17 de gener de 2021 17/1/21

Les II Jornades d'Estudis d'Almassora analitzaran la influència de l'agricultura en la història del municipi

Les II Jornades d'Estudis d'Almassora analitzaran la influència de l'agricultura en la història del municipi - (foto 1)

  La Regidoria de Patrimoni treballa en l'organització de la segona edició de les Jornades d'Estudis d'Almassora, una activitat en la qual experts i historiadors analitzaran la influència de l'agricultura en l'evolució social de la localitat. La Universitat Jaume I col·labora amb el consistori en la planificació d'aquestes jornades, que se celebraran els pròxims 28 i 29 de setembre.

  Tal com ha assegurat l'edil de l'àrea, Amaya Gómez, "l'activitat agrícola ens ha deixat una rica herència quant a tradicions i maneres de vida, però també en el patrimoni arquitectònic local, un altre dels aspectes en els quals aprofundiran aquestes jornades". Per a açò, el departament que dirigeix Gómez ha programat una excursió guiada en la qual els visitants podran conèixer les restes d'antigues construccions hidràuliques, en el marge del riu Millars.

  Així doncs, un autobús traslladarà el dissabte a la vesprada els visitants fins a Santa Quitèria, des d'on començarà un recorregut que recorrerà l'assut, la Casa dels Reixes, l'antic castell del segle XIII i nombrosos dels molins històrics situats en aquest camí. El grup també s'endinsarà en un tram de la rambla de la Vídua, en el qual existeixen restes de dues sèquies romanes i un pont medieval.

  "Almassora està molt vinculada a l'agricultura i volem donar a conèixer aqueixa connexió històrica, que ha convertit al nostre municipi en el que avui és", ha apuntat l'edil. Per a Gómez, "encara que l'activitat agrícola professional és cada vegada menys freqüent, moltes famílies han crescut i prosperat sobre la base d'aquest sector i la seua petjada és encara evident avui en la localitat".

  La titular de Patrimoni ha agraït la col·laboració del professorat del departament d'Història, Geografia i Art de la UJI, al costat del qual el consistori engega aquesta iniciativa per segon any consecutiu. La regidora també ha reconegut la implicació de CaixAlmassora, en el saló de d'actes de la qual se celebraran les ponències.

  Cal recordar que la Jornades d'Estudis d'Almassora van nàixer en 2017, any de la celebració de 780 aniversari de la fundació del municipi. En aqueixa ocasió, els historiadors van analitzar la carta de poblament de 1237 i altres documents similars de les localitats de les comarques de la Plana. La jornades també van servir per a recrear la fundació de la ciutat amb una representació de l'entrada del rei Jaume I a Almassora i van estar acompanyades d'una visita al castell medieval.

  Pujar