elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d'Alacant acull un congrés internacional clau sobre indicacions geogràfiques, digitalització i sostenibilitat

La Universitat d'Alacant acull un congrés internacional clau sobre indicacions geogràfiques, digitalització i sostenibilitat
  • Experts d'institucions europees, nacionals i de l'àmbit acadèmic es donen cita per a debatre els reptes del nou marc normatiu i les oportunitats per a la innovació empresarial

La Universitat d'Alacant es convertirà els dies 22 i 23 de maig en l'epicentre del debat internacional sobre la protecció de les indicacions geogràfiques amb la celebració del Congrés Internacional sobre Indicacions Geogràfiques: La resposta empresarial davant dels reptes de la digitalització i la sostenibilitat. Aquesta nova edició de la tradicional trobada acadèmica i professional s'emmarca en la tasca investigadora del grup d'excel·lència PROMETEU CIPROM/2021/057 de la Generalitat Valenciana, i és gestionada per l'àrea de Dret Mercantil de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb el Magister Lvcentinvs, el màster en propietat intel·lectual i innovació digital número u a Espanya.

El congrés, que compta amb la coorganització del diari Información, aplegarà representants de les principals institucions responsables del registre i la gestió d'aquests drets de propietat intel·lectual: l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), la Direcció General de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes (DG GROW) de la Comissió Europea, l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM), el Ministeri d'Agricultura, així com associacions de productors, magistrats especialitzats en marques de la UE, advocats, acadèmics i actors clau del sector.

Dirigit per la catedràtica de Dret Mercantil de la UA Esperanza Gallego Sánchez i coordinat per la professora titular Altea Asensi Merás, el congrés se centrarà en els desafiaments a què s'enfronten les denominacions d'origen i les indicacions geogràfiques com a eines de desenvolupament regional, preservació de tradicions i valorització de productes únics vinculats a un origen geogràfic.

La cita adquireix aquest any una rellevància especial en el context europeu, ja que, a partir del 2026, el sistema de protecció s'ampliarà més enllà de productes agroalimentaris tradicionals com ara vins o formatges, i inclourà també artesanies i productes manufacturats com la ceràmica o la cistelleria. Aquesta ampliació del registre a la UE serà un dels eixos principals del debat.
La conferència inaugural serà a càrrec de João Negrão, director executiu de l'EUIPO, i la cloenda serà protagonitzada per la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marian Cano García. A més, hi participarà Ester Olivas Cáceres, directora general d'Emprenedoria i Internacionalització de la Generalitat Valenciana, en representació de l'autoritat autonòmica en l'àmbit de les indicacions geogràfiques artesanals.

Durant les jornades també s'abordaran qüestions com la innovació empresarial, la sostenibilitat, la digitalització de processos, els reptes normatius pendents i les oportunitats que aquest sistema de protecció pot oferir als territoris i els seus productes emblemàtics.

La Universitat d'Alacant reforça així el seu paper com a espai de reflexió i transferència del coneixement en un àmbit estratègic per a la propietat intel·lectual, el desenvolupament sostenible i la competitivitat empresarial, de la mà d'un equip docent i investigador referent a escala nacional i internacional.

Pujar