elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant tractarà la gestió de l’aigua en la nova sessió del cicle de divulgació Con*Ciències

La Universitat d’Alacant tractarà la gestió de l’aigua en la nova sessió del cicle de divulgació Con*Ciències
  • Demà, a les 11 hores, a la sala de juntes de la Facultat de Ciències, amb experts de la UA i el responsable de Qualitat d’Aigua d’Aigües Municipalitzades d’Alacant

L’ús sostenible dels recursos hídrics en l’agricultura i la qualitat de l’aigua de consum, són les temàtiques que proposa la nova sessió del cicle de divulgació Con*Ciències de la Universitat d’Alacant (UA).

Demà, dijous 15 de maig, des de les 11 hores en sala de juntes de la Facultat de Ciències, la jornada comptarà amb Antonio Sánchez, professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i Edafologia i Química Agrícola de la UA, i amb David E. Ribes, director del Laboratori del Cicle Integral i responsable de Qualitat d’Aigua d’Aigües Municipalitzades d’Alacant (AMAEM).

El primer parlarà sobre com l’aigua i la seguretat alimentària estan estretament relacionades entre si. La falta d’accés a l’aigua és un factor limitant molt destacat en la producció d’aliments i cal tenir en compte que la major part de les regions on hi ha perill de fam en el món són deficitàries en aigua. D’altra banda, el creixement de la població de les últimes dècades i les seues expectatives a llarg termini fan que els recursos hídrics per càpita estiguen disminuint any a any. «Aquesta situació ens obliga a tots a plantejar-nos canvis significatius en els usos de l’aigua, en particular, en l’agricultura. Els nous reptes ens obliguen a dur a terme canvis en els nostres hàbits alimentaris, cercar cultius menys demandants en aigua i estendre l’ús de sistemes de reg eficients que aprofiten al màxim l’aigua disponible», explica el professor de la UA.

Per part seua, Ribes respondrà a qüestions com l’origen de l’aigua per a consum o com es garanteix la seua potabilitat, si és segura l’aigua de l’aixeta o, fins i tot, a distingir l’aigua embotellada o d’aixeta, entre altres qüestions. A partir d’un divertit «tast d’aigües», les persones assistents podran aprendre el procediment adequat per a la degustació de l’aigua (aigües minerals, naturals, de brollador, d’aixeta, tractades, etc.), perquè siguen capaces de provar i diferenciar tota classe d’aigües de diferents procedències i orígens. «Mitjançant l’anàlisi sensorial es pot percebre que hi ha uns certs matisos que fan fàcilment identificable el sabor, el color i  l’olor de l’aigua atenent la seua procedència. La finalitat d’aquesta sessió serà aprendre a diferenciar les diferents característiques organolèptiques de l’aigua, ja que, a causa de la diferent composició que tenen, les aigües presenten diferències apreciables entre aquestes quan les consumim», destaca el ponent.

Organitzat per la Facultat de Ciències i coordinat pel professor del Departament de Matemàtiques de la UA, Julio Mulero, aquesta activitat compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través d'UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA.

Pujar