elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant destina més de 150.000 euros en beques a l’alumnat dels programes UA:Rural i Campus Rural

La Universitat d’Alacant destina més de 150.000 euros en beques a l’alumnat dels programes UA:Rural i Campus Rural
  • El primer dels programes concedirà 50 beques bimensuals de 2.000 euros i el segon, 14 places trimestrals amb 3.000 euros

  • Amb aquests programes, un de propi i l’altre liderat des del Ministeri de Transició Ecològica, la UA aposta per la vertebració del territori i l’economia local

MÉS FOTOS
La Universitat d’Alacant destina més de 150.000 euros en beques a l’alumnat dels programes UA:Rural i Campus Rural - (foto 2)

La Universitat d’Alacant, conscient que la despoblació d’alguns entorns rurals és una realitat que incideix en la vertebració del territori i l’economia local i global, posa l’èmfasi de les polítiques formatives per al foment de l’ocupabilitat en nous escenaris que dinamitzen les relacions entre l’estudiantat universitari i empreses, entitats i persones emprenedores que ja treballen en els entorns despoblats per a atraure més ocupació i més oportunitats, tal com expressa la rectora de la UA, Amparo Navarro, i que queda reconegut en l’acció EEI12-EYE17 del Pla Estratègic UA 2022-2024, aprovat recentment.

Per això, la Universitat d’Alacant, a través del Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat i gestionat pel Centre d’Ocupació, ha posat en marxa el programa denominat UA:Rural, dirigit a l’estudiantat de la UA per a fer estades de pràctiques i de caràcter emprenedor en empreses i entitats situades en entorns rurals amb baixa densitat de població del territori nacional.

En concret, el curs passat es va iniciar un projecte pilot d’UA:Rural que es va materialitzar en disset estades en pràctiques en entorns rurals, i per a aquest curs s’ha disposat un finançament de 110.000 euros per a dotar cinquanta beques de mil euros mensuals durant dos mesos. A aquesta convocatòria s’hi han presentat 201 estudiants de graus i màsters de Turisme, ADE, Biologia, enginyeries, Dret o Història, entre d’altres. Així mateix, han concorregut a aquesta convocatòria seixanta-nou entitats de municipis de menys de 5.000 habitants. Actualment, estan a punt de concloure les assignacions i alguns estudiants ja han començat les estades en pràctiques.

Amb aquesta idea de potenciar les pràctiques en entorns rurals, la Universitat d’Alacant s’ha sumat al projecte Campus Rural, que lidera el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Mitjançant aquesta iniciativa, la UA ofereix catorze places per a estades rurals amb les mateixes condicions que UA:Rural, però, en aquest cas, amb una dotació de 3.000 euros en tres mesos. Núria Grané, delegada de la Rectora per al Centre d’Ocupació, ha participat de manera activa a través d’un grup de treball de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (Crue) en la posada en marxa d’aquest programa nacional que inicia el seu recorregut enguany amb un pressupost global d’1.500.000 euros i en el qual han participat trenta-sis universitats i s’han adjudicat ja més de tres-centes estades.

En el cas de la Universitat d’Alacant, hi han concorregut vuitanta-set estudiants i un total de trenta-cinc entitats preseleccionades. D’aquestes entitats, els estudiants n’han elegit catorze seguint un ordre establit segons el seu expedient acadèmic.

UA:Rural

El programa UA:Rural s’adreça a estudiants universitaris que volen millorar el seu aprenentatge a través de la realització de pràctiques d’acord amb els seus estudis i qualificació en empreses i entitats creatives i innovadores emplaçades en poblacions xicotetes.

D’aquesta manera es pot donar suport a l’ampliació de les perspectives d’ocupació en municipis poc poblats a través de la realització de pràctiques externes especialment dirigides a cobrir les necessitats de desenvolupament econòmic i social de la comarca en la qual se situen les poblacions. Mitjançant aquestes pràctiques també es pretén cridar l’atenció del col·lectiu universitari sobre les oportunitats laborals en aquesta mena de municipis, al mateix temps que es fomenta el compromís social amb la sostenibilitat mediambiental i econòmica dels municipis de menys densitat poblacional.

En definitiva, l’objectiu del programa és facilitar la trobada d’aquestes demandes i ofertes de talent, experiència laboral i convivència en un entorn rural, fent costat als qui volen afrontar aquest repte acadèmic, professional i personal.

Programes en àmbits rurals

La posada en marxa dels dos programes ha comptat amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, amb la qual la UA treballa en altres projectes, que ha col·laborat activament en la difusió del programa i la captació de les entitats de l’àmbit rural interessades a participar-hi.

Amb l’objectiu de completar aquesta iniciativa d’acostament del talent als territoris menys poblats, en la UA s’ha previst la realització de diverses accions complementàries. «Una consisteix a reunir els estudiants que fan les estades dels dos programes, una vegada la concloguen, perquè expliquen la seua experiència i crear així comunitat entre ells i poder detectar punts forts i febles del projecte, per a desenvolupar-lo en la direcció correcta», explica Rosario Ferrer, vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat de la Universitat d’Alacant.

Una altra acció destacable del projecte, que ja es va posar en marxa el curs passat, és la realització d’accions formatives en el territori dirigides a les empreses i entitats sobre digitalització i altres aspectes que puguen ser d’interès. Finalment es preveu realitzar jornades formatives sobre emprenedoria dirigides a estudiants de secundària de la zona que es duran a terme sempre en un entorn natural a l’aire lliure i amb una metodologia de participació activa.

Pujar