La Universitat d’Alacant i el cinema espanyol protagonitzen el debat internacional sobre memòria històrica a Algèria
La professora Naima Benaicha Ziani participa en la Conferència Internacional Cinema and Memory, organitzada pel Ministeri de Cultura i Arts d’Algèria, per a explorar el paper del cinema en la memòria històrica i el canvi social
Del 9 a l’11 de desembre, la Universitat d’Alacant (UA) ha sigut present en la Conferència Internacional: Cinema and Memory, un esdeveniment organitzat pel Ministeri de Cultura i Arts d’Algèria per a commemorar el 70 aniversari de l’inici de la guerra d’independència algeriana. Aquesta trobada ha reunit acadèmics, cineastes i experts de tot el món per a reflexionar sobre la relació entre el cinema i la memòria històrica, en un fòrum que ha destacat la importància del setè art com una eina de canvi social i preservació cultural.
En representació de la UA, la professora Naima Benaicha Ziani, de l’Àrea d’Estudis Àrabs i Islàmics, va ser convidada pel Ministre de Cultura i Arts d’Algèria, Zouhir Ballalou, per a impartir una conferència titulada «El papel del cine emancipador en el cambio social de España». En la seua intervenció, la professora va analitzar com el cinema espanyol ha influït en els moviments socials i culturals i va destacar la seua contribució al diàleg intercultural entre Espanya i Algèria, dos països amb vincles històrics profunds.
La participació de la Universitat d’Alacant en aquest prestigiós esdeveniment ha posat en relleu l’impacte del cinema espanyol en la construcció de la memòria col·lectiva i la seua capacitat per a inspirar canvis socials. Al mateix temps, ha subratllat el compromís de la UA amb l’enfortiment de la llengua espanyola en l’àmbit internacional i amb la promoció de valors com el diàleg cultural i la cooperació acadèmica.
Aquest fòrum internacional ha representat una valuosa oportunitat per a estrènyer els llaços culturals i acadèmics entre els països participants, per a promoure un intercanvi enriquidor que beneficia tant als assistents com a les seues comunitats. La presència de la UA reafirma l’aposta pel cinema com una eina de reflexió històrica i vehicle d’entesa entre cultures.