La Universitat d’Alacant i el Fòrum de Debat Econòmic exposen una mostra sobre Germà Bernàcer a la seu central del Banc d’Espanya
Organitzada en el marc de la càtedra conjunta del mateix nom, es podrà visitar a Madrid des del 23 de maig al 23 de juny
La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, i el president del Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer, Pedro Algarra, inauguraran el pròxim dia 23 de maig al Pati d’Operacions del Banc d’Espanya, a Madrid, l’exposició «Germà Bernàcer, l’economista-humanista més universal». La mostra, que va ser inaugurada fa un any al Paranimf de la Universitat d’Alacant, arriba a Madrid després d’un periple per la província d’Alacant amb el mateix objectiu de reivindicar per a la ciutadania una de les figures més rellevants del segle XX. Amb la seua filosofia de connectar els temes econòmics amb la problemàtica de la societat i els entorns més pròxims d’aquesta, l’exposició es complementarà amb la celebració, de vesprada, d’una taula redona d’anàlisi.
La jornada és fruit del treball fet per la Càtedra Germà Bernàcer de la Universitat d’Alacant, afavorida per Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer.
L’exposició
La mostra es va posar en marxa l’any 2021, data en què es van complir 90 anys des que Germà Bernàcer, un dels pares de la macroeconomia, es va incorporar al Banc d’Espanya per a dirigir, juntament amb Olegario Fernández-Baños, el recentment creat Servei d’Estudis del banc emissor. Al capdavant d’aquest departament va destacar per les aportacions en les cròniques del butlletí setmanal del Banc d’Espanya (1932-1936) uns documents que reflecteixen amb minuciós detall l’escenari econòmic mundial i els efectes de la Gran Depressió. Després de la Guerra Civil, va tornar a ocupar el seu lloc en el Banc d’Espanya, en el qual va romandre fins a la jubilació l’any 1955.
La inauguració de la mostra, que podrà visitar-se en el Banc d’Espanya fins al 23 de juny, tindrà lloc a les 12 hores i, a més de les autoritats esmentades, comptarà amb la participació de la directora de la Càtedra, Enar Ruiz Conde, que serà l’encarregada d’aprofundir en la figura de l’economista alacantí i en els continguts d’exposició, i també amb Ramón Bernácer de las Heras, representant de la família Bernácer.
Durant l’estada a Madrid, l’exposició comptarà amb els 11 panells que formen la mostra, dues vitrines (una addicional que mostrarà documents prestats per la Biblioteca del Banc d’Espanya); un vídeo editat pel Taller d’Imatge de la Universitat d’Alacant i, per primera vegada, s’exhibirà un bust de l’il·lustre economista fet en marbre de Carrara per l’escultor Gerard Roca.
Com a complement a la jornada, aquell mateix dia, a les 19.00 hores en el Col·legi d’Arquitectes de Madrid, tindrà lloc un acte institucional que culminarà amb una taula d’anàlisi sobre el «Nou escenari econòmic i social després de la pandèmia». L’esdeveniment, que serà conduït per la directora de la Càtedra, es dividirà en tres parts: una amb intervencions institucionals; una altra, en la qual es farà una breu aproximació històrica i biogràfica a la figura de Bernácer i la central, amb la taula d’anàlisi. Moderada pel president del Fòrum, Pedro Algarra, la taula comptarà amb la participació del president de la Fundació Garrigues, Antonio Garrigues Walker; el director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Ángel Gavilán González; el president del Consell General de Col·legis d’Economistes d’Espanya, Valentín Pich Rosell i l’exministre d’Administracions Públiques, Jordi Sevilla Segura.
Han sigut diverses les institucions i entitats que s’han unit a l’impuls d’aquesta acció a Madrid, com la Diputació d’Alacant, l’Ajuntament d’Alacant, la Fundació Conexus, el Col·legi d’Economistes d’Alacant, la Caixa Rural Central i la Fundació Mediterráneo.
Prèviament, l’exposició «Germà Bernàcer, l’economista-humanista alacantí més universal» s’ha pogut visitar en diverses localitats alacantines durant un periple que, iniciat a Villena, va continuar a Oriola, Elda, Ibi, Alcoi i Benidorm, i que ha sigut possible gràcies al suport dels ajuntaments d’aquests municipis, les seus universitàries de la mateixa Universitat d’Alacant i els socis del Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer, entre altres entitats. Al seu retorn de Madrid es podrà visitar a Alacant i Elx.