elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

XARXES-INNOVAESTIC 2022 de la Universitat d'Alacant se suma a TikTok per a compartir coneixement

  • El concurs de vídeos en Tik Tok i els tallers per a les comissions de Qualitat són les dues novetats d'aquesta vintena edició

  • Hi participen 864 docents d'universitats espanyoles i estrangeres amb pòsters i comunicacions i s'espera l'assistència de 634 inscrits

 

Amb dues novetats arriba enguany la jornada XARXES-INNOVAESTIC 2022. Una és el concurs de TIK TOK sobre comunicacions i pòsters presentats. Aquests vídeos són una nova forma de divulgació o transferència per a fer comprensible les investigacions a tots els públics. Al marge de les presentacions tradicionals, qui ho desitge pot gravar i pujar-hi els vídeos. Com detalla Rosana Satorre, directora de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE), centre organitzador de l'activitat, "perquè sabem que hi ha docents que l’usen per a posar-h9i les seues peces informatives". La segona de les novetats són els tallers per a les comissions de Qualitat, a demanda dels centres. Un va tenir lloc el passat dia 4 i el segon, aquest 13 de juliol.

Sota el lema "El professorat, eix fonamental de la transformació de la docència universitària" comença en la Facultat d'Educació de la Universitat d'Alacant XARXES-INNOVAESTIC 2022, amb les seues dues activitats tradicionals: les XX Jornades de Xarxes d'Investigació en Docència Universitària (XARXES 2022) i la V Aula Taller Internacional d'Innovació en Ensenyament Superior i TIC (INNOVAESTIC 2022). Des del dimecres 13 de juliol i fins al divendres 15 docents i professionals vinculats a l'ensenyament superior compartiran experiències, debatran i intercanviaran punts de vista amb l'objectiu de millorar la qualitat educativa. Perquè, com incideix Rosana Satorre, "la pretensió és que realment siga un espai d'intercanvi d'idees i debat".

En aquesta edició participan 864 docents, dels quals 187 són d'altres universitats, 31 universitats espanyoles i 23 universitats estrangeres, procedents de països com ara l'Argentina, Austràlia, el Brasil, Xile, Colòmbia, l'Equador, els EUA, Itàlia, Jamaica, Mèxic, Moldàvia, Noruega, Polònia, Portugal, el Regne Unit i la República Txeca. Enguany s'han presentat 134 comunicacions orals i 49 pòsters, amb un total de 1.044 coautories. Hi estan inscrits 634 participants, dels quals 95 són externs a la UA.

Vint anys han passat des d'aquella primera edició en la qual començaren com a Jornades de Xarxes, una tradició i perdurabilitat que donen fe de la bona salut i l'elevat interès entre docents i professionals per a respondre a les necessitats que els incessants reptes de l'educació superior plantegen.

XARXES-INNOVAESTIC 2022 està organitzat per l'Institut de Ciències de l'Educació-ICE, amb el suport del Vicerectorat de Transformació Digital de la UA, amb l'objectiu de donar a conèixer la innovació, la investigació i les col·laboracions en educació en l’àmbit internacional. Des de l'any 2016 és una cita obligada per a docents universitaris i professionals vinculats a l'ensenyament superior, on compartir experiències, debatre i intercanviar punts de vista amb la finalitat de millorar la qualitat educativa.

La inauguració oficial tindrà lloc el 14 de juliol a les 10 h i serà a càrrec de Rafael Molina Carmona, vicerector de Transformació Digital de la UA; José María Esteve Faubel, degà Facultat d'Educació; i Rosana Satorre Cuerda, directora de l'ICE. A les conferències plenàries se sumarà el desenvolupament de sis tallers.

Els plenaris enguany són Francesc Esteve Mon, de la Universitat Jaume I, qui pronunciarà la conferència plenària "La transformación de la docencia universitaria en un mundo digital". La segona conferència plenària, "Hacia una digitalitzación de la educación superior sensible al género",serà a càrrec de les professores Ángeles Rebollo Catalán, de la Universitat de Sevilla, i Alicia Arias Rodríguez, de la Universitat de la Corunya.

La clausura de les jornades serà el moment per a obrir la taula de debat, en la qual intervindran Asunción Menargues Marcilla, de la UA; Alfonso González Hermoso de Mendoza, de l'Associació Espais d'Educació Superior; i Lasse Rouhiainen, expert internacional en intel·ligència artificial, tecnologies disruptives i màrqueting digital, amb una anàlisi sobre cap a on va la universitat: "La universidad en tiempos de plataformas". L'acte de clausura vindrà de la mà de Rafael Molina Carmona i Rosana Satorre Cuerda.

Enguany les comunicacions presentades es distribueixen en sis línies temàtiques que són Estratègies i metodologies enfocades a la transferència del coneixement i resultats d'investigació sobre docència en l'educació superior; Accions educatives innovadores en l'educació superior; Experiències educatives derivades de l'avaluació i dels indicadors de la qualitat docent en l'educació superior; Metodologies innovadores basades en l'ús de les tecnologies (TIC o TAC) en l'educació superior; Innovació docent en l'educació superior al voltant de l'educació inclusiva, accessibilitat, gènere i educació per al desenvolupament sostenible, i la sisena i última, Accions de suport, orientació i reforç a l'alumnat per a la millora de la formació i dels resultats en l'educació superior.

A més, XARXES-INNOVAESTIC 2022 comptarà amb sis tallers impartits per docents de diferents àmbits. El primer, "Com instaurar les competències transversals institucionalment: model UPV", per Beatriz Serra Carbonell, tècnica superior en l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Politècnica de València (UPV). Mireia Sempere Tortosa, l'enginyera informàtica, doctora i professora del Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la UA impartirà el taller "Realitat augmentada en la docència". Els professors de la UA Francisco Gallego Durán i Carlos Villagrà Arnedo, desenvolupador de videojocs i eines i motors per a ajudar a la creació i investigador en innovació docent i professor del Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial, respectivament, faran el taller "Aprenentatge basat en projectes: per on comence?"; José María Fernández Gil és enginyer informàtic, màster en Desenvolupament d'Aplicacions i Serveis Web i expert en accessibilitat digital i tecnologies accessibles i impartirà el taller "Aprèn a elaborar anotacions i presentacions digitals accessibles". Paz Such Climent, doctora en Geografia, professora del Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la UA i coordinadora del grau en Turisme, i Carlos Cortés Samper, professor doctor del Departament de Geografia Humana de la UA, impartiran el taller "La incorporació de l'educació per al desenvolupament sostenible en la docència universitària: pautes per a l’aplicació a l'aula". I "Com redactar i avaluar els resultats d'aprenentatge per a ser coherents amb les competències que han d'adquirir els estudiants", per Victor Yepes Piqueras, enginyer de Camins, Canals i Ports i catedràtic d'Universitat en l'Àrea d'Enginyeria de la Construcció de la Universitat Politècnica de València.

La inauguració, la clausura, les plenàries i la taula redona seran retransmeses en reproducció en continu.

Pujar