21 de setembre de 2020 21/9/20

Almassora planteja aprofitar el canyar del Millars per a fabricar mobiliari i instruments

Almassora planteja aprofitar el canyar del Millars per a fabricar mobiliari i instruments - (foto 1)

  L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, ha confirmat la voluntat de l'equip de govern de contactar amb empreses especialitzades per a aprofitar el canyar que creix al costat del riu Millars per a fabricar mobiliari i instruments i així estalviar també els costos que suposa l'esbrosse d'aquesta espècie invasora i el seu trasllat a l'abocador. Galí ha apuntat aquesta possibilitat després de la reunió d'ahir del Consorci del Pacte Ceràmic, que ara estudia la massa forestal dels municipis per a redactar els plans de prevenció d'incendis.

  “Com en altres localitats properes, les canyes que proliferen a la riba del riu i en el paratge de Santa Quitèria a Almassora no s'estan aprofitant, més aviat al contrari, suposen un cost econòmic i un risc evident d'incendis”, ha assenyalat la primera edil. “Per açò hem plantejat a l'empresa que redacta l'estudi que ens pose en contacte amb aquells emprenedors que ens puguen oferir l'oportunitat d'aprofitar el canyar a través de les seues indústries”, segons Galí.

  En aquest sentit, la munícip ha recordat que les canyes que proliferen a la vora del Millars estan considerades espècies invasores i obliguen a mantenir un estricte control de neteja. Açò suposa la retirada periòdica i el trasllat a abocadors, “amb els conseqüents costos que genera a les arques municipals” davant el risc que guanyen terreny a la resta de la flora del paratge i, al mateix temps, contribuïsquen a causar incendis en un espai d'alt valor ecològic.

  Segons les mateixes fonts, cada part de la canya podria utilitzar-se per a la fabricació de diferents utensilis. “Depenent de les característiques de cada tram, les indústries podrien aprofitar-les per a fabricar instruments, mobiliari per a la llar i, fins i tot, combustible”, ha enumerat Galí. L'aposta per la reutilització de l'espècie contribuiria repercutiria per tant en la indústria i en la generació d'ocupació, al mateix temps que reduiria els costos del transport i destrucció en abocadors.

  La proposta podria ampliar-se a altres municipis en les mateixes circumstàncies que Almassora, com Borriana o Vila-real, també afectats per la proliferació de les zones de canyar al costat del Millars i en espais verds que obliguen a multiplicar les cures per a evitar incendis, sobretot a l'estiu. “Hem d'apostar per aquest tipus d'oportunitats que ens presenta la naturalesa i un teixit industrial cada vegada més conscienciat amb l'obligatorietat de respectar el medi ambient”, ha resolt.

   

   

  Pujar