elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Parc Científic de la Universitat d'lacant incorpora Ellis al seu ecosistema innovador i es converteix en el major referent provincial en intel·ligència artificial

El Parc Científic de la Universitat d'lacant incorpora Ellis al seu ecosistema innovador i es converteix en el major referent provincial en intel·ligència artificial
  • Nuria Oliver dirigeix aquest referent mundial en investigació sobre intel·ligència artificial que ara tindrà la seu al Parc Científic d’Alacant

MÉS FOTOS
El Parc Científic de la Universitat d'lacant incorpora Ellis al seu ecosistema innovador i es converteix en el major referent provincial en intel·ligència artificial - (foto 2)
El Parc Científic de la Universitat d'lacant incorpora Ellis al seu ecosistema innovador i es converteix en el major referent provincial en intel·ligència artificial - (foto 3)

La rectora de la Universitat d’Alacant i presidenta de la Fundació Parc Científic d’Alacant, Amparo Muñoz, acompanyada de la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor, i Olga Francés, gerent del Parc Científic d’Alacant (PCA), han assistit aquest matí a la signatura del contracte de vinculació de la Fundació Ellis al Parc Científic de la Universitat d’Alacant. Per part d’Ellis hi van assistir Nuria Oliver, futura directora de la fundació, el president del Patronat Christof Beaupoil, i l’assessor jurídic i secretari del Patronat, Víctor Riera.

La rectora, Amparo Navarro, ha assenyalat que «aquest conveni posa en valor i dona forma a una cosa que ja estem duent a terme des de fa molt de temps amb Nuria Oliver i la Fundació Ellis, que sempre van pensar en la Universitat d’Alacant com a seu i que situa la UA en la cresta de l’onada de la intel·ligència artificial».

Nuria Oliver, per part d’Ellis, ha assegurat que «estem molt felices per signar aquest conveni que formalitza encara més la intensa relació entre la Universitat d’Alacant i la unitat Ellis i que marcarà el començament de molts altres projectes junts».

La gerent del PCA, Olga Francés, per part seua, ha destacat que «la incorporació de la Fundació Ellis i el seu ingrés formal en el Parc Científic d’Alacant suposa la consolidació de la plataforma d’intel·ligència artificial present al parc promogut per la Universitat d’Alacant». Francés ha apuntat també que «la faceta que desenvolupa Ellis complementa l’activitat d’altres empreses que despleguen la seua activitat al Parc Científic, que són ja un referent i que han sorgit, tant de la investigació en la UA com d’empreses externes que s’han acostat al nostre parc per a desenvolupar el seu model de negoci i complementar-se amb el talent i la investigació que troben a la UA»

Amb aquesta nova incorporació, el Parc Científic de la Universitat d’Alacant es consolida com el principal agent en la recerca i desenvolupament en intel·ligència artificial de la província, ja que compta amb empreses vinculades capdavanteres en aquest sector com Nouss Intelligence, Lucentia Lab, Lynx View o Verne.

La Fundació Unitat ELLIS Alacant és l’única unitat ELLIS que hi ha a Espanya, i s’ha pogut crear gràcies al suport de la Generalitat Valenciana a través d’un compromís de finançament anual estable en el temps d’un milió i mig d’euros, que es complementa amb finançament privat i finançament competitiu de projectes d’investigació. ELLIS és la més prestigiosa xarxa d’excel·lència científica europea en intel·ligència artificial moderna.

La Fundació Unitat ELLIS Alacant està dedicada a la investigació científica relativa a l’estudi de la intersecció entre l’ésser humà i la intel·ligència artificial. Per això, la fundació té el sobrenom d’Institut per a la Intel·ligència Artificial Centrada en la Humanitat (HCAI). Està dedicada a tres àmplies àrees d’investigació: el modelatge del comportament humà (tant a escala individual com agregat), el desenvolupament de sistemes intel·ligents interactius i els desafiaments i limitacions dels sistemes d’intel·ligència artificial que s’utilitzen per a la presa de decisions.

Des de la seua creació, el maig de 2020, la investigació de la fundació s’ha centrat en l’ús de les dades i la intel·ligència artificial per a ajudar en la lluita contra la pandèmia del coronavirus. Aquest treball, realitzat en col·laboració amb investigadors del sistema valencià investigador –que inclou investigadors de la Universitat d’Alacant–, ha rebut gran visibilitat i reconeixements nacionals i internacionals, entre els quals un recent article en WIRED, el primer premi del XPRIZE Pandemic Response Challenge i el premi al millor article científic de ciències de dades en el congrés ECML-PKDD 2021.

Després d’un procés competitiu de selecció liderat i implementat per ELLIS Europa, quatre estudiants de doctorat ELLIS vindran la tardor de 2021 a la Fundació Unitat ELLIS Alacant a començar els seus estudis de doctorat a la Universitat d’Alacant. Aquests estudiants tindran dos fellows d’ELLIS com a directors de tesi, a més dels tutors de la Universitat d’Alacant.

Pujar