elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Planten una espècie que es creia extinta en la desembocadura del Millars

Planten una espècie que es creia extinta en la desembocadura del Millars
  • Es pensava que havia desaparegut per complet però s'ha descobert una població en un altre punt de Castelló

MÉS FOTOS
Planten una espècie que es creia extinta en la desembocadura del Millars - (foto 2)
Planten una espècie que es creia extinta en la desembocadura del Millars - (foto 3)

400 exemplars de barrela (Salsola soda) ja formen part de l'extensa i rica col·lecció de plantes del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars. Aquest matí s'ha dut a terme la plantació en la zona de la platja de les Goles, terme municipal d'Almassora, i en la platja de la Pola, terme municipal de Borriana. L'acció ambiental s'ha efectuat a proposta del CIEF (Centre d'Investigació i Experimentació Forestal), pertanyent a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, amb la col·laboració del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars, integrat pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

La barrela és una espècie de planta de xicotetes dimensions que està catalogada en perill d'extinció, amb una xicoteta població registrada en el Parc Natural del Fondó d'Elx, malgrat que des de 2017 es considerava extinta. L'any 2022 es va descobrir una població en el Parc Natural de la Serra d'Irta en un hàbitat molt semblant a la platja de les Goles, al nord de la Desembocadura del riu Millars, on predominen cudols, pedres i sorra. Així, degut a les condicions favorables per al desenvolupament de l'espècie, s'ha escollit la zona per assegurar-ne el creixement i afavorir la seua reproducció.

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars mancava fins ara d'aquesta classe de planta. La població de barrela que s'ha integrat augmenta significativament la biodiversitat existent en el paisatge litoral. D'aquesta manera, professionals especialistes en botànica han dut a terme l'actuació amb la supervisió de Josep Carda, tècnic de VAERSA.

 

Pujar