2 d’abril de 2020 2/4/20

El teatre Arniches exhaureix les localitats per a l’obra ‘Azaña, una pasión española’ i per al concert d’Els Jóvens

El teatre Arniches exhaureix les localitats per a l’obra ‘Azaña, una pasión española’ i per al concert d’Els Jóvens - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  El teatre Arniches exhaureix les localitats per a l’obra ‘Azaña, una pasión española’ i per al concert d’Els Jóvens - (foto 2)

  L'Institut Valencià de Cultura ha penjat el cartell de "no hi ha entrades" als dos espectacles del cap de setmana al teatre Arniches d'Alacant. L'obra 'Azaña, una pasión española'' tindrà lloc el divendres 25 de gener, mentre que el grup musical Els Jóvens actuarà diumenge 27 de gener.

  'Azaña, una pasión española' és una obra de teatre protagonitzada per José Luís Gómez i està produïda pel Teatro La Abadía, que manté viva la memòria històrica mitjançant la figura de Manuel Azaña. Aquesta és la primera obra que l'Institut Valencià de Cultura programa en el context d'Alacant Capital de la Memòria Històrica.

  D'altra banda, Els Jóvens és un grup de folk de l'Alacantí que integra elements tradicionals, com ara jotes, cançons de batre, bandúrries o castanyoles dins de la música pop i que parla de temes actuals.

  'Azaña, una pasión española'

  Segons José Luis Gómez "per a mantindre viva la memòria històrica convé recordar la temprança i la lucidesa de Manuel Azaña". Per això, fa una nova immersió en els discursos, els articles i les cartes d'aquest apassionat estadista i escriptor. No obstant això, no es tracta d'una reconstrucció històrica ni d'un judici de la seua actuació política "aquestes qüestions són tasca dels historiadors i també dels ciutadans" ha explicat Gómez.

  L'espectacle gira al voltant de tres grans eixos. El primer, les circumstàncies vitals i polítiques d'Azaña: al·lusions a les opcions de govern amb el Partit Socialista i les reformes militars. En segon lloc, la reflexió sobre la història d'Espanya: república, laïcisme, guerra civil. Finalment, el tercer eix serà una meditació al voltant de l'art i els paisatges d'Espanya.

  José Luis Gómez va rebre el Premi Nacional de Teatre en 1988 per aquest muntatge que, trenta anys després, torna a pujar a l'escenari com a producció de La Abadía.

  Els Jóvens

  El grup Els Jóvens està format per René Macone i Pep Mirambell a les veus; Blai Antoni Vañó, cors i baix; timple canari i guitarró valencià, Raül Calatayud; bandúrria, llaüt, 'oud' i dolçaina, Tóbal Rentero i Jordi Sanz; i Toni Lozano i Pablo Rosell, bateria i percussions.

  La trajectòria de la banda, tot i ser breu encara, ja ha gaudit de moments rellevants, com els quatre guardons dels Premis Ovidi Montllor (a la millor cançó per 'Anís Tenis', a la millor lletra per 'T'ailoviu més que l'hòstia', a l'intèrpret revelació i al millor disseny de disc) i, posteriorment, amb tres dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana, que organitza l'Institut Valencià de Cultura (a la millor cançó per 'Anís Tenis', al grup revelació i al millor disc de l'any), de manera que es van convertir en els grans triomfadors d'aquests guardons.

  Els Jóvens situen l'univers de les seues cançons a la comarca de l'Alacantí, concretament a Sant Vicent del Raspeig, d'on són els ideòlegs i compositors del projecte, René Macone i Pep Mirambell. Les tradicions, els costums i fins i tot les manies dels habitants de la "terreta" són el fil conductor del seu primer disc, que ja han escampat per un bon grapat d'escenaris del nostre territori.

  D'altra banda, la nova temporada de l'Institut Valencià de Cultura a Alacant, amb el lema "Som Arniches", durarà fins al març amb un total de 14 espectacles. Consulteu la programació completa ací: http://ivc.gva.es/admin/assets/docs/f/o/folletoprogramacionene-mar2019low.pdf.

  També podeu consultar tota la programació mitjançant l'aplicació de l'Agenda Cultural Valenciana. En Android Play Store: https://play.google.com/store/apps/details?id=es.gva.agendacultural / En IOS App Store: https://itunes.apple.com/es/app/gva-agenda-cultural/id1396479511?mt=8

  Pujar