elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat Permanent de la UA participa com a convidada en la Setmana Mundial de l’Educació Superior 2022

La Universitat Permanent de la UA participa com a convidada en la Setmana Mundial de l’Educació Superior 2022
    MÉS FOTOS
    La Universitat Permanent de la UA participa com a convidada en la Setmana Mundial de l’Educació Superior 2022 - (foto 2)

    La directora de la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant (UPUA), Marián Alesón, participa en la Setmana Mundial de l’Educació Superior 2022, que té lloc a Barcelona, per invitació del Ministeri d’Universitats i del Servei Espanyol d’Internacionalització de l’Educació (SEPIE). La UPUA, com a representant dels programes universitaris de persones grans, ha compartit les seues bones pràctiques i la seua llarga trajectòria en la formació al llarg de la vida en una taula redona titulada «Les universitats com a institucions d’aprenentatge al llarg de la vida: polítiques i pràctiques inspiradores». Aquestes jornades, que es fan en el marc de la Conferència Mundial UNESCO d’Educació Superior 2022, tenen com a finalitat debatre sobre el futur i els reptes de les universitats, com també compartir idees innovadores, coneixements i possibles noves aliances per a la comunitat d’Educació Superior a favor de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

    En aquest marc, l’aportació de la UPUA subratlla la importància que les universitats s’impliquen cada vegada més en l’aprenentatge al llarg de la vida i en la formació de les persones de totes les edats, incloent d’una manera especial els adults majors per a aconseguir, com a objectiu final, una millor inclusió i vertebració social. Com assenyala la directora «Els programes universitaris de majors demostren la importància que la universitat oferisca a la societat la formació necessària perquè les persones de totes les edats, joves i majors puguen adaptar-se als canvis, viure millor i continuar sent útils, participatius i significatius en el món que ens envolta independentment de l’edat».

    La professora Alesón ha explicat durant la seua intervenció que les bones pràctiques que estan fent-se en els programes de majors ja han avançat en programes d’ensenyament més flexibles «que incideixen en la millora de les capacitats de l’alumnat i en la necessitat d’adquirir noves competències i habilitats per a continuar participant activament en la societat, bé com a professional o com a ciutadà en actiu». Així mateix, la directora de la UPUA ha subratllat que l’alumnat que torna a les aules universitàries, o que hi arriba després d’una trajectòria professional determinada, és un alumnat que aporta experiència i coneixements i que necessita d’una altra metodologia d’aprenentatge, raó per la qual les universitats han d’afrontar aquest nou repte i facilitar l’accés del coneixement a aquells que el necessiten. «El vertader desafiament està a canviar l’enfocament cap a la realitat d’una societat que necessita aprendre i actualitzar-se al ritme en què evoluciona el món i que no es pot acontentar amb el que ha après als vint anys quan un finalitza la seua formació reglada. La universitat ha de transformar-se, adaptar-se als canvis i ser més flexible per a poder donar resposta als ciutadans», assegura Marián Alesón.

    La directora de la UPUA ha destacat, a més, el treball que s’està fent des dels programes universitaris per a majors i des dels projectes d’innovació metodològica (com els projectes Erasmus+ Crocodile, l’In-cult, o l’Heim), que obrin noves possibilitats de futur. Un d’aquests és el sistema de microcredencials, que permetrà acreditar a nivell europeu els coneixements i les noves habilitats adquirides a través de cursos universitaris de curta duració. Aquest sistema ofereix als professionals un accés més flexible i adaptat a la formació universitària, a la innovació i als avanços científics. «D’aquesta forma, la universitat es transforma, es rendibilitza i es fa més útil i present en la societat; per exemple, enfoca l’aprenentatge i la transmissió del coneixement no sols feia la formació de futurs professionals, com fins ara s’ha fet, sinó també feia totes les persones que necessiten en algun punt de la seua vida reciclar-se, posar al dia els seus coneixements o canviar de rumb professional o d’activitat», segons ha comptat Alesón, qui afirma que «els programes universitaris de majors, enfocats a oferir la possibilitat d’accedir a la formació universitària als majors de 50 anys, són els millors laboratoris on s’han pogut posar en pràctica aquestes noves metodologies d’aprenentatge. Metodologies que fomenten la participació de l’estudiant, l’adquisició de noves competències, l’actualització de les ja adquirides i la posada en pràctica del coneixement en el món que ens envolta».

    Pujar