elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d'Alacant reprodueix el sistema arterial humà en 3D

La Universitat d'Alacant reprodueix el sistema arterial humà en 3D
  • Els biomodels del sistema arterial desenvolupats per l’equip Artefactos de la UA permetran millorar la investigació i docència en l’àmbit de la neuroradiologia

  • Aquest tipus de models de simulació afavorirà la pràctica clínica per accés radial, substituirà les intervencions per accés femoral, millorarà l’atenció al pacient i reduirà els temps d’hospitalització

MÉS FOTOS
La Universitat d'Alacant reprodueix el sistema arterial humà en 3D - (foto 2)

L’equip d’Artefactos de la Universitat d’Alacant, en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL) i experts de la Unitat de Neuroradiologia i de l’àrea de Simulació i Innovació Clínica de l’Hospital General Universitari d’Alacant, han desenvolupat un sistema de models anatòmics vasculars mitjançant tecnologia de fabricació additiva (impressió 3D) per a la simulació de procediments endovasculars, que permetrà millorar la investigació i la docència en l’àmbit de la neuroradiologia. ArtefactosLAB desenvolupa des de l’any 2018 diferents treballs en aquesta línia d’investigació biomèdica.

En concret, Artefactos ha presentat un model de simulació clínica per a la pràctica de l’angiografia cerebral per accés radial, denominat flud. Els beneficis d’aquest sistema de simulació clínica permeten als radiòlegs intervencionistes disposar d’un model anatòmic precís, radioopac, a escala real, flexible, transparent i amb l’estanquitat necessària per a simular de manera realista les artèries i el corrent sanguini del cos humà. A més, aquest tipus de models de simulació afavorirà la pràctica clínica per accés radial, substituirà les intervencions per accés femoral, millorarà l’atenció al pacient i reduirà els temps d’hospitalització.

Aquest projecte s’emmarca en la formació clínica, encara que ja es treballa en biomodels vasculars per a la planificació i assaig quirúrgic, ja que un altre dels avantatges d’aquest tipus de models vasculars és la personalització a partir del mateix TAC del pacient, cosa que permetrà als professionals assajar i preparar les intervencions més complexes amb la finalitat d’augmentar la seguretat amb el pacient.

D’altra banda, la possibilitat de traslladar aquest tipus de models d’assaig clínic a altres hospitals i facultats són molt evidents, i permetrà als metges novells assajar amb diferents patologies com aneurismes o estenosis.

Nous reptes per a ArtefactosLAB

Javier Esclapés, coordinador d’ArtefactosLAB explica que «aquesta mena de treballs col·laboratius en el camp de la biomedicina suposen un gran repte i ens permet transferir a la societat el coneixement generat en el nostre LAB sobre disseny i fabricació additiva durant els darrers anys. A més, aquesta mena de treballs permeten reforçar les nostres línies de creació de productes alternatius en l’àmbit de la diversitat funcional».

Al costat de l’equip d’Artefactes, liderat pel professor Javier Esclapés del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de l’Escola Politècnica Superior, i recentment incorporat com a investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), han col·laborat diversos facultatius coordinats pel Dr. José Ignacio Gallego, de la Unitat de Neuroradiologia i el Dr. José Navarro, de l’àrea de Simulació i Innovació Clínica, tots ells investigadors d’ISABIAL.

Pujar