elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

FACSA analitzarà les aigües residuals d’Almassora per a previndre rebrots de COVID-19

FACSA analitzarà les aigües residuals d’Almassora per a previndre rebrots de COVID-19
  • El consistori inverteix 4.300 euros en 20 preses de mostres durant 12 setmanes

L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, i el director general de FACSA, José Claramonte, han signat aquest matí el conveni per a estudiar la presència i concentració de material genètic del coronavirus en les aigües residuals i/o llots de depuració. L'objectiu passa per realitzar un seguiment de l'evolució de la pandèmia sobre les dades obtingudes de les analítiques de les mostres.

El projecte Covid Water té un cost de 4.387,80 euros per a l'Ajuntament d'Almassora, que autoritza la realització de 20 preses de mostres, material com a neveres i plaques de fred, el transport setmanal de les mostres al laboratori, l'anàlisi del SARS-CoV-2 en laboratori acreditat i la gestió del mostreig, revisió de resultats, emissió d'informes i trasllat de resultats al consistori.

La vigència del conveni signat hui a Almassora finalitzarà al final del projecte que, inicialment, té una duració màxima de 12 setmanes. L'acord inclou la possibilitat de pròrroga si interessa a totes dues parts. Una vegada obtinguts, l'empresa combinarà els resultats amb uns altres d'índole poblacional, epidemiològics i sanitaris en una eina digital per a analitzar tendències i predir possibles rebrots.

Després d'estudiar la cartografia del sistema de sanejament i depuració d'Almassora, l'entitat ha definit quatre punts de control per a la sectorització i seguiment de la presència de SARS-CoV-2, entre els quals es troben l'estació depuradora del municipi i col·lectors en el nucli urbà, la platja i la zona industrial.

La informació obtinguda serà integrada en l'eina digital Covid Water, que combina avançats sistemes d'informació geogràfica amb recursos d'intel·ligència artificial i anàlisi massiva de dades, la qual cosa permetrà generar una alerta primerenca en la localitat sobre la possible presència de persones infectades pel virus, independentment que manifesten o no símptomes. Amb això, totes dues parts esperen contribuir a millorar la prevenció de futurs rebrots i col·laborar en l'aportació d'indicadors que faciliten la presa de decisions per a frenar l'expansió del virus.

Pujar