elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA participa en el projecte SOS AIGUA XXI

La UA participa en el projecte SOS AIGUA XXI
  • Té com a finalitat la cerca de recursos hídrics per a l’agricultura davant de l’escassesa pel canvi climàtic

L’objectiu del projecte “SOS-AIGUA-XXI. Sostenibilitat i Agricultura en el segle XXI” és garantir la qualitat i quantitat de recursos hídrics i adaptar i preparar el sector agrícola espanyol per a combatre’n la progressiva escassesa i els efectes del canvi climàtic. La Universitat d’Alacant desenvolupa un paper molt destacat en aquest ambiciós pla i compta amb un pressupost de 780.000 euros del total dels 6 milions concedits pel CDTI, l’entitat pública que depén del Ministeri de Ciència i Innovació, que promou la innovació i el desenvolupament tecnològic de les empreses espanyoles.

Són tres els grups de treball de la UA que participen en el consorci, un està emmarcat en l’Institut Universitari d’Enginyeria dels Processos Químics, mentre que els altres dos pertanyen al grup de Recursos Hídrics i Desenvolupament Sostenible, de l’Institut  Universitari de l’Aigua i de les Ciències Ambientals (IUACA).

Daniel Prats, coordinador de Projectes i Desenvolupament d’IUACA, dirigirà el grup centrat en l’eliminació de contaminants emergents, mentre que Joaquín Melgarejo, el director de l’Institut, s’encarregarà de la realització de l’estudi econòmic i ambiental de tot el projecte.

Com explica Prats, la demanda creixent de recursos hídrics fa necessària la utilització d’aigües residuals. “Són aigües tractades, en les quals s’eliminen contaminants i avui dia hi ha uns ‘contaminants de preocupació emergent’ per l’ús i l’abús de productes químics en medicaments, insecticides, pesticides, etc.”, explica l’investigador, qui assenyala que, encara que la gran majoria s’eliminen en plantes depuradores, hi ha alguns que arriben al medi ambient. Per això la Unió Europea estableix llistes d’observació d’aquest tipus de contaminants, 20 dels quals s’han inclòs en l’estudi, als quals s’han sumat 10 més dels més trobats en les zones on es faran els estudis, que comprenen àrees des d’Almeria fins a Alacant. Aquestes anàlisis també es duran a terme en els llots, que s’empren com a abonaments en l’agricultura.

La segona línia de treball del grup de l’Institut de l’Aigua és transversal ja que afecta tot el projecte i tindrà com a objecte la delimitació de l’àrea d’estudi i la realització d’un balanç de tots els seus recursos hídrics: els subterranis i els superficials, i també aquells derivats de les dessaladores i depuradores. Amb tot això, assenyala Melgarejo, es farà una anàlisi del cost-benefici de l’ús de les tecnologies i un estudi de la seua viabilitat tenint en compte les seues derivades mediambientals.

Per part seua, l’Institut Universitari d’Enginyera dels Processos estudiarà l’eliminació per mitjà de microalgues de nutrients en salmorres de dessaladores, aigües i drenatges agrícoles.

El consorci que desenvoluparà aquest projecte està liderat per Sacyr Aigua i compta amb la participació de les Valoriza Servicios Medioambientales (SVM), föra, Bosonit, Regenera, Tepro, Aeromedia, y Aqua Advise, i els grups d’investigació d’universitats com la de Salamanca, Cartagena, Alcalá de Henares i Sevilla, així com altres organitzacions.

Pujar