elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ocupa a Alacant l'habitatge de la seua veïna a la qual va donar per morta

Ocupa a Alacant l'habitatge de la seua veïna a la qual va donar per morta
  • Quan l'anciana de 81 anys va tornar al seu habitatge habitual va trobar que el pany havia sigut canviada

Agents de la Policia Nacional d'Alacant han detingut a una dona de 22 anys d'edat per ocupar l'habitatge de la seua veïna.

Les patrulles de Policia Nacional van atendre la trucada d'una dona de 81 anys d'edat, que en tornar al seu habitatge habitual va trobar que el pany havia sigut canviada.

La dona va explicar als agents que va haver d'anar-se temporalment de la seua casa per a rebre tractament mèdic per una greu malaltia i en tornar al seu domicili no podia entrar.

Els agents del Grup Operatiu de Resposta de la Comissaria Nord i de la UPR-Motos van descobrir que l'habitatge es trobava ocupada per una de les seues veïnes. Aquesta va justificar el fet dient que abans vivia amb la seua mare en un altre pis del mateix edifici i la relació amb ella s'havia tornat insuportable pel que, pensant que la seua veïna havia mort, va pagar 500 euros a un home perquè li obrira la porta del domicili per a ocupar-lo il·legalment.

Els agents van comprovar la titularitat de l'habitatge, la qual pertanyia a la víctima, i es van entrevistar amb els testimonis i les persones implicades. Tots ells van corroborar el relatat per l'anciana dona. Una vegada comprovada la veracitat dels fets, la jove va accedir a desallotjar l'habitatge voluntàriament i va ser detinguda pels agents per un delicte de violació de domicili.

La Policia Nacional d'Alacant va aconseguir que la víctima recuperara el seu habitatge intacte i la detinguda, de nacionalitat espanyola i sense antecedents, va ser posada a la disposició del Jutjat d'Instrucció de Guàrdia de la mateixa localitat.

Amb l'aplicació del Protocol

La Policia Nacional d'Alacant ha incrementat la seua resposta davant les ocupacions d'habitatges amb l'aplicació del "Protocol d'Actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en l'ocupació il·legal d'immobles", en vigor des de setembre de 2020.

En la pàgina del Ministeri d'Interior es defineix aquest Protocol i diu textualment "el fenomen de l'ocupació rep una resposta diferenciada en el Codi Penal en funció de si l'immoble constitueix o no l'estatge del seu titular. Però, sobre la base de la jurisprudència en la matèria, la instrucció del Ministeri de l'Interior subratlla que tant la primera com el segon habitatge (quan l'habitant ocupa l'immoble sol en determinades èpoques de l'any, com a caps de setmana o vacances) han de considerar-se habitades, per la qual cosa compten amb la mateixa protecció legal.

En tots dos supòsits, per tant, són aplicable articles 202 i següents del Codi Penal que arrepleguen el delicte d'aplanament. El text assenyala que es tracta d'un delicte dolós, de simple activitat i de caràcter permanent.

En conseqüència, tant en el cas de primera com de segon habitatge, i constatat per qualsevol via un aplanament, el protocol estableix que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FCSE) podran procedir, sense necessitat de sol·licitar mesures judicials, cas de delicte flagrant, directament i de manera immediata al desallotjament i identificació dels ocupants, així com a la seua detenció si escau."

Pujar