elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA i Vectalia creen el quintet de vent Maestoso Brass Ensemble UA

La UA i Vectalia creen el quintet de vent Maestoso Brass Ensemble UA
  • La nova formació musical forma part de l’Orquestra Filharmònica de la UA (OFUA) i naix per a oferir concerts de menor format

  • El quintet és el segon dels grups de cambra de l’OFUA patrocinats per Vectalia, després de la creació el 2018 del quartet de corda Vibrato String Quartet UA

MÉS FOTOS
La UA i Vectalia creen el quintet de vent Maestoso Brass Ensemble UA - (foto 2)
La UA i Vectalia creen el quintet de vent Maestoso Brass Ensemble UA - (foto 3)
La UA i Vectalia creen el quintet de vent Maestoso Brass Ensemble UA - (foto 4)
La UA i Vectalia creen el quintet de vent Maestoso Brass Ensemble UA - (foto 5)
La UA i Vectalia creen el quintet de vent Maestoso Brass Ensemble UA - (foto 6)

 

La Universitat d’Alacant compta amb una nova formació musical gràcies al patrocini de Vectalia, el quintet de vent Maestoso Brass Ensemble UA. Aquesta formació forma part de l’Orquestra Filharmònica de la UA (OFUA) i naix amb l’objectiu de donar versatilitat a l’OFUA i oferir concerts de format més petit que porten la música clàssica a més llocs i més públics. Maestoso és el segon dels grups de cambra nascuts de l’OFUA patrocinats per Vectalia, ja que el 2018 se’n va crear el primer, el quartet de corda Vibrato String Quartet UA.

Maestoso Brass Esemble va començar els assajos el maig de 2022 i es va presentar en societat el 7 de juliol, amb una actuació al castell de Santa Bàrbara, com a part de l’acte inaugural dels Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la UA.

Javier Lasarte (trompeta), Marc Gosàlbez (trompa), Ángel Belda (tuba), Pau Llop (trombó) i Nacho Civera (trompeta), integren aquesta formació que, en la seua actuació de debut a l’antiga sala Felip II del castell de Santa Bàrbara, van interpretar peces de gran bellesa com «Galliard» d’Anthony Holborne, la «Fuga en sol menor» de J. S. Bach; l’ària de l’òpera Carmen de Georges Bizet «Toreador»; «Els cinc mosqueters» del compositor valencià Juanjo Colomer, i «Killer tango», obra original del compositor i pianista australià Sonny Kompanek.

La formació i els seus integrants

Els cinc joves que componen el Maestoso Brass Ensemble UA són membres de la gran família de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant, encara que ja es coneixien quan estudiaven junts al Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant. Allí van acabar els estudis amb matrícula d’honor en l’especialitat de música de cambra i van formar un grup propi, el qual va rebre diferents premis a l’inici de la seua trajectòria.

Al març es va crear el quintet després de ser seleccionats en la convocatòria que incia l’OFUA per a constituir un grup de càmera universitari, i, de llavors ençà, compaginen l’aprenentatge dins de l’orquestra amb la preparació del repertori musical de cara a actuacions i concerts. Per a fer-ho, a més dels assajos, compten amb sessions de mentoria a càrrec de Tobias Gossmann, director artístic de l’OFUA, i reben classes magistrals específiques de la mà dels directors i instrumentistes professionals que habitualment visiten l’orquestra.

A més de continuar perfeccionant les seues habilitats tècniques, el Maestoso Brass Ensemble UA atendrà una agenda d’actuacions que els ajudarà a ampliar la seua experiència i a així, se sumaran a nous actes institucionals i oferiran concerts en seus i aules universitàries de la UA a les comarques d’Alacant, una activitat que també els permetrà contribuir al compromís social universitari d’extensió de la cultura i del coneixement.

Javier Lasarte

«Soc trompetista. Tinc 24 anys i vaig nàixer en un poble d’Osca que es diu Graus. He tingut una gran afició per la música des de molt jove, i he fet bona cosa d’audicions i concursos. Vaig començar els estudis amb Sergio Guarné que m’ensenya a créixer com a músic; posteriorment vaig estudiar els estudis superiors al Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant, en la Brass Academy Alacant i el màster d’interpretació al Conservatorium van Amsterdam. M’agrada sentir música clàssica de totes les èpoques, per descomptat, però també altres estils com el rock. Molts intèrprets de diferents estils m’agraden –seria difícil per a mi triar-ne un en concret–, però em venen a la ment noms de trompetistes com Wynton Marsalis, Arturo Sandoval o artistes com Bad Bunny. Com a compositor de música clàssica em quede amb Gustav Mahler. Soc membre de la Jove Orquestra Europea (EUYO), de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya (JONDE) i academista en ADDA Simfònica. A més, soc membre titular del Pacific Music Festival i membre de reserva de l’Acadèmia de l’Orquestra Filharmònica de Viena. Col·labore amb orquestres com l’Orquestra del Regne d’Aragó, Nederland Philarmonic Orchestra i Orquestra del Teatre Liceu, entre d’altres. Desitge poder dedicar-me a la música de manera professional com a membre d’una orquestra de renom.»

