elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una tesi de la Universitat d’Alacant sobre dissolvents sostenibles guanya el Premi Sant Albert Magne de Química

Una tesi de la Universitat d’Alacant sobre dissolvents sostenibles guanya el Premi Sant Albert Magne de Química
  • La rectora de la Universitat d’Alacant ha presidit el lliurament de la XXX Edició del Premi a la Millor Tesi Doctoral Sant Albert Magne, concedit per la Secció Territorial d’Alacant de la Reial Societat Espanyola de Química

MÉS FOTOS
Una tesi de la Universitat d’Alacant sobre dissolvents sostenibles guanya el Premi Sant Albert Magne de Química - (foto 2)

La Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant ha acollit aquest divendres la cerimònia de lliurament del Premi a la Millor Tesi Doctoral Sant Albert Magne, concedit per la Secció Territorial d’Alacant de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) amb l’objectiu de reconèixer la tasca dels investigadors novells. Un guardó al qual poden optar investigadors que hagen defensat la seua tesi doctoral l’any anterior a la convocatòria en qualsevol universitat de les comarques d’Alacant que tinga un programa de doctorat pertanyent al camp de la Química.

Una cerimònia que han presidit la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro; el president de la Secció Territorial d’Alacant de la RSEQ, Rafael Chinchilla; la degana de la Facultat de Ciències, Magdalena García, i la secretària de la Secció Territorial d’Alacant de la RSEQ, María José Illán.

Navarro ha felicitat els premiats en la seua intervenció i ha destacat la importància de la investigació com el motor «que fa avançar la societat i que en la pandèmia que hem patit ha demostrat com la ciència i la inversió en investigació són les claus per a superar les crisis que ens amenacen com a societat, i en aquest camp, les ciències experimentals com les que avui reconeixem són fonamentals».

Rafael Chinchilla, per part seua, ha apuntat la «gran qualitat de tots els treballs presentats, cosa que no ens estranya, ja que el nivell de la formació i la investigació en química a la província d’Alacant és molt elevat». El president de la Secció Territorial d’Alacant de la RSEQ també ha volgut assenyalar que «aquests premis tenen ja una llarga trajectòria i són, sens dubte, molt importants per a les carreres dels premiats».

Tesi premiada

La tesi guanyadora del premi ha sigut la presentada per Beatriz Saavedra Guillem, titulada «New strategies for C-C, C-O and C-S bond formation in Deep Eutectic Solvents», dirigida pel catedràtic Diego J. Ramón Dangla. La doctora premiada és graduada en Química per la Universitat d’Alacant, compta amb un màster en Química Mèdica i en aquests moments fa una estada d’investigació postdoctoral a la Universitat d’Estocolm.

La tesi premiada i dotada amb 1.500 euros se centra en la utilització de mescles de productes naturals innocus, en la seua proporció eutèctica, com ara dissolvents sostenibles, i les possibles modificacions en els processos catalítics que implica la utilització d’aquestes mescles. Així, el problema principal en la sostenibilitat dels processos sintètics que porten a l’obtenció de fàrmacs radica en la utilització dels anomenats dissolvents orgànics, els quals provenen del petroli, són volàtils, explosius, tòxics i causants de part de l’efecte d’hivernacle, motiu pel qual la seua substitució per altres dissolvents mediambientalment amigables és una necessitat peremptòria per a combatre el canvi climàtic. La tesi premiada desenvolupa nous processos sintètics utilitzant dissolvents mediambientalment sostenibles.

Accèssit

Francisco José Sarabia Gambín ha vist també reconegut el seu treball amb l’accèssit –dotat amb 500 euros– per la tesi titulada «Interfacial studies of Pt and Cu single-crystal electrodes modified by transition metall deposition», dirigida pels catedràtics Juan Miguel Feliu Martínez i Víctor Climent Payá. El doctor premiat realitza a hores d’ara una estada d’investigació postdoctoral al Fritz-Haber Institut de Berlín.

La seua tesi és un treball relacionat amb la descarbonització dels sistemes de producció d’energia actuals, la qual requereix la introducció de nous combustibles sostenibles com l’hidrogen verd que es produeix per electròlisi d’aigua a partir de fonts d’energia renovables. En aquesta tesi s’han estudiat a escala molt fonamental els factors que permeten augmentar l’eficiència d’aquest procés usant platí dopat amb molt petites quantitats d’altres metalls com ara níquel, ferro o cobalt per a millorar-ne l’activitat.

Premi TFM

En la cerimònia també s’ha lliurat el premi al Millor Treball de Final de Màster (TFM) en el camp de la química, patrocinat també per la Secció Territorial d’Alacant de la RSEQ. El premi, dotat amb 300 euros i diploma acreditatiu, ha recaigut en Carlos Gómez Pertusa, pel seu treball titulat « Determinación de nanopartículas metálicas en suelos mediante Espectrometría de Masas con Plasma de Acoplamiento Inductivo en modo de partícula única», tutoritzat pel professor Luis Gras García. El premiat està en aquests moments realitzant la tesi doctoral a la UA.

El TFM desenvolupa una metodologia analítica per a determinar nanopartícules de platí en mostres de sòl. Un tema rellevant des del punt de vista mediambiental, perquè el desenvolupament de la nanotecnologia i les seues múltiples aplicacions pot comportar problemes de contaminació, raó per la qual el desenvolupament de tècniques que permeten detectar nanopartícules contaminants, encara que estiguen en quantitats molt xicotetes, té un interès molt elevat.

Pujar