir ja molts comerços i terrasses de locals de restauració. Des de l'Ajuntament hem posat l'accent que avançar en aquestes fases no significa que el virus haja desaparegut, per tant, continuem insistint a la ciutadania que continue complint amb les mesures de seguretat i d'higiene. Altea compta amb un sector hostaler i comercial fort que ha sabut adaptar-se a les difícils circumstàncies, anteposant l'interés general al particular. Segons em traslladen des de les diverses associacions que representen a aquests sectors, la possibilitat d'obrir va ser rebuda amb optimisme i amb la responsabilitat que requereix la situació en la qual ens trobem.

P. Com ha afrontat el sector de l'hostaleria l'adaptació a aquesta “nova normalitat”?

R. El sector hostaler alteano va iniciar la reobertura amb optimisme i seguint els protocols necessaris, adaptant-se a les mesures establides, amb l'objectiu de garantir la seguretat per als clients. En aquests moments, la millor manera d'ajudar al sector és acudir a aquests establiments respectant les normes i ajudant al fet que també les apliquen.

P. Com veu el sector hoteler la temporada estival?

R. Des de l'Ajuntament som conscients de les dificultats que la pandèmia ha provocat en el sector hoteler. En tot moment hem estat en contacte amb el sector, tant de manera telefònica, com a través d'altres mitjans electrònics. Els hem facilitats tota la informació que ens arriba des d'altres administracions perquè estiguen assabentats dels protocols que estableix el Govern i autoritats sanitàries. D'altra banda, dies arrere celebrem, de manera telemàtica, el Consell Local de Comerç i Turisme, una trobada molt productiva on tot el sector va aportar les seues propostes, perquè Altea puga recuperar l'anhelada normalitat al més prompte possible, amb totes les garanties de seguretat. Esperem que en breu es puguen materialitzar. Vull agrair la implicació d'aquest sector tan important per a l'economia local i la seua col·laboració amb l'Ajuntament d'Altea.

P. Respecte a les platges, quin pla ha dissenyat l'Ajuntament?

R. Encara que des de l'1 de juny les platges del municipi estiguen obertes al públic, no serà fins al 15 de juny quan l'obertura compte amb servei de socorrisme, controladors de platges o informadors. Pel que el bany queda baix responsabilitat de l'usuari. Estem redactant un protocol, basat en el Decret del Consell, que estableix unes normes d'aplicació general per a garantir la seguretat a les nostres platges i és important que es faça coordinant tots els departaments implicats i amb la col·laboració entre administracions, autonòmica i municipal. Així mateix, continuem mantenint reunions contínues punt amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, de la qual formem part de la Comissió de Turisme. Una idea és clara, volem potenciar i posicionar entre alteanos i visitants: tenim unes platges segures i sanes i pense que el Decret del Consell ens ofereix eines per a aconseguir aquests objectius.

P. En quina mesura creu que afectarà el Coronavirus a la temporada estival 2020?

R. En principi el turisme dependrà del viatger nacional pel fet que les limitacions de circulació interprovincials quedaran sense efecte al final de l'estat d'alarma. En canvi, serà més complicat recuperar al turista estranger, atés que existeix molta incertesa referent als viatges internacionals pel que fa a disponibilitat de línies aèries i desconfiança del turista en el seu desplaçament a altres destinacions. No obstant això, tenim l'esperança de recuperar la confiança i que els turistes s'animen a viatjar a destinacions segures com Altea. Per a això, tant les administracions públiques com el sector estem treballant per a construir una imatge de marca que ajude a això.

P. Quines mesures ha adoptat l'Ajuntament per a frenar l'impacte econòmic del Coronavirus?

R. L'Ajuntament d'Altea ha llançat un primer paquet de mesures per a pal·liar els efectes econòmics de la crisi del COVID-19.