Nacho Civera  

«Tinc 22 anys i vaig nàixer a la ciutat de Terol. Vinc d’una família de músics. Vaig començar amb la trompeta als vuit anys amb el meu pare de professor. He estudiat al Conservatori Professional de música de Terol i en el Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant. Actualment, estudie a la Brass Academy Alacant amb Rudi Korp i Martin Angerer. He arribat a diverses finals en proves d’orquestra europees com Malmö SymfoniOrkester. He col·laborat en orquestres com l’Orquestra de l’Òpera del Liceu de Barcelona, ADDA Simfònica i Guildhall School of Music Júnior Brass Band, entre d’altres. La música que més m’agrada és el jazz o la música llatina. Els meus intèrprets favorits són Wynton Marsalis i Frank Sinatra. Com a compositor, Gustav Mahler en l’àmbit clàssic. El meu desig és continuar fent música com pohe fet tots aquests anys i fer feliços a tots els meus éssers estimats».

Marc Gosálbez

«Tinc 24 anys i soc natural de Mutxamel, l’Alacantí. Vinc d’una família plena de músics. Vaig estudiar el grau superior de Trompa al Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant i al Koninklijk Conservatorium de la Haia (Països Baixos) de la mà de José Luís Sogorb. He format part d’orquestres com la Schleswig-Holstein Musik Festival, Nationaal Jeugd Orkest (Netherlands), Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Orquestra Simfònica de Múrcia, Orquestra de la Universitat d’Alacant (OFUA), Jove Orquestra i Cor de la Comunitat Autònoma de Madrid, entre d’altres. Com a bon mutxameler m’agraden molt les festes de moros i cristians i són per a mi una part fonamental de la meua vida, així com la música, però si m’haguera de quedar amb un gènere musical, aquest seria sens dubte el poema simfònic, tant per a orquestra com per a banda. Els meus intèrprets favorits serien Radek Baborák, Jordi Savall i Arthur Rubinstein. Com a compositor predilecte R. Strauss. Espere poder compartir la importància de la música en el nostre dia a dia i que aprenguem a valorar-la i cuidar-la».

Ángel Belda 

«Soc tubista, de 23 anys, nascut a Canals, a la Costera. Em va començar a agradar la música des de menut, concretament als sis anys, perquè el meu pare també tocava la tuba i em quedava embadalit veient-lo dolo tocar. Vaig començar amb la tuba a l’escola de Música de la meua banda, l’Associació Musical Canalense de Canals. Vaig iniciar els meus estudis professionals en el Conservatori Professional de Música Mestre Vert de Carcaixent i vaig acabar el grau en l’especialitat de tuba en el Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant. He col·laborat amb orquestres com la Jove ADDA Simfònica d’Alacant i l’OFUA. He participat en concursos a escala nacional, entre els quals destacaria el primer premi en el concurs de Tuba de la Vila Joiosa l’any 2016».

Pau Llop

«Trombonista de 24 anys nascut a Meliana, l’Horta Nord. Vaig començar amb la música a les sis anys perquè el meu avi era melòman i volia tenir un músic en la família. Volia tocar les timbales, pels moros i cristians, però vaig acabar decidint-se pel trombó perquè es cobrava més…, o això em van dir. Actualment, he començat un màster d’orquestra a la Hochschule für Musik Franz Liszt, a Weimar, que compagine amb un màster de Gestió Cultural a la UB. Vaig estudiar trombó al Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant i a la Hochschule für Musik de Friburg. He col·laborat amb orquestres com l’ADDA Simfònica d’Alacant, l’Orquestra de Cambra de la Comunitat Valenciana o la Moonwinds Simfònic. Des de sempre i quasi sense saber-ho m’ha encantat la música, sempre sentia música de tots els estils, electrònica, rap, dubstep, jazz i fins a clàssica. De seguida em quedava amb les noves melodies que escoltava i si no les coneixia no parava de buscar-les en tots els llocs per a esbrinar l’obra. Ara es podria dir que soc un Shazam amb la música clàssica. El meu compositor favorit, encara que difícil elecció, avui dia és Brahms. Actualment, m’agrada també el Jazz, el rock, el punk, en general la bona música. Fins i tot vaig tenir una etapa en què vaig ser trombonista en un grup de rock en valencià anomenat Atzembla. Sempre tinc la ment a mil imaginant i creant projectes del no-res, siguen musicals, grups de cambra, o del que siga, m’encanta formar coses des de zero i aportar-hi la meua creativitat i innovació, dona’m dues pedres i et munte una xaranga».

Els grups de cambra de l’OFUA i Vectalia

El Maestoso Brass Ensemble UA és el segon dels grups cambra als quals ha donat lloc l’OFUA, ja que el 2018 va començar a funcionar el primer, el quartet de corda Vibrato String Quartet UA. Quins són els motius per a crear-lo? Els grups de cambra de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant són un altre vessant del treball formatiu i pedagògic que orienta el projecte musical universitari. A més, aquest format complementari a l’OFUA permet sumar amb intensitat i rigor el repertori de cambra de diferents conjunts instrumentals al repertori de la música orquestral, per a ampliar d’aquesta manera l’espectre i la versatilitat d’una orquestra íntegrament. També són una oportunitat perquè els joves intèrprets despleguen sobre l’escenari totes les seues capacitats, el seu treball i sensibilitat musical. Finalment, els grups ajuden a enfortir els llaços d’amistat i convivència dins de la família orquestral. Tant el quartet de corda com el quintet de vent metall estan patrocinats per Vectalia.

Pujar