elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

La Universitat d’Alacant celebra el Dia Internacional del Poble Gitano
  • La rectora presidirà l’acte institucional que tindrà lloc aquest dimarts, 12 d’abril, a les 11.30 hores en què es farà la Cerimònia del Riu i s’interpretarà l’himne romaní

  • A les 12.30 s’estrenarà el documental Referentes - El efecto multiplicador, en el qual es dona veu a referents gitanos universitaris

MÉS FOTOS
La Universitat d’Alacant celebra el Dia Internacional del Poble Gitano - (foto 2)
La Universitat d’Alacant celebra el Dia Internacional del Poble Gitano - (foto 3)

 

La Universitat d’Alacant celebra aquest dimarts, 12 d’abril, el Dia Internacional del Poble Gitano amb una jornada que comptarà amb diferents actes commemoratius. A més de l’acte institucional, en què participarà la rectora, Amparo Navarro, es presentarà el documental Referentes - El efecto multiplicador, un projecte que naix de la necessitat d’escoltar la veu d’estudiants del poble romaní que han cursat o estan cursant els estudis en la Universitat.

L’acte institucional començarà a les 11.30 hores, en els voltants de l’amfiteatre de l’aulari II amb les intervencions de la rectora, Amparo Navarro, de José de Lamo, director general d’Igualtat en la Diversitat, Rita Bosaho, directora general per a la Igualtat de Tracte i Diversitat Ètnicoracial i de representants del poble gitano. Després dels parlaments s’interpretarà l’himne nacional gitano «Gelem, gelem» i es farà la Cerimònia del Riu.

Les celebracions van començar el passat 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano, quan la Universitat d’Alacant va hissar la bandera romaní, on oneja juntament amb les banderes oficials en un acte celebrat en l’accés principal de la Universitat, al costat de l’escultura de «Dibuixar l’espai», coneguda popularment com «la mà».

Després dels actes oficials, es presentarà el documental a les 12.30 hores a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer. El projecte s’emmarca en la iniciativa de la Càtedra de Cultura Gitana de la UA «Vine a conèixer la nostra història» i compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la UA i les diferents associacions del poble gitano a Alacant.
L’audiovisual forma part de les iniciatives que duu a terme la Universitat d’Alacant a través de la Càtedra de Cultura Gitana per a augmentar la participació de l’alumnat gitano en els estudis universitaris. El treball documental arreplega testimonis i experiències de gitanes i gitanos que van decidir cursar estudis universitaris.

La directora de la Càtedra, Clarissa Ramos-Feijóo, assenyala que «ara són elles i ells els qui senten l’obligació envers el poble gitano de contagiar la seua història i mostrar-se com a referents i exemple del que poden arribar a ser». En el documental es mostra a joves de diverses edats, amb vides diferents que estudien en la universitat, comparteixen vivències i expressen el seu apoderament.

El documental mostra molt més que la vida i experiència universitària de l’alumnat gitano. El projecte visualitza també la feina imprescindible de tot el teixit associatiu gitano que treballa –entre altres coses– per a impulsar la joventut gitana cap a la formació superior i també destaca el paper indispensable de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana que comparteix aquesta tasca amb el conjunt de les universitats públiques valencianes.

Referentes - El efecto multiplicador es podrà visualitzar també el pròxim 29 d’abril a la llibreria Pynchon d’Alacant a les 19 hores i un dia abans, el 28 d’abril, a les 18 hores, a la Universitat de València, a la sala Magdalena López Precioso de l’edifici de Ciències Socials.

A més, com cada any, la Càtedra de Cultura Gitana de la Universitat d’Alacant ha convocat el concurs de fotografia Enfokaló, a través del qual pretén plasmar les diferents perspectives i visions sobre el poble gitano, la seua cultura i idiosincràsia, tradicions, vivències i aspectes de la seua realitat social. Una convocatòria que està oberta a qualsevol membre de la comunitat universitària. El termini de presentació finalitza el pròxim 15 de maig.

L’organització de les activitats amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano a la Universitat d’Alacant és a càrrec del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA i la Càtedra de Cultura Gitana, amb la col·laboració d’entitats del món associatiu gitano: Arakerando, Faga, Juristes Gitanos i Fundació Secretariat Gitano.

Pujar