elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Torna el Cicle Barris d'Alacant a la Seu Ciutat d'Alacant

Torna el Cicle Barris d'Alacant a la Seu Ciutat d'Alacant
  • L’Aula Ciutat de la seu comença una nova edició d’aquest cicle amb Sant Gabriel, Benalua, les Carolinas, Miguel Hernández, Francisco Albert i els barris desapareguts com a protagonistes


Dilluns que ve, 18 d’octubre, arranca una nova edició del Cicle Barris d’Alacant a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4). Organitzat per l’Aula Ciutat de la seu en col·laboració amb l’Associació Cultural Alicante Vivo, aquesta proposta pretén acostar al ciutadà alacantí l’origen d’algunes de les barriades més conegudes de la nostra ciutat. En aquesta edició, les xarrades tindran com a protagonistes els barris de Sant Gabriel, Benalua, les Carolinas, Miguel Hernández, Francisco Albert i els barris desapareguts.

Els organitzadors afirmen que «molts de nosaltres coneixem l’evolució històrica d’Alacant, però poques vegades hem baixat aquest escaló cap al nivell inferior, el dels barris de la ciutat. En definitiva, un nivell que ens permet conèixer què ha aportat cada barri a la història de la ciutat, tant des del punt de vista històric com urbanístic».

El conferenciant Alfredo Campello, membre del col·lectiu Alicante Vivo, aportarà de manera clara i amena dades poc conegudes o inèdites sobre l’origen de les barriades i el trist final d’algunes; anotacions biogràfiques dels fundadors o societats promotores i coneixerem l’evolució urbanística des dels orígens fins avui dia. Tot acompanyat de plànols, documents i fotografies i del que s’ha escrit sobre cada barri.

Calendari

Dilluns 18 octubre

XARRADA 1: SANT GABRIEL. UN BARRI FET A SI MATEIX. Sant Gabriel, alçat per diverses societats obreres en la primera meitat del segle XX, és el barri de la ciutat que millor manté la fesomia originària amb uns habitatges que es mantenen fidels al disseny de l’arquitecte Juan Vidal Ramos. En coneixerem els orígens des de la dècada de 1830 fins a la dècada de 1960.

Dilluns 22 novembre

XARRADA 2: BENALUA (1). EL SOMNI DELS DEU AMICS. Benalua va ser pioner en la concepció de barri higiènic per a les classes mitjanes alacantines. Recorrerem la seua història des del final del segle XIX fins a les primeres dècades del segle XX. Aportarem noves dades biogràfiques sobre els 10+1 fundadors del barri.

Data per determinar

XARRADA 3: BENALUA (2). UN EXEMPLE A SEGUIR. L’èxit del barri de Benalua va portar els propietaris de terrenys adjacents a emular la proposta urbana de la barriada amb més o menys èxit. Coneixerem la història del Racó de la Glòria i la urbanització fallida de Benalua Sud, conclosa al cap de més d’un segle.

Data per determinar

XARRADA 4: LES CAROLINES. EL BARRI APAÏSAT. Sens dubte un dels barris més populars de la ciutat. Coneixerem les primeres propostes d’urbanització per part dels propietaris dels terrenys a les acaballes del segle XIX i l’encaix de la seua peculiar trama urbana en la ciutat.

Data per determinar

XARRADA 5: MIGUEL HERNÁNDEZ I FRANCISCO ALBERT. DOS BARRIS DE LA DICTADURA. La necessitat d’habitatges per a les classes populars d’Alacant va portar la iniciativa pública i privada a alçar promocions d’habitatges i, en alguns casos, barris sencers. En aquest cas parlarem d’aquests dos barris concebuts per l’arquitecte Miguel López.

Data per determinar

XARRADA 6: BARRIS DESAPAREGUTS. Barris inacabats, promocions fallides, habitatges arrasats per desastres naturals o arruïnats per l’abandó. Parlarem de petites barriades desaparegudes com les Casetes de la RENFE, Indústries Tèxtils o la Caritat, entre d’altres.

Horari

Les sessions tindran lloc a les 20.00 h.

Pujar