La UA renova la làmina impermeabilitzant del llac del Bosc Il·lustrat després de 25 anys de servei
Les llacunes formen part del sistema d’emmagatzematge i distribució de l’aigua dessalada per al reg i un actiu per a la biodiversitat del campus
Les obres, que continuaran fins a final de mes, han pogut dur-se a terme després del reallotjament de la fauna de la zona
La Universitat d’Alacant ha iniciat les obres de reparació de la làmina impermeabilitzant del llac inferior del Bosc Il·lustrat, un element essencial en la xarxa de reg del campus que no havia rebut un manteniment significatiu en més de 25 anys.
La intervenció ha sigut programada estratègicament per a aquesta època per la baixa demanda de reg i com explica el responsable del Vicerectorat d’Infraestructures, Sostenibilitat i Salut Laboral, Salvador Ivorra, «respon al desgast natural de la làmina impermeabilitzant, que tenia nombroses pèrdues i fuites». Aquestes deficiències, «comprometien la capacitat d’emmagatzematge d’aigua d’aquest sistema, que és fonamental per a la gestió eficient de l’aigua dessalada que produïm en la planta dessaladora de la Universitat», sosté Ivorra.
Des de la seua creació, els anys 90, els llacs del Bosc Il·lustrat han complit una doble funció. D’una banda, «ser un espai clau per a la biodiversitat i l’esplai al campus», com ho evidencia la quantitat d’espècies que poblen l’entorn. I, per una altra, «ser una part essencial del sistema d’emmagatzematge i distribució de l’aigua dessalada que la Universitat obté dels pous del campus. Aquesta aigua és transportada a través d’una xarxa de canonades per a garantir el reg sostenible dels jardins universitaris», assegura el vicerector d’Infraestructures.
El Bosc Il·lustrat compta amb dues llacunes: la «llacuna superior», de menor grandària i major cota, i la «llacuna inferior», més àmplia i actualment en procés de manteniment. Per a executar les obres, s’ha implementat un pla acurat de trasllat de fauna. Els peixos han sigut traslladats a la llacuna superior per personal especialitzat. Per part seua, la colònia de tortugues d’aigua americanes, ha sigut portada al Centre de Recuperació de Fauna de Santa Faç després de consultar amb experts i en completa supervisió per l’Oficina Ecocampus de la UA. Es tracta d’una espècie invasora que ha vist augmentada la seua població amb la solta d’exemplars per part de particulars i per la proliferació d’aquestes. En total s’han retirat 125 tortugues.
El projecte, que s’està fent per fases, té un cost total inferior a 29.500 euros (IVA inclòs) i es preveu que finalitze al llarg del mes de desembre.
Amb aquesta acció, el vicerector d’Infraestructures, Sostenibilitat i Salut Laboral de la UA ha volgut evidenciar el «compromís de la institució amb la sostenibilitat, el manteniment responsable de les infraestructures i la protecció de la biodiversitat del campus».