elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars retira els oms secs de la ruta botànica

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars retira els oms secs de la ruta botànica
  • Els arbres de ribera s'havien convertit en un problema de seguretat per als usuaris del camí fluvial

MÉS FOTOS
El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars retira els oms secs de la ruta botànica - (foto 2)

El consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha retirat de la ruta botànica uns 50 arbres, entre oms i xops que estaven morts i suposaven un perill per als usuaris de la ruta botànica fluvial. Els exemplars que han sigut tallats i trossejats, creixien aigües avall del Molí Bisbal en una zona on la ruta s'estreta molt. Diversos veïns dels xalets ubicats en la zona de dalt de la ruta havien enviat un escrit per registre d'entrada al Consorci riu Millars advertint de la perillositat que suposava mantenir els arbres secs per a la integritat dels caminants i esportistes. Aleshores el servei de guarderia rural del Consorci riu Millar va realitzar un informe on es constatava que el despreniment de les branques seques es podia convertir en un perill per a les persones. Cal tindre en conter que els arbres morts tenen una funció importantíssima en els espais naturals com és el cas del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, ja que poden convertir-se en l'hàbitat de desenes d'espècies que poden arribar a trobar refugi i aliment com és el cas de les rates penades o les aus. Però en aquesta ocasió el Consorci riu Millars després de l'informe del servei de guarderia rural ha decidit tallar-los i retirar-los de la ruta botànica.

La grafiosi dels oms

La grafiosi dels oms és una malaltia que va arribar a la península Ibèrica a mitjans de la dècada dels trenta. El patogen responsable és un fong vascular conegut científicament com a Ophiostoma ulmi. Com ocorre amb altres epidèmies, a principis dels anys setanta del segle passat va arribar una nova espècie més mortífera encara coneguda com a Ophiostoma novo-ulmi. Tant una com l'altra tallen la fluctuació de la saba pels vasos de l'arbre. Els oms comencen a experimentar un marciment foliar, més tar arriba la defoliació i finalment la mor de l'arbre. Els encarregats de transmetre la malaltia d'un arbre a un altre són algunes espècies de coleòpters escolítids que transporten al seu cos les espores d'aquests fongs mortífers. Les restes d'omedes més importants del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars es concentren a la riba dreta del riu, des del Molí del Termet de Vila-real fins al pantà de Santa Quitèria d'Almassora. En la part més baixa de la desembocadura també apareixen algunes taques en el marge dret per la zona de Carnissers a Borriana. La grafiosi ha acabat amb bona part de la població d'oms a tot Espanya. Els oms del Millars no són arbres de grans dimensions, però el que hi resten s'han convertit en una reserva genètica per al futur de l'espècie.

La ruta botànica del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars continua tancada en pro de la seguretat dels usuaris

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars recorda que la ruta botànica continua tancada com a mesura de prevenció davant nous despreniments. De moment el Consorci riu Millars ha encomanat a una empresa especialitzada en riscos geològics l'estudi de la zona afectada per un despreniment per a decidir les pròximes actuacions. Recordem que divendres 24 de setembre es va produir un important despreniment de roques i pedres que va sepultar un tros de la ruta botànica. Afortunadament en aquell moment no passava cap usuari per la zona. La regidoria de Serveis Públics de l'Ajuntament de Vila-real, la Policia Local i el Consorci riu Millars van acordar el tancament provisional de la ruta botànica assessorat pels bombers del Consorci Provincial de la Diputació de Castelló. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars recorda que cap persona ha de saltar-se les tanques per a anar a veure el despreniment i molt menys passar pel seu costat, ja que la zona segueix molt inestable i es poden produir noves solsides. Recordem que la Policia Local de Vila-real ha clausurat el pas amb tanques i una cinta de policia que cap persona ha de traspassar i si ho fa serà sota la seua responsabilitat.

Pujar