Un primer bloc que suposa l'increment de la dotació del pressupost de Serveis Socials en 300.000 €. Un segon bloc amb mesures que afecten la recaptació de les taxes per Ocupació de la Via Pública, Venda no sedentària (mercat ambulant) i Conservatori Municipal. El cobrament d'aquestes taxes queda suspés i es procedirà d'ofici a la devolució dels imports cobrats a compte. Represa l'activitat comercial, es ponderarà una liquidació proporcional al temps efectiu d'ocupació. L'import destinat rondarà els 400.000 €.

També, hem convingut amb la concessionària del servei d'aigua potable Aigues d’Altea un import de 100.000 € per a ajudar a les famílies i empreses que no puguen fer front als rebuts de l'aigua.

Per tant, el cost de les mesures contingudes en aquest primer paquet està estimat en 800.000 €. Les previsions realitzades es basen en un horitzó temporal de tres mesos, pel que fa a les ajudes de Serveis Socials; i de sis mesos d'inactivitat, pel que respecta a les taxes. En funció de com evolucione la situació, es deixa oberta la porta a una nova intervenció que reculla els ajustos necessaris.

A més, s'hem reactivat la posada en marxa de diverses obres públiques, necessàries per al municipi. Aquestes obres les duran a terme nou pimes locals, gestionades per autònom. Hem optat per aquesta opció, en comptes d'una gran empresa que s'encarregara de tot, per a donar oportunitat a més empreses d'Altea en aquests moments tan complicats que estem vivint per la crisi del Coronavirus i ajudar la petita empresa a mantindre l'ocupació i als seus treballadors.

Tenim la responsabilitat d'administrar uns recursos que tenen els seus límits. El que no podem fer, en cap concepte, és crear falses expectatives anunciant mesures sense estar segurs de la seua viabilitat, de la seua legalitat o, la qual cosa més ens preocupa, de la seua rellevància. No es tracta únicament de repartir amb criteris més o menys acceptables, sinó que l'ajuda que es preste siga realment útil per a qui la reba. Les administracions públiques supramunicipals han adquirit el compromís i la responsabilitat d'ajudar al teixit empresarial. Per part nostra, farem un seguiment de com es van materialitzant aquestes ajudes en el nostre municipi i col·laborarem amb aqueixes altres administracions en la mesura de les nostres possibilitats.

El govern local ha centrat els seus esforços a assegurar un estatus econòmic digne per a les famílies els ingressos de les quals s'hagen vist minvats de manera crítica per la crisi del Coronavirus. I entén que aquest tipus d'intervencions, a més de prioritàries, són inajornables. Les persones són la nostra prioritat.

P. Què li transmetria al Govern Central?

R. Li transmetria el meu suport i el de l'Ajuntament d'Altea per a treballar de manera conjunta en aquesta crisi, que necessita la unitat de totes les forces polítiques i de la societat per a superar-la.

P. Un missatge final que vulga enviar als veïns?

R. Agraïment a tots els alteanos i alteanas que han sigut molt respectuosos durant el confinament, han sabut estar a l'altura de la gravetat de la situació i han complit amb les mesures que ens han marcat des del Govern Central. I ara, en la desescalada, han guardat les distàncies de seguretat i seguit les mesures de les autoritats sanitàries.

La meua gratitud i solidaritat està amb tots en aquests moments tan complicats que ens ha tocat viure a causa de la pandèmia. I, per descomptat un agraïment especial als sanitaris, Policia Local, Guàrdia Civil, Protecció Civil, La Pública, associacions, ong’s, voluntaris, etc., que han sigut els vertaders herois i heroïnes d'aquesta pandèmia duent a terme un treball exemplar per a tota la ciutadania en primera línia. Confie que la responsabilitat de la ciutadania continue en les fases futures de la desescalada.

Hem patit crisis econòmiques molt fortes de les quals hem eixit amb molt d'esforç. Estic convençut que aquesta situació, tan diferent, també la sabrem superar, ens recuperarem i eixirem reforçats.

Pujar