elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d'Alacant acull el primer trajecte d'un autobús alimentat per hidrogen verd

La Universitat d'Alacant acull el primer trajecte d'un autobús alimentat per hidrogen verd
  • L’aliança entre FRV i Vectalia per a un transport urbà sostenible impulsat per hidrogen verd es posiciona com un ferm candidat al finançament dels fons Next Generation EU

  • Aquesta iniciativa contribueix activament a la descarbonització del transport i impulsa el primer projecte que planteja la utilització de l’hidrogen verd a una gran escala en l’àmbit de la mobilitat urbana

MÉS FOTOS
La Universitat d'Alacant acull el primer trajecte d'un autobús alimentat per hidrogen verd - (foto 2)
La Universitat d'Alacant acull el primer trajecte d'un autobús alimentat per hidrogen verd - (foto 3)
La Universitat d'Alacant acull el primer trajecte d'un autobús alimentat per hidrogen verd - (foto 4)

Fotowatio Renewable Ventures (FRV), parteix d’Abdul Latif Jameel Energy i un dels líders mundials d’energies renovables i la companyia de mobilitat alacantina Vectalia, han segellat un acord per a la integració de l’hidrogen verd com a combustible per a una part de la flota d’autobusos que presta el servei de transport públic a la província d’Alacant. El projecte, que aspira al finançament dels fons Next Generation EU, és el primer que planteja la utilització a gran escala d’hidrogen verd com a combustible en l’estratègia de descarbonització del transport. 

Per a celebrar la posada en marxa d’aquesta iniciativa pionera, les dues companyies han fet un acte al campus de la Universitat d’Alacant (UA) que ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat, Amparo Navarro, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Comunitat Valenciana, Arcadi España. A l’acte, hi han acudit també un important nombre d’alcaldes i regidors de mobilitat de diversos municipis alacantins, representants d’altres empreses i professors del campus. 

Durant l’esdeveniment, els assistents han tingut l’oportunitat de fer el primer trajecte de tota la Comunitat Valenciana amb un dels autobusos impulsats per hidrogen verd; el model H2.City Gold de CaetanoBus, el major fabricant d’autobusos de Portugal, que ha tingut la cortesia d’oferir el vehicle per a l’ocasió. L’autobús, emmarcat dins de l’aliança de FRV i Vectalia, ha completat un recorregut simbòlic dins del perímetre del campus de la Universitat d’Alacant. 

En l’acte de presentació, Arcadi España, conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha destacat ha destacat «l’interès de la Comunitat Valenciana en el camí cap a la transició ecològica, concretament en matèria de descarbonització de la mobilitat, i en la creació d’un corredor verd». El conseller ha volgut agrair, a més, «el compromís manifestat per FRV i Vectalia per a desenvolupar un model de mobilitat cada vegada més responsable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient».

Per la seua part Amparo Navarro, rectora de la UA, ha declarat que «des de la Universitat d’Alacant ens sentim tremendament orgullosos de poder acollir un esdeveniment amb un significat simbòlic tan important per a la nostra Comunitat Autònoma. L’aliança entre FRV i Vectalia per a la integració de l’hidrogen verd en el transport públic ens situa davant d’una realitat en matèria de mobilitat sostenible que semblava una utopia tan sols uns pocs anys arrere i que, gràcies a la investigació, el desenvolupament i l’aposta per tecnologies netes, ens permet avui mirar amb esperança el futur de la mobilitat».

Felipe Hernández, director d’Enginyeria i de FRV-X de FRV, ha assenyalat que amb aquest projecte de la mà de Vectalia «tenim l’oportunitat de reunir la producció d’hidrogen verd amb la demanda existent que, confiem, que s’amplie progressivament en els pròxims anys per a continuar en la senda de la tan necessària transició energètica que, des de FRV, tenim l’ambició de liderar a nivell global».

Rubén Darío Urrestarazu, director d’Innovació i Projectes de Vectalia, ha volgut subratllar el caràcter «obert i integrador» de l’acord entre FRV i Vectalia; un projecte col·laboratiu que vol «incorporar noves aliances estratègiques amb organitzacions en l’avantguarda de la cadena de valor de l’H2 verd, des de la generació i producció fins als usos finals». De fet, la iniciativa compta amb cartes d’adhesió dels rectors de les dues Universitats, de les conselleries de Mobilitat i d’Innovació, de l’Ajuntament d’Alacant, de l’Autoritat Portuària, l’Institut Tecnològic de l’Energia, i també diverses empreses com les navilieres Baleària i Boluda.

El projecte presentat preveu la construcció d’una planta d’hidròlisi de 10 MW alimentada amb una planta fotovoltaica i una hidrogenera que permetrà el proveïment de carburant d’aproximadament 80 autobusos, previstos en la primera fase. Gràcies a la tecnologia que tracciona la mobilitat amb aquest combustible net, els autobusos tindran una autonomia de 400 km i cobriran rutes interurbanes entre Alacant i els municipis pròxims, que evitaran l’emissió de més de 75 tones de CO%u2082 a l’atmosfera, només en la fase inicial.

Pujar