14 de juliol de 2020 14/7/20

Almenara obrí el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ en els Estanys

Almenara obrí el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ en els Estanys - (foto 1)
  • Cada dissabte a les 9 del matí hi haurà visites guiades i rutes gratuïtes

MÉS FOTOS
Almenara obrí el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ en els Estanys - (foto 2)
Almenara obrí el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ en els Estanys - (foto 3)
Almenara obrí el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ en els Estanys - (foto 4)
Almenara obrí el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ en els Estanys - (foto 5)
Almenara obrí el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ en els Estanys - (foto 6)
Almenara obrí el Centre d´Interpretació de la Línia XYZ en els Estanys - (foto 7)

Aquesta vesprada ha obert les seues portes a la Casa dels Anglesos (Estanys d’Almenara) el Centre d’Interpretació de la Línia XYZ, on es vol recordar d'una banda la infraestructura que arranca en la Gola de la Llosa i arriba fins a Santa Cruz de Moya, tant el que va suposar en el marc de la Guerra Civil, en l'àmbit de la Memòria Històrica, i per una altra en l'àmbit del turisme de la localitat, buscant un nou atractiu a la zona natural única dels Estanys, així com la desestacionalització del turisme.

A l'acte inaugural, junt l'alcaldessa d'Almenara, Estíbaliz Pérez, ha assistit el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, així com altres autoritats com l'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños o l'alcalde de Suera i possiblement pròxim president de la Diputació, Josep Pasqual Martí.  El Centre d’Interpretació està finançat pràcticament íntegrament per la Generalitat Valenciana.

En l'acte inaugural, l'alcaldessa, Estíbaliz Pérez,  ha assenyalat que espera que el Centre d’Interpretació es convertisca en un centre comarcal turístic per a “realitzar paquets turístics comarcals, desestacionalitzar el turisme i fomentar les visites, que sumarem als Estanys” tot això gràcies al Consorci del Pacte Comarcal per l’Ocupació de la Plana Baixa i la seua aposta turística conjunta per als municipis del litoral sud. A més també espera que el nou govern de la Diputació aposte pels plans de governança com fan a València o Alacant, per a continuar desenvolupant aquests projectes, cosa “que fins al moment ací no han realitzat”.

D'altra banda Pérez també ha assenyalat “no podem oblidar-nos del que va passar, de saber què va succeir, i és important que tots recorden el que va passar, que es tinga en compte perquè no torne a succeir”. A més també ha adquirit el compromís de “continuar apostant i invertint en memòria històrica i en el nostre patrimoni”. Pérez a més d'agrair la col·laboració de la Generalitat, també ha agraït a Lara Cardona i Nel.lo Navarro la seua idea i aposta pel Centre d’Interpretació de la XYZ. 

Per part seua, Francesc Colomer, ha destacat la importància del Turisme, però també de tindre memòria. Així ha destacat l'aposta pel Turisme, el dret al turisme, a conéixer, a a saber, a visitar, però també destacar que “aquesta línia XYZ involucra 42 municipis, 5 comarques, i ha de saber-se que va passar, com es va vertebrar el territori i saber per què va morir ací gent, cosa que no  hem de perdre mai de vista, però que també ens porte a l'esperança”.

La iniciativa va partir de la historiadora local Lara Cardona, que al costat de Nel.lo Navarro (periodista i editor de Trencatimons Editorial) van dissenyar el projecte que hui ha obert al públic i que es busca gradualment completar.

El Centre d’Interpretació de la Línia XYZ està dividit en tres temàtiques interrelacionades, la primera el context històric del conflicte, la segona el per què es va construir aquesta línia defensiva i la tercera, la participació i repercussió social.  Així es poden panells informatius i explicatius del que suposa la Línia XYZ així com diversos articles militars i de l'època, així com imatges diverses i una ortofoto de tota la línia des de la Gola de la Llosa fins a la Muntanya del Castell d’Almenara amb maquetes dels punts clau, que a més es poden visionar llegint codis QR a través del telèfon. La visita es complementarà amb rutes guiades gratuïtes, que partiran des del Centre d’Interpretació durant l'estiu cada dissabte a partir de les 9 del matí.

Pujar