4 de desembre de 2020 4/12/20

Almassora localitza els enclavaments per a convertir-se en ‘smart city’

Almassora localitza els enclavaments per a convertir-se en ‘smart city’ - (foto 1)

  L'Ajuntament d'Almassora ha iniciat la cerca de localitzacions per a implantar els equips que convertiran la ciutat en intel·ligent amb una inversió aproximada d'1,2 milions d'euros a càrrec dels fons Feder de la Unió Europea i el consistori al 50%. La regidora d'Urbanisme, Carmina Martinavarro, i tècnics de les àrees municipals implicades han iniciat els contactes amb empreses del ram per a cercar les solucions més adequades a Almassora.

  Entre els objectius prioritaris per a l'equip de govern se situen l'entorn de la desembocadura del riu Millars, el paratge de Santa Quitèria o la platja d'Almassora. Desvinculats històricament de la tecnologia, l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) aprovada per la Unió Europea reserva sengles línies i inversió per a l'accés de la població a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC'S) i la implantació de sistemes de gestió, transparència i participació electrònica municipal.

  En el cas del model de ciutat intel·ligent, Almassora aspira a aplicar les noves tecnologies en els àmbits econòmic, social i mediambiental. De fet, l'estratègia reconeix l'efecte transversal en els tres sectors quan l'aposta per aquests sistemes en un punt concret del municipi com l'entorn de l'ermita de Santa Quitèria tindria un efecte en el desenvolupament social, però també econòmic i mediambiental. “Es tracta de nodrir-nos de les diferents solucions tècniques a la recerca d'un resultat ambiciós, que afecte a més d'un sector”, ha assenyalat la regidora d'Urbanisme.

  La proposta “va més enllà de sensorizar la ciutat”, han indicat aquestes fonts, si bé l'eficiència energètica és una de les pretensions de l'equip de govern. L'estalvi d'aigua en el reg d'espais públics és una de les possibilitats que ofereix la robòtica i que el consistori està valorant.

  Al marge de panells, detectors i altres equips tecnològics, l'estratègia dissenyada des d'Almassora també inclou una línia per a prioritzar els procediments electrònics en detriment del paper imprés. A més de contribuir al manteniment del medi ambient, el consistori valora l'eliminació de la discriminació física de les persones i aspira a formar a la ciutadania per a reduir la bretxa digital que puga afectar a certs col·lectius.

  Aquestes actuacions mesuraran els seus resultats, entre altres indicadors, a través del percentatge de tràmits realitzats per ciutadans i empreses i podran valorar la seua productivitat mitjançant el nombre d'usuaris coberts per les aplicacions o serveis de l'administració electrònica. No en va, entre els objectius figuren la contractació pública electrònica, mesures de ciberseguridad, justícia electrònica i suport a la reforma de l'administració pública.

  Pujar