15 d’octubre de 2019 15/10/19

El raper Arkano serà el cap de cartell del Festival Improversa, organitzat per l'IVC

El raper Arkano serà el cap de cartell del Festival Improversa, organitzat per l'IVC - (foto 1)
  • La primera edició de Improversa, festival de música popular, urbana i tradicional, tindrà lloc del 11 al 13 de maig a Alacant

  • El 17 de juny tindrà lloc la Diada muixeranguera d'Alacant, com a antesala de les festes de Fogueres

L'Institut Valencià de Cultura ha presentat al Teatre Arniches d'Alacant les cites més destacades del trimestre a la ciutat. D'una banda, la primera edició del Festival Improversa, dedicat a la música popular, urbana i tradicional, que tindrà lloc de l'11 al 13 de maig, organitzat per l'IVC. D'altra banda, la 4a Trobada de Muixerangues, que se celebrarà el 17 de juny, organitzada per la Muixeranga d'Alacant amb la col·laboració de l'IVC.

A la roda de premsa han assistit la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC, Marga Landete, i la responsable de la unitat territorial de l'IVC a Alacant, Alícia Garijo, juntament amb les raperes valencianes Tesa i Yaike, que formen part del cartell del Festival Improversa, i el president de la Muixeranga d'Alacant, Iván Quesada.

Improversa, organitzat íntegrament per l'IVC, és el festival que reuneix la música popular, tant en la seua vessant urbana com tradicional, on les paraules tenen un paper molt important, tant en el cant improvisat tradicional i urbà com en altres expressions més elaborades, com poden ser el hip hop o la cançó d'autor.

En paraules de Marga Landete, la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC, "Improversa és un festival realment de música popular, feta pel poble, aleshores, mesclem la vessant urbana, ja que a Alacant hi ha una escena molt potent de hip hop, amb la vessant tradicional i valenciana, que a més tenen una cosa en comú: el cant improvisat té molt de pes en les dues vessants. Hem volgut ajuntar-les i posar-les a compartir escenari. Ens agradaria molt que això poguera generar sinergies a mitjà termini entre tota la gent que està fent música des de baix i que puguen trobar noves sonoritats".

El cartell d'Improversa, que centrarà el gruix de les actuacions al Teatre Arniches, comptarà amb les actuacions del raper alacantí Arkano i de Jonatan Penalba el divendres 11 de maig. El dissabte 12 de maig les actuacions seran totes en femení: l'alacantina Yaike, Tesa, JazzWoman i Lauren Nine posaran en escena les seues propostes urbanes.

El diumenge, últim dia del festival, a l'aire lliure tindran lloc les actuacions de cant d'estil amb els cantadors Xavier Benedito, Xavier de Bétera, i Maria Amparo Hurtado, i els versadors Francesc Nicasio, Paco de Faura, i Salvador López, Boro de Paterna, a més d'actuacions de 'break dance', mentre que l'Arniches acollirà a la vesprada els concerts de Víctimas civiles y El niño de Elche.

Per a assistir als diversos espectacles que inclou Improversa es poden adquirir passes d'un dia o un abonament de tot el festival. Les entrades estan ja disponibles al renovat web de l'IVC.

 

4a Trobada de Muixerangues

A la presentació també s'ha comptat amb Iván Quesada, president de la Muixeranga d'Alacant, entitat organitzadora de la 4a Trobada de Muixerangues, en la qual col·labora l'IVC i que té una gran importància com a exemple de cultura popular dins de les celebracions de les festes de Fogueres.

Marga Landete ha explicat sobre el tema: "Les muixerangues formen part de la processó de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, declarada recentment patrimoni immaterial de la humanitat, i és una de les representacions més interessants de col·laboració entre les persones. En els últims temps el món muixeranguer està agafant una gran potència, acaben de federar-se i estem encantats de celebrar amb ells aquesta trobada muixeranguera, que és la més multitudinària de totes les que se celebren".

La trobada d'enguany, que tindrà lloc el 17 de juny a la plaça Ruperto Chapí, comptarà amb un bon nombre de muixerangues convidades: Muixeranga d'Alacant, Conlloga Muixeranga de Castelló, Muixeranga de Xàtiva, Muixeranga la Torrentina, Muixeranga de la Marina Alta, Muixeranga de Vinaròs, Colla Corball, Muixeranga del Campello, Jove Muixeranga de València i Muixeranga de Cocentaina.

A més, també estaran convidades les colles alacantines de dolçaina i tabal la Colla Sant Blai, la Colla Sant Antoni, la Colla la Canya, la Colla el Cocó i la Colla d'Alacant.

ocultar
El raper Arkano serà el cap de cartell del Festival Improversa, organitzat per l'IVC
Pujar