elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Almenara sol·licitarà en ple que la Jota d'Almenara siga declarada Patrimoni Immaterial

Almenara sol·licitarà en ple que la Jota d'Almenara siga declarada Patrimoni Immaterial

  El ple d'Almenara té previst acordar aquesta vesprada per unanimitat dels tres grups municipals sol·licitar a la Generalitat Valenciana la declaració com a Patrimoni Immaterial de la Jota d'Almenara com a composició i ball tradicional local datat de finals del segle XIX amb l'objectiu de preservar-ho, protegir-lo i difondre-lo segons ha explicat l'alcaldessa Estíbaliz Pérez. La proposta s'has transmès al consistori per part de la investigadora local Estel Bosó Doménech, al costat de diverses associacions de la localitat. L'alcaldessa ha destacat que "la jota és un patrimoni local que s'ha de preservar, per la qual cosa hem acordat entre tots sol·licitar aquest reconeixement i aquesta figura de protecció per a la nostra jota".

  La investigadora ha destacat que "amb aquesta figura i reconeixement que esperem es concedisca ens va a permetre la màxima difusió i protecció per a la jota, patrimoni de la localitat i que hem de preservar perquè no es perda". De fet segons ha informat Bosó, la idea de futur seria realitzar unes jornades promocionals de la jota.

  L'acord plenari anirà acompanyat de l'estudi realitzat per Estel Bosó en el qual es determina que la Jota d'Almenara procedeix de finals del segle XIX i que es va estrenar en una festa del Comte d'Almenara, una jota que va compondre Pepe Huguet Abad i que al principi era per a rondalla però va derivar en una composició per a "tabal i dolçaina".

  En l'estudi realitzat segons conta l'autora, s'expliquen els antecedents musicals, la partitura, el seu significat, la lletra de la jota i la seua anàlisi, el ball, amb el seu significat i cadascuna de les postures, així com també tot el context històric i la vinculació amb la seua època.

  Bosó no ha realitzat sola aquest estudi, ja que ha comptat amb la col·laboració d'associacions i persones vinculades al món dels balls i la música, com és el cas dels components de "la Llavor Dolçaina i Tabal" amb Raquel Dasca al capdavant, Lledó Royo, Ana Navarro i Silvia Delgado de el "Grup de Danses" així com un enregistrament de Teresa Doménech en la qual Vicentica Royo cantava a capela la jota. Bosó ha agraït a tots la col·laboració per a preservar "el nostre patrimoni local, com el cas de la Jota d'Almenara".

  Pujar