elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El servei de manteniment del Consorci riu Millars adequa l'entorn del jaciment del torrelló del Boverot d'Almassora

El servei de manteniment del Consorci riu Millars adequa l'entorn del jaciment del torrelló del Boverot d'Almassora
    MÉS FOTOS
    El servei de manteniment del Consorci riu Millars adequa l'entorn del jaciment del torrelló del Boverot d'Almassora - (foto 2)
    El servei de manteniment del Consorci riu Millars adequa l'entorn del jaciment del torrelló del Boverot d'Almassora - (foto 3)
    El servei de manteniment del Consorci riu Millars adequa l'entorn del jaciment del torrelló del Boverot d'Almassora - (foto 4)

    El Servei de Manteniment del Consorci riu Millars ha netejat de brossa el conjunt arqueològic del jaciment del torrelló del Boverot ubicat al terme d'Almassora (Castelló). La brigada ha retirat una gran quantitat de plantes seques i altres arbustos que dificultaven l'entrada a l'antic poblat de la cultura del Bronze final o també conegut pels arqueòlegs com a bronze valencià d'uns 1400 metres quadrats d'extensió. ‹‹Vam demanar al Consorci riu Millars que ho netejara perquè allí és precisament on comença la protecció del paisatge i la intenció és durant aquest estiu fer un parell de visites guiades organitzades per l'Ajuntament d'Almassora entre dissabte o diumenge per a ensenyar una part del torrelló. Les visites durarien entre mitja hora i tres quarts al mateix poblat i després es completaria amb una visita al Museu on estan dipositats els materials arqueològics més importants del jaciment››, ha comentat Gerardo Clausell, director del Museu Arqueològic del Torrelló d'Almassora i alhora director de les excavacions.

    Un poblat del Bronze final amb 2500 anys d'antiguitat

    L'ocupació original del poblat del torrelló del Boverot és del 1200 abans de Crist. Es tracta d'un assentament menut però molt fortificat que explica el seu nom de torrelló ubicat a la vora del riu Millars, a uns 25 metres de distància. El torrelló estava protegit per unes torres defensives i un gran mur de protecció. ‹‹Els seus habitants baixaven cada dia en gerres més o menys grans fins al Millars. Les pujaven amb aigua i la dipositaven en contenidors dins de les habitacions de les cases. Eixos contenidors que són unes grans gerres quan hem excavat els hem trobat dins dels mateixos habitatges. Aleshores són uns recipients que tenen aproximadament uns 60 cm d'altura amb la boca molt ampla que els permetia accedir fàcilment a l'aigua des d'eixe lloc››, ha detallat Clausell.

    El jaciment del torrelló del Boverot té una gran importància dins el conjunt arqueològic d'aquesta època del Bronze final del 1200 aC. Les excavacions i estudis científics han permés descobrir diferents estructures urbanes com un carrer amb habitatges adossats i les muralles que protegien l'habitatge de les contínues invasions.

    Pujar