elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA reuneix administracions regionals, pescadors i centres de recerca per a millorar la producció aqüícola

La UA reuneix administracions regionals, pescadors i centres de recerca per a millorar la producció aqüícola
  • Les taules de treball es duran a terme a la Comunitat Valenciana i a la Regió de Múrcia per a establir plans de prevenció i gestió de fuites de peixos

Amb l’objectiu d’actuar contra les fuites de peixos provocades per episodis climàtics extrems, la Universitat d’Alacant (UA) acull dijous que ve, 16 de setembre, una taula de treball amb administracions regionals, confraries de pescadors i altres centres d’investigació. Aquesta trobada bilateral amb el sector aqüícola forma part del projecte GLORIA (Global Change Resilience in Aquaculture). La sessió tindrà lloc de 10 a 14 hores des de l’aula de videoconferència P1/1-001 de l’edifici polivalent de la UA.

El projecte GLORIA, liderat per investigadors de la UA, busca fomentar la gestió participativa en relació amb les fuites de peixos creant taules de treball amb representació de les parts implicades. «Per a poder avançar en la definició de criteris científics que puguen formar part de futurs plans de prevenció de fuites, així com per a conèixer-ne de primera mà l’impacte socioeconòmic i ambiental, és imprescindible la col·laboració de totes les parts implicades», assenyala des del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA Kilian Toledo, investigador principal de GLORIA.

Els resultats del projecte donaran resposta a la normativa vinculada amb la planificació d’espais marins i servirà al sector productor per a prevenir possibles danys en les instal·lacions causats per fenòmens climàtics adversos. «El gener de 2020, la borrasca Gloria va provocar pèrdues del 80-90 % de la producció aqüícola en la Comunitat Valenciana i en la Regió de Múrcia, territoris on es produeixen dos terços del peixos marins a Espanya», recorda l’investigador de la UA.

Segona taula de treball

La segona d’aquestes jornades de treball per a incloure propostes de millora tindrà lloc el 29 de setembre de 2021, des de les 10 hores, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica de la Universitat Politècnica de Cartagena.

Durant les dues trobades, que tindran lloc en format presencial i virtual, es tractaran blocs temàtics amb la finalitat de conèixer aspectes concrets de les àrees següents: interacció de fuites amb l’activitat pesquera, traçabilitat; aspectes sanitaris; adaptacions tècniques de les instal·lacions, i procediments administratius.

En aquest projecte col·labora la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, a través del Programa Plenamar, cofinançat pel FEMP (Fons Europeu Marítim i de Pesca). A més, s’emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES: «Gestió integrada, innovadora i participativa de la Xarxa Natura 2000 en el medi marí espanyol», que coordina el ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

Equip projecte GLORIA

El projecte GLORIA (Global Change Resilience in Aquaculture) està format per un ampli equip d’investigadors de la Universitat d’Alacant. Des del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada hi participen Kilian Toledo, com a investigador principal, Pablo Sánchez, José Luis Sánchez-Lizaso, Aitor Forcada, Iván Sola, Damián Fernández, Vicent Pardo, Ana Nuevo, Francisca Romero, Juan Manuel Valero i Isabel Abel; i, des del Departament d’Agroquímica i Bioquímica, Frutos Marhuenda, i els investigadors externs David Izquierdo i Pablo Arechavala.

Pujar