elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de tres milions per a combatre el primer any de COVID a Almassora

Més de tres milions per a combatre el primer any de COVID a Almassora
  • Ocupació, protecció, ajuda social i contractes a empreses locals centren els fons

L'Ajuntament d'Almassora acumula tres milions d'euros en despeses i inversions vinculades a la pandèmia quan es compleix un any de la declaració del primer estat d'alarma. Elements de protecció en instal·lacions, desinfecció de la via pública, reactivació de l'ocupació, contractació d'empreses locals, ajudes directes, emergència social i beques menjador per a escolars són algunes de les línies activades en aquest primer any d'impacte del coronavirus.

El Servei d'Informació i Atenció Ciutadana (SIAC), la Policia Local i els Serveis Socials han sigut la primera línia en aquest temps d'incertesa i dificultats econòmiques i socials. Acurtar els terminis de pagament de les ajudes, oferir nous serveis a domicili, gestionar un ‘telèfon de l'esperança’ per a majors… La previsió econòmica per a 2021, després de l'impacte de la pandèmia, ha portat a l'equip de govern a incrementar un 35% el pressupost de Serveis Socials, que superarà el mig milió d'euros entre 2020 i l'exercici vigent per a no deixar a ningú arrere.

Evitar aquesta situació va ser també el principal objectiu del Pla Reactivem, de caràcter municipal, que durant 2020 va destinar 308.666,20 euros a contractes a empreses d'Almassora que van posar a punt la ciutat amb fons públics i van permetre mantindre a flotació la seua activitat en un moment de caiguda del negoci en quasi tots els sectors. Garantir la seua continuïtat va ser el principal propòsit del treball de tots els gestors que van aconseguir reduir a 14 dies el període mitjà de pagament als proveïdors de l'Ajuntament.

L'objectiu continua vigent en l'actualitat, sense anar més lluny amb obres d'accessibilitat que executa aquests dies una empresa local al carrer Alqueria i que contribueixen a millorar la imatge d'Almassora i la continuïtat de l'activitat empresarial. Per això, dins de les competències municipals de foment de l'ocupació, el pressupost municipal per a 2021 recull 1,3 milions d'euros en sis programes d'ocupació que oferiran formació i treball a tantes persones a la recerca d'una oportunitat laboral, que se sumen a plans d'ocupació per 500.000 euros l'últim any i més d'un milió en accions formatives.

Mentrestant, el pla Resistir, en el qual participen la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament, injectarà 649.487 euros a negocis que s'han vist obligats a tancar i el consistori farà el propi en les pròximes setmanes en reservar 300.000 euros per a una altra línia d'ajudes que abast a autònoms i empreses que, sense haver de baixar la persiana, sí que van veure afectats greument els seus ingressos. L'ajuda anirà més enllà a l'hostaleria amb l'eliminació de la taxa de terrasses en aquest any i la reducció en el cas del mercat ambulant. Més de 200.000 euros que l'Ajuntament deixarà d'ingressar entre l'any passat i aquest per a ajudar en la recuperació.

I a aquest efecte se situen les inversions com a eix central del pressupost municipal de 2021, per a continuar generant treball i també la protecció per a evitar més contagis. D'aquí ve que el pressupost per a la residència municipal de la tercera edat cresca enguany en 108.000 euros respecte a l'anterior per a oferir les majors garanties a la plantilla i a les persones usuàries, que van ser pioneres en el procés de vacunació a la província.

Pujar