elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Juan Edo, la història d'un supervivent de càncer que reclama més recursos per a la investigació

Juan Edo, Almassora
Juan Edo, Almassora
  • Als seus 42 anys, aquest veí d'Almassora ha patit tres recaigudes per càncer de cavum o nasofarige, una tipus de tumor infreqüent

  • Aquest castellonenc ha iniciat una campanya de suport en xarxes socials per a donar visibilitat a la seua malaltia i conscienciar a les administracions que donen suport a la investigació d'aquesta mena de tumors

Juan Edo, veí d'Almassora, és la viva imatge de la superació i de la lluita contra el càncer. Als seus 42 anys ha patit tres recaigudes per càncer de cavum o nasofaringe i porta a la seua esquena infinitat de tractaments i operacions.

Malgrat la seua situació, aquest castellonenc no tira la tovallola i ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures a través de la plataforma Os Oigo per a conscienciar a les administracions que destinen més recursos a la investigació d'aquesta mena de tumor infreqüent, que a Espanya afecta a 1 de cada 100.000 habitants.

Juan Edo necessita almenys 500 signatures i ja ha superat les 253 (en el moment de la publicació d'aquesta notícia en elperiodic.com) perquè la seua petició arribe a les Corts Valencianes. Encara que de moment ha aconseguit que li atenga el responsable de Sanitat de Compromís en les Corts, per videollamada, el pròxim 28 de desembre.

“Vull que es destine més diners a la investigació i fer un toc d'atenció als metges d'atenció primària sobre l'existència d'aquesta mena de càncer. Un ràpid diagnòstic és vital perquè és una malaltia que deixa moltes seqüeles”, assenyala Juan Edo, qui ha recordat que a ell van tardar mig any a diagnosticar-li la malaltia.

És l'únic càncer nasofaringi que no aquesta relacionat amb el consum de tabac, només se sap que està relacionat amb la mononucleosis, coneguda com la malaltia del bes, que, juntament amb algun factor genètic comporta a la seua aparició. A més, els tractaments que es fan en la cara són molt agressius i impliquen moltes seqüeles.

A Juan li van diagnosticar el cavum en 2005, amb tan sols 27 anys. I des de llavors la vida li ha canviat per complet. Té una incapacitat total i es va refugiar en el gimnàs per a recuperar pes. En els últims anys ha sigut entrenador personal.

Els inicis del cavum en Juan Edo

A aquest jove d'Almassora se li va tapar l'oïda dreta i després de diverses setmanes d'acudir al metge continuava notant molèsties. La pressió inicial va derivar en dolor i va tornar a acudir al metge, que li va receptar antibiòtics en pensar que era una infecció d'oido.

Juan va ser derivat a l'otorrino, però els dolors continuaven persistint. Fins que es va notar un embalum en el coll i la biòpsia va confirmar el càncer de nasofaringe; i va ser remès de manera immediata a l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO), als metges del qual Juan Edo està agraït perquè “m'han salvat la vida”.

Per a vèncer la malaltia, Juan va rebre sessions de quimioteràpia i radioteràpia. Malgrat la duresa dels tractaments i els efectes secundaris d'aquests, Juan va seguir avant fins que en una revisió li van detectar un altre tumor en 2016. “Tenir càncer amb 27 anys és dur, però recaure als 11 anys és un pitxer d'aigua freda, un colp tremend que et torna a canviar la vida per sempre”, comenta Juan.

Amb això, va continuar amb el tractament i les cirurgies pertinents. Juan va aconseguir tornar a recuperar-se però, de nou, el càncer ha tornat a aparèixer. Ara, aquest jove d'Almassora espera notícies de diversos hospitals, La Fe, l'IVO o un hospital de Madrid, per a triar el tractament que millor s'adapte a la seua situació.

Malgrat tot, Juan Edo segueix disposat a donar la batalla al càncer per tercera vegada i el fa donant visibilitat a la malaltia i exigint més suport a la investigació.

MÉS FOTOS
Juan Edo, Almassora
Juan Edo, Almassora
Juan Edo, Almassora
Pujar