elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Almassora estrena els compostadors de fem orgànic en els seus col•legis

Almassora estrena els compostadors de fem orgànic en els seus col•legis
  • Els centres escolars ja compten amb el seu depòsit, excepte l’Ambaixador Beltrán per les obres

Els col·legis d'Almassora han estrenat els compostadors de fem orgànic situats al costat dels horts escolars de cada recinte educatiu. L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, acompanyada pel regidor de Gestió de Residus, Javier Martí, i la regidora d'Educació, Raquel Barberà, ha visitat aquesta setmana el col·legi Germans Ochando per a comprovar l'ús dels compostadors per part dels estudiants. Cal destacar que les obres de remodelació del col·legi Ambaixador Beltrán han impossibilitat, de moment, la participació del centre en aquest programa.

Els depòsits, que van ser situats en els centres escolars durant el mes passat, ja es troben a ple rendiment en cinc col·legis del municipi. Durant el mes passat, els monitors del programa de residus, al costat dels mestres, van ensenyar a tots els estudiants el bon ús d'aquests compostadors de fem orgànic situats al costat dels horts dels recintes educatius. Almassora opta a la subvenció de l'empresa pública Reciplasa, que podria finançar la totalitat de la iniciativa, gràcies a la transformació del fem orgànic en abonament per als horts escolars.

L'objectiu del programa, impulsat per la Regidoria de Gestió de Residus, passa pel correcte ús per part dels menors dels compostadors dinàmics bicompartimentats que compten amb una capacitat de 400 litres. L'alumnat ja pot compostar el fem orgànic del menjador i els esmorzars, a més de restes de les seues pròpies zones verdes, per a aconseguir transformar els residus en recursos i utilitzar-los en els horts escolars dels centres educatius com a abonament.

El procés és un mecanisme senzill que permet obtindre compost cada 6-8 setmanes a través d'un sistema de calor giratòria que funciona durant tot l'any. L'àrea de Gestió de Residus de l'Ajuntament destaca de la iniciativa: el valor pedagògic per a l'experimentació de l'alumnat, la sensibilització mediambiental contra la contaminació i l'aportació nutricional per a les plantes dels horts.

El projecte, denominat ‘Cultivar i compostar a l'escola, de residu a recurs’, inclou també el seguiment d'un educador ambiental que ajuda als menors i els professors en el desenvolupament del programa. La iniciativa compta amb 210 sessions impartides per aquest professional del sector per a ensenyar, tant al professorat com a l'alumnat, l'ús del compostador, a més d'incidir en el reciclatge de la resta de fraccions i en l'aposta per l'agricultura ecològica. D'aquesta manera, cada col·legi rep una classe a la setmana.

Finalment, Galí ha declarat que “és una eina molt valuosa que posem a l'abast de l'alumnat d'Almassora perquè cresquen amb uns valors mediambientals adequats”. Al seu torn, l'edil Martí ha afirmat que “ens consta que en els primers dies d'ús els escolars han tingut molta curiositat pel funcionament dels compostadors, desitgem que així seguisca i siga un èxit per als col·legis”.

Pujar