elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA participa en un projecte europeu per a impulsar la innovació en les universitats davant de la crisi climàtica

La UA participa en un projecte europeu per a impulsar la innovació en les universitats davant de la crisi climàtica
  • CloudEARTHi promou el desenvolupament del “big data”, la sostenibilitat i l’economia circular

MÉS FOTOS
La UA participa en un projecte europeu per a impulsar la innovació en les universitats davant de la crisi climàtica - (foto 2)

La Universitat d’Alacant participa en el projecte CloudEARTHi, que ha sigut seleccionat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT). Aquest projecte té la mirada posada en el 2030 amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament de capacitats innovadores en l’àmbit universitari i l’entorn socioeconòmic en l’ús del “big data” en les ciències ambientals, la sostenibilitat i l’economia circular. “El que pretenem és que la societat comprenga millor la importància de la innovació com una força clau per a resoldre la crisi climàtica i els desafiaments de sostenibilitat, fomentar l’esperit empresarial i augmentar la capacitat d’innovació en la societat en tots els actors”, explica Tamer Abu-Alam, líder del projecte en la UiT Arctic University de Noruega.

El consorci CloudEARTHi està format per sis universitats europees i una empresa especialitzada en el desenvolupament i enfortiment d’empreses emergents “start-ups”: UiT Arctic University of Norway, Universitat d’Alacant (Espanya), University of Edinburgh (Regne Unit), Fachhochschule Burgenland (Àustria), Technical University of Varna (Bulgària) i l’empresa G Force (Eslovàquia).

Des de la Universitat d’Alacant es considera que aquest projecte té una importància estratègica per al desenvolupament del teixit socioeconòmic de la regió i el seu ecosistema emprenedor. “Per a la millora i la resolució dels problemes climàtics ja no serveix una anàlisi especialitzada i parcial de la temàtica. Creiem que urgeixen respostes multidisciplinàries que permeten sumar en aquesta línia. Així, CloudEARTHi conjuga el “big data”, les ciències mediambientals, la sostenibilitat, l’economia circular i la resposta social per a entendre i fomentar l’emprenedoria en aquesta àrea fonamental per al futur”, explica Juan Llopis, director de Relacions i Projectes Institucionals de la UA.

En la primera fase, el projecte CloudEARTHi rebrà un finançament de 400.000 euros i es prolongarà fins al desembre del 2021, amb la possibilitat de prorrogar-se per 18 mesos més amb un finançament addicional de 800.000 euros.

La primera reunió del consorci va tenir lloc dijous passat 29 de juliol, i s’hi va establir el pla de treball per a desenvolupar la primera fase del projecte, on la Universitat d’Alacant tindrà un paper clau en el desenvolupament d’activitats formatives orientades a impulsar capacitats innovadores entre l’alumnat i el personal de les Institucions d’Educació Superior (IES) que integren el consorci.

LA INICIATIVA HEI

La Iniciativa HEI, objectiu clau per a l’IET com una part de l’Agenda Estratègica d’Innovació del IET 2021-2027, té com a finalitat fer costat a les institucions d’educació superior amb experiència i formació perquè puguen accedir a l’ecosistema d’innovació de l’IET i el finançament, i els permet desenvolupar plans d’acció d’innovació que complementen les necessitats de les institucions d’educació superior. Com una part de la Fase Pilot, la iniciativa ha proporcionat finançament a 23 projectes, i la pròxima convocatòria de propostes s’espera per a finals del 2021.

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia

L’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (IET) reforça la capacitat d’Europa per a innovar partint de solucions als apressants reptes mundials i fomentant el talent empresarial per a crear un creixement sostenible i llocs de treball qualificats a Europa. L’IET és un organisme de la UE i part integrant d’Horitzó Europa, el Programa Marc d’Investigació i Innovació de la UE. L’Institut dona suport a les associacions paneuropees dinàmiques, les comunitats de coneixement i innovació de l’IET, entre empreses líders, laboratoris d’investigació i universitats.

Pujar