elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d'Alacant acull la jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global

La Universitat d'Alacant acull la jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global
  • La rectora, Amparo Navarro, l’ha inaugurada acompanyada de la consellera de Cooperació, Rosa Pérez Garijo

  • La futura Llei de la pau i els drets humans valenciana ha sigut una de les qüestions que s’han tractat durant la trobada

MÉS FOTOS
La Universitat d'Alacant acull la jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global - (foto 2)
La Universitat d'Alacant acull la jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global - (foto 3)

La Universitat d’Alacant ha sigut l’escenari aquest dimarts de la jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global: «La construcció de la pau des d’una perspectiva local-global», organitzada per la Càtedra Pau i Justícia de la Universitat d’Alacant i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

La jornada, que ha tingut lloc coincidint amb el Dia Mundial de la Pau, té com a objectiu augmentar el compromís de la ciutadania amb el desenvolupament humà sostenible i amb la cultura de la pau d’acord amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha destacat la importància de la investigació i la formació per a «traslladar a la societat eines que ens ajuden a construir un món millor i inclusiu». Navarro ha reivindicat el paper de les universitats i, en particular, de les càtedres, «que són un instrument útil i eficaç per a connectar la investigació universitària amb el dia a dia de les persones». «La pau, els drets humans i la justícia no són qüestions etèries, sinó concretes i tangibles, que cal treballar i posar en pràctica a través d’un procés crític i transformador».

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada de la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha inaugurat la jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global a Alacant coincidint amb el Dia Internacional de la Pau. A l’acte també ha assistit la secretària autonòmica de Cooperació, Toñi Serna, i la directora general de Cooperació, Xelo Angulo, encarregada de cloure la sessió.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha apel·lat a la participació i al debat «per construir la primera Llei de la pau i dels drets humans a la comunitat». «Una llei», ha continuat Pérez Garijo, «elaborada de manera participativa i col·laborativa, donant veu a tots els agents de la cooperació valenciana».

Pérez Garijo ha afirmat que des de la Conselleria de Cooperació «tenim la responsabilitat de coordinar les polítiques relacionades amb el desenvolupament de l’Agenda 2030, cosa que, en el moment actual, passa per impulsar una llei de foment de la pau i els drets humans».

En aquest sentit, la consellera de Cooperació ha manifestat que «necessitem totes les vostres aportacions per a dotar de contingut, no només la llei, sinó el mateix concepte de pau que s’hi reflectisca», i ha afegit que les propostes i el debat sorgits d’aquesta jornada «són el punt de partida per als treballs preparatoris d’elaboració de la llei, de manera que puga recollir les diverses expectatives i perspectives que vagen eixint en el camí».

Així mateix, Pérez Garijo ha remarcat que «en l’actualitat només Catalunya, entre els territoris de l’Estat, disposa d’una Llei de la pau, aprovada el 2003».

Impuls dels ODS

La consellera de Cooperació ha explicat que «l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Organització de les Nacions Unides el 2015, ens va marcar un full de ruta en l’impuls dels drets humans i en la necessitat de combatre les desigualtats dins dels països».

«L’objectiu és construir societats pacífiques, justes i inclusives, protegir els drets humans i promoure la igualtat entre els gèneres i l’apoderament de les dones i les xiquetes, així com garantir una protecció duradora del planeta i els seus recursos naturals», ha assenyalat.

«El Consell ha exercit un clar lideratge en la difusió, implantació i seguiment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU en el nostre territori», ha subratllat Pérez Garijo. A més d’integrar-los en l’actuació ordinària de l’administració de la Generalitat, «hem generat una xarxa d’aliances entre municipis i ciutats, i amb les universitats».

«Així mateix, hem situat en un lloc destacat les iniciatives generades per les organitzacions de la societat civil, especialment amb el programa d’educació per a la ciutadania global en l’àmbit educatiu, i també altres actuacions d’informació i divulgació», ha explicat la consellera de Cooperació.

Pérez Garijo ha assenyalat que a través de la jornada que celebrem avui «pretenem recollir, visibilitzar i difondre el treball i les aportacions generades des de les diferents organitzacions, institucions i agents socials i treballar conjuntament».

«Perquè la pau es proposa, no s’imposa; la pau es construeix, no es decreta; i la pau integra i no exclou. Defensar la pau és també defensar el concepte, a la manera de Kant, Gandhi i Martin Luther King, que la van concebre inseparable de la llibertat, la dignitat i la justícia», ha conclòs Pérez Garijo.

Treballs preparatoris Llei de la pau

La jornada Pau, Drets Humans i Justícia Global té com a objectiu impulsar, a través de la Conselleria de Participació, una llei de foment de la pau i dels drets humans. En aquest context, la sessió és un punt de trobada entre els agents especialitzats de la cooperació valenciana, institucionals, acadèmics i de la societat civil, per a compartir un debat previ als treballs preparatoris per a l’elaboració d’aquesta llei.

Durant la sessió celebrada a la Universitat d’Alacant, han intervingut el president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza, i la directora del Consell de Direcció de la Fundació Cultura de Pau, Ana Barrero, per a parlar d’una nova governança basada en els drets humans i la cultura de la pau.

En la taula de debat «El moviment per la pau Comunitat Valenciana: antecedents i perspectives» han participat la coordinadora a la comunitat de l’ONGD Assemblea de la Cooperació per la Pau, Trini Blanch; la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Cristina Ramón, i el coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Jordi Calvo.

Finalment, la responsable de l’Institut HEGOA, Gema Celorio, ha pronunciat una conferència sobre educació com a motor de transformació per avançar en cultura de pau i justícia global.

Entre totes les càtedres de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de les universitats públiques valencianes, la Universitat d’Alacant ha estat designada per a realitzar treballs de formació, investigació, informació i documentació al voltant de l’eix Pau i Justícia per a la consecució dels objectius establerts per l’Agenda 2030 en aquest àmbit.

El mes de juliol passat es va constituir el grup de treball amb representació de la Generalitat i les cinc universitats públiques valencianes per a elaborar el text normatiu de la futura llei.

Properament es realitzarà el tràmit de consulta prèvia de la Llei de foment de la pau i dels drets humans amb l’objectiu de reforçar i garantir la participació ciutadana en la confecció del projecte normatiu a través del Portal de Participació de la Generalitat.

Pujar