elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Setmana Santa d’Almassora ja és Festa d’Interès Turístic Provincial

La Setmana Santa d’Almassora ja és Festa d’Interès Turístic Provincial

  La Setmana Santa d'Almassora ja és Festa d'Interès Turístic Provincial. Així ho ha anunciat aquesta tarda l'alcaldessa, Merche Galí, després del ple ordinari de març als presidents de les confraries religioses i Tambors de Passió, als qui ha transmès la notícia que li ha comunicat telefònicament el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. La localitat ha superat tots els tràmits iniciats l'estiu passat perquè la singularitat del conjunt d'actes compti amb aquesta declaració.  

  D'aquesta forma, la Generalitat Valenciana culmina l'expedient iniciat a instàncies de la regidora de Cultura, Isladis Falcó, que a mitjan 2018 va reunir representants de totes les confraries per a traslladar-los la voluntat del consistori d'aconseguir aquesta declaració. Davant l'aposta unànime de les agrupacions religioses l'Ajuntament va iniciar els tràmits amb l'ajuda de l'historiador local Primitiu García.

  “Han estat molts mesos de treball, de cerca de dades, de documentació exhaustiva en la qual s'han bolcat diferents departaments de l'Ajuntament però també confrares i veïns en general per a demostrar que la nostra Setmana Santa té elements que no es donen en altres localitats i que mereixem aquest reconeixement que suposarà un revulsiu turístic”, ha defensat la primera edil.

  Com a exemples, Galí ha enumerat la Rompida de l'Hora a càrrec de Tambors de Passió, que acumula una dècada de tamboradas en la plaça Major amb el bombo de 2,2 metres com a protagonista sobre l'escenari. Els premis en el certamen nacional de Híjar, la seva incursió inèdita en festes com els Moros i Cristians d'Alcoi o la singularitat del seu toc són alguns dels actius de l'agrupació que presideix Damián Aguilella.

  Però la declaració de Festes d'Interès Turístic Provincial va més enllà i engloba al conjunt de la Setmana Santa d'Almassora. El quinari, la processó del Diumenge de Rams, el Via crucis o el lavatorio del Dijous Sant figuren entre l'extensa programació d'actes de la Setmana Santa. També ho fan “moments únics com el descendiment del Crist, una figura articulada que es custodia a l'església de la Nativitat i que és única a la província”, ha recordat Galí.

  Tot això ve confirmat per l'antiguitat de les confraries. La primera documentació és de 1770 i constata l'existència de la Tercera Ordre de Penitència del nostre Pare Sant Francesc. Posteriorment va donar lloc a l'actual confraria de Sant Francesc d'Assís, única durant molts anys a Almassora i popularment coneguda com 'els penitents'. En l'expedient consta també la germanor dels Cavallers del Sant Sepulcre, que va desfilar per primera vegada en 1959 encara que es va fundar en dos anys abans. De 1959 és també el Crist del Calvari.

  Posteriorment va sorgir la germanor de la Verge dels Dolors, fundada en 1960, la confraria del Carmen o les Germanes de la Consolació. Altres agrupacions de caràcter religiós d’Almassora són la Junta Central de la Setmana Santa, la congregació de María Inmaculada i Sant Lluís Gonzaga, així com la Junta de Dames de Santa Quitèria i Verge del Rosari.

   

   

   

   

  Pujar