20 de febrer de 2020 20/2/20

El Museu del Joguet, referent turístic després de superar les 10.000 visites a Almassora

El Museu del Joguet, referent turístic després de superar les 10.000 visites a Almassora - (foto 1)

  El Museu del Joguet d'Almassora ha superat les 10.000 visites des de la seua obertura al setembre de 2018 en el primer pis del Mercat Central. La col·lecció de la família Arenós Agut ha batut totes les previsions en consolidar-se com a referent turístic de la Comunitat Valenciana, que cada setmana rep a desenes de visitants per a conéixer la sala més gran de la regió.

  L'espai diàfan, i accessible íntegrament des de la plaça d'Espanya, mostra al voltant de 1.200 joguets fabricats entre 1890 i 1980 i atresorats per la família propietària durant dècades. La Regidoria de Museus, a càrrec de Isladis Falcó, va decidir ampliar l'horari d'obertura per a atendre un públic creixent. D'aquesta manera, l'exposició obri ja d'11 a 13 hores de dijous a diumenge i, a més, els dissabtes també de 18 a 20 hores, sempre de manera gratuïta.

  Entre els atractius d'aquest espai de 272 metres quadrats amb més d'un miler de peces exposades figuren el venedor de mantegades, fabricat en llanda durant la postguerra en l'empresa joguetera Rico d'Ibi, a Alacant, així com objectes únics, elaborats a mà, com a nines o maquetes de ferrocarril. “Cada peça, cada detall, té una història que contar i moltes hores de treball que no deixen indiferent als qui visiten aquest espai únic”, segons Falcó.

  Aquest fet ha permés incrementar el volum de visites des de la seua obertura fa 16 mesos. Només durant la setmana de festes en honor a la Mare de Déu del Roser, el museu va rebre prop de 800 visites, en part motivades per una programació variada amb nous atractius com l'expositor dedicat a l'entrada de vaques, que va recrear el Raval de la Trinitat i a les persones que intervenen en la popular carrera per la Vila. Des de llavors ha adaptat totes les celebracions als joguets exposats per a incentivar les visites.

  El Dia de la Hispanitat, Halloween, la fira medieval, el 50 aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna, el Nadal o la Matxà de Sant Antoni són algunes de les dates assenyalades que la família Arenós Agut ha celebrat amb peces especials. A més, la sala ha programat jornades com ‘Jo dibui-xe!’ o el taller ‘Reconduir conductes a través dels jocs educatius’, amb els quals el consistori i la família propietària de la col·lecció busquen nous punts de connexió amb la societat.

  La sala alberga l'exposició permanent de 15 obres donades per artistes d'Almassora. Són pintures basades amb el joguet com a element central i el paper que van tindre en la infància durant el segle passat. Tal com indiquen des del museu, “aquesta col·lecció té la finalitat d'enriquir l'extensa exposició de joguets del museu, aportant amb contrastada qualitat la visió quede els joguets exposats tenen els nostres pintors”.

  Pujar