elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant anul·la els sistemes de climatització per l’encariment de la factura de l’energia

La Universitat d’Alacant anul·la els sistemes de climatització per l’encariment de la factura de l’energia
  • La mesura arriba després de quedar deserta la licitació conjunta realitzada per les universitats públiques valencianes per a la compra d’electricitat i gas

  • El cost de la factura d’electricitat, que l’any 2020 va ser de 2.178.404 €, es calcula que podria arribar el 2022 fins als 10.500.000,00 €

L’encariment de la factura energètica ha fet que la Universitat d’Alacant es veja obligada a prendre mesures per contenir la desmesurada despesa que suposa el consum d’electricitat, que es calcula que aquest 2022 podria arribar fins als 10.500.000 €, un 4,49% del pressupost total de la UA per a aquest any, davant dels 2.178.404 € de l’any 2020 o dels 4.585.432 € que va suposar l’any 2021.

En un comunicat dirigit a la comunitat universitària, el vicerector d‘Infraestructures, Sostenibilitat i Seguretat Laboral, Salvador Ivorra, ha explicat que «els últims esdeveniments ocorreguts a escala internacional, han provocat una escalada del preu de l’energia i del gas extremadament preocupant i d’una solució incerta a curt termini. Aquesta volatilitat de preus ha produït que les licitacions que hem preparat conjuntament diverses universitats valencianes s’hagen quedat desertes tant per a l’energia elèctrica com de subministrament de gas natural».

Aquesta circumstància obliga a adoptar mesures de racionalització per a assegurar que «les activitats que ens són pròpies, la docència, la investigació i la transferència de coneixement, no es vegen perjudicades».

Ivorra explica en el mateix comunicat que «per a fer front a aquesta crisi, la Universitat té un marge de maniobra estret, però pot aconseguir amb l’esforç de tota la comunitat universitària un estalvi considerable en el consum i, per tant, en l’import de la factura». Aquest estalvi començarà per la climatització dels edificis que, a partir d’aquest 16 de març, veurà com s’anul·len tots els sistemes de climatització i només es mantindran actius els que siguen imprescindibles per motius de seguretat en les instal·lacions crítiques o per a la continuïtat de l’activitat investigadora que ho requerisca.

El vicerector també apunta que «evidentment, la UA ja ha posat en coneixement de la Generalitat aquesta situació» i afirma que la UA «estudiarà altres possibilitats per a reduir el consum i el cost de la factura de l’electricitat» i demana que li facen arribar «totes les propostes realistes i immediates que puguen ser-hi d’utilitat» al correu vr.infraestructures@ua.es.

Finalment, el comunicat recorda que «atès que es tracta d’una situació que afecta el conjunt de la societat, és imprescindible que tots els membres de la comunitat universitària actuem amb el màxim compromís i responsabilitat per a poder tornar a la normalitat com més aviat millor».

Pujar