elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Energia renovable, zones verdes i vocació d’FP, en el nou ‘campus’ de l’IES Falomir d’Almassora

Energia renovable, zones verdes i vocació d’FP, en el nou ‘campus’ de l’IES Falomir d’Almassora
  • Els arquitectes municipals presenten el projecte a la comunitat educativa

MÉS FOTOS
Energia renovable, zones verdes i vocació d’FP, en el nou ‘campus’ de l’IES Falomir d’Almassora - (foto 2)

L'Ajuntament d'Almassora ha acollit aquesta vesprada la presentació del nou IES Álvaro Falomir, un espai educatiu eficient a la mesura d'un modern campus amb vocació d'integrar futurs mòduls de Formació Professional. El disseny és obra dels tècnics locals Fernando Zaragoza i Begoña Conill, que han projectat la rèplica del bloc en ‘H’ i la construcció del nou edifici, connectats per una passarel·la, que donaran servei a 1.120 estudiants.

L'Aula de Formació del consistori ha albergat la presentació a la comunitat educativa de l'obra més quantiosa del pressupost municipal de 2022. Els comptes d'aquest exercici reserven 3.320.000 euros dels 10.618.223,26 en què està valorat el total de l'actuació amb càrrec al pla Edificant de la Generalitat Valenciana. El projecte està llest per a eixir a licitació pública.

Més de 140 plaques solars en la coberta i l'envidrament d'una biblioteca de 144 metres quadrats i el primer pis de l'edifici del carrer Boqueres permetran aprofitar la llum del sol per a garantir l'eficiència energètica. De fet, els arquitectes han potenciat la cerca de la llum natural i el seu tractament cap a l'interior en la distribució dels aularis i de les zones comunes.

D'igual manera, els espais verds i la seua relació amb l'entorn s'integren amb les construccions per a equilibrar l'edificació i els entorns naturals en una poma que albergarà una superfície construïda superior als 9.000 metres quadrats. De fet, a la parcel·la actual de 9.906 metres quadrats se suma una altra annexa de quasi 4.800 en la qual s'alçarà el nou bloc. L'objectiu passa per compensar les edificacions amb un espai ‘verd’ que conserve les espècies d'arbratge amb valor paisatgístic.

El recinte recinte educatiu disposarà de 24 aules d'ESO, huit unitats de Batxillerat, dos per a cicles formatius, 10 aules per a desdoblament i reforç pedagògic, un altre espai per a educació especial, dues aules de música i tres d'informàtica, tallers d'educació plàstica, tecnologia, laboratori de ciències experimentals i de física i química, així com gimnàs, vestuaris, cafeteria i la biblioteca esmentada.

L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, ha felicitat els tècnics locals pel treball d'anys que ha permés presentar hui “un institut que mira al futur sense perdre de vista el respecte al seu passat, que l'ha portat a ser un edifici únic i protegit pel qual hem passat generacions d'estudiants des de fa més de 50 anys”.

Passat i futur

No en va, com estava previst, l'edifici antic es demolirà parell donar lloc a la seua “reconstrucció formal literal de façanes, plantes i seccions, amb les exigències normatives actuals” per a garantir la seua seguretat en una rèplica exacta. A més, la regidora d'Educació, Raquel Barberà, ha recordat que l'Ajuntament va adquirir en 2017 una parcel·la de 3.739 metres quadrats al costat del sòl de l'actual IES que el consistori valora com a espai idoni per a situar una possible futura FP. D'aquesta manera, Almassora completaria l'oferta acadèmica encaminada a la incorporació d'estudiants no universitaris al mercat laboral.

Pujar