4 de desembre de 2020 4/12/20

Almassora inicia el tractament contra el 'tomicus' en Santa Quitèria para preservar la pinada

Almassora inicia el tractament contra el 'tomicus' en Santa Quitèria para preservar la pinada - (foto 1)
  • Ha detectat un únic arbre malalt en el passeig cap a l'ermita

MÉS FOTOS
Almassora inicia el tractament contra el 'tomicus' en Santa Quitèria para preservar la pinada - (foto 2)

L'empresa encarregada del manteniment de la jardineria d'Almassora ha iniciat aquesta setmana el tractament contra el tomicus destruens detectat en un únic pi del passeig de Santa Quitèria. L'Ajuntament d'Almassora va contactar amb la Conselleria de Medi Ambient a principis de setmana en detectar un arbre malalt. Els tècnics autonòmics van confirmar la presència de tomicus i van proposar talar l'exemplar, una mesura que el consistori intentarà evitar amb mesures de millora de la massa.

Els operaris de l'empresa de jardineria han iniciat els regs massius i els tractaments superficials del sòl per a augmentar la infiltració d'aigua, atès que la sequera és una de les circumstàncies més favorables per a la propagació de la plaga. L'objectiu, tal com ha consensuat amb la Conselleria, és evitar la infestación de la resta dels arbres i salvaguardar els exemplars més valorats.

D'aquesta forma, l'empresa farà un seguiment de l'evolució del tomicus en l'arbre afectat durant els pròxims dies per a esgotar les possibilitats de recuperació abans de determinar la seua tala. “Anem a fer tot el possible per salvar el pi malalt deixant un termini raonable abans d'acordar la seua eliminació i sempre supervisant que els perforadors no aconsegueixen als arbres més pròxims”, ha assenyalat el regidor de Serveis Públics, Joan Antoni Trenco.

La Conselleria de Medi Ambient, a través d'un tècnic de sanitat forestal, ha enviat un informe al consistori amb una recomanació de mesures preventives del tomicus en pins singulars per al futur. Entre les possibilitats figura el monitoratge de escolítids (paranys que s'instal·len des de finals de l'hivern fins a la tardor següent per a interceptar als perforadores amb un sistema d'atracció), revitalitzar el pi (descompactar el terreny al seu al voltant i regar en profunditat), l'endoterapia mitjançant injecció, el tractament de l'escorça del tronc amb productes fitosanitaris autoritzats i el repel·lent de tronc.

L'Ajuntament d'Almassora vol activar els recursos necessaris per a evitar una tala massiva d'arbres com la patida al gener de 2015, quan els tècnics van detectar 30 pins malalts i, finalment, 36 exemplars van ser talats i retirats del paratge de Santa Quitèria per tomicus destruens.

Pujar