elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern guarda silenci davant la instal·lació d'una línia d'alta tensió entre Almassora i Morella

El Govern guarda silenci davant la instal·lació d'una línia d'alta tensió entre Almassora i Morella
  • Compromís assenyala que aquesta instal·lació comporta camps electromagnètics que segons l'OMS són considerats cancerígens

MÉS FOTOS
El Govern guarda silenci davant la instal·lació d'una línia d'alta tensió entre Almassora i Morella - (foto 2)
El Govern guarda silenci davant la instal·lació d'una línia d'alta tensió entre Almassora i Morella - (foto 3)

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha mostrat el seu desgrat per les respostes del Govern davant qüestions que “preocupen els afectats a la ciutadania de Castelló i fins i tot a les formacions que formen part de l'actual Govern” com són els riscos que comporten els camps electromagnètics de baixa freqüència com les que pot comportar en el seu entorn immediat la línia de Molt Alta Tensió programada entre Almassora i Morella.

El representant de la coalició va realitzar preguntes a partir de la moció registrada en el seu moment en la Cambra Alta i altres institucions en les quals s'advertia que la pròpia Organització Mundial de la Salut, admet que els camps electromagnètics són considerats com possiblement cancerígens amb una associació causal creïble, però l'atzar, els biaixos o els factors de confusió no es poden descartar amb una confiança raonable, definició literal del grup 2B de la seua classificació de substàncies cancerígens.

Davant la pregunta de les mesures exigides pel Govern i l'observació del principi de prevenció, l'única resposta és que “les autoritzacions atorgades en l'àmbit del sector elèctric són dictades d'acord amb els principis, requisits i criteris que s'estableixen en la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric i en la seua normativa de desenvolupament” i apel·la als agents complint amb les obligacions que estableix la Llei del Sector Elèctric i la seua normativa de desenvolupament, la resta de legislacions sectorials que li siguen aplicable i les normes de caràcter general. Per a Mulet “és una vergonya que una normativa que no fa cap referència a aquests riscos i que s'ha vist superada per les evidències sobre la salut siga la que argumenta el Govern. Els preguntem per efectes sobre la salut i el Govern mira a un altre costat i sosté una llei que no fa referència a la salut de les persones”.

Mulet ha assenyalat que “aquest tipus de respostes són una vergonya per a les zones afectades per les MAT fins a Almassora o la de Forestalia i constaten que la sensibilitat que es pregona des del Govern amb la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica no és tal. Les elèctriques són molt poc sensibles a qüestions com l'electrocució d'ocells, les afeccions al paisatge i al territori o amb la proximitat de nuclis poblats i masies disseminades” i ha assenyalat que “des de Compromís hem defensat altres models, auditories, aprofitar infraestructures i optimitzar-la i acostar les zones de producció a les de consum per a evitar obres com la MAT. L'actuació del Govern ens sembla irresponsable i molt insensible”.

Pujar