elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La neuròloga Carmina Díaz Marín protagonitza la taula redona ‘Ciència en femení’ de la Universitat d’Alacant

La neuròloga Carmina Díaz Marín protagonitza la taula redona ‘Ciència en femení’ de la Universitat d’Alacant
  • Al costat de les catedràtiques de la UA Leonor Ruiz Gurillo i Elena Lloret Pastor, aquestes rellevants dones exposaran les seues fites professionals i personals

  • Durant la trobada, demà a les 12 hores a l’aulari II, es lliurarà el Premi ‘Josefina Pascual Devesa’ a la millor tesi amb perspectiva de gènere

MÉS FOTOS
La neuròloga Carmina Díaz Marín protagonitza la taula redona ‘Ciència en femení’ de la Universitat d’Alacant - (foto 2)
La neuròloga Carmina Díaz Marín protagonitza la taula redona ‘Ciència en femení’ de la Universitat d’Alacant - (foto 3)

Amb motiu del 11 de febrer (11F), Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, la Universitat d’Alacant (UA) celebra demà la tradicional taula redona «Ciència en femení», amb tres dones referents en sectors relacionats amb la salut, la filologia i l’enginyeria informàtica.

En concret, las protagonistes de la trobada seran la cap del Servei de Neurologia de l’Hospital General Universitari Dr. Balmis d’Alacant, la neuròloga Carmina Díaz Marín, la catedràtica de Llengua Espanyola de la UA, Leonor Ruiz Gurillo, i la catedràtica del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UA, Elena Lloret Pastor.

L’acte, que començarà a les 12 hores a la sala d’actes de l’aulari II, estarà presidit per la rectora Amparo Navarro, acompanyada de la vicerectora de Transferència, Emprenedoria i Divulgació Científica, M. Jesús Pastor Llorca.

Al voltant de 200 estudiants dels instituts Haygón i Sant Vicent, els dos situats al municipi de Sant Vicent del Raspeig, podran conèixer de primera mà algunes de les fites científiques més rellevants d’aquestes tres dones. Les investigadores parlaran sobre com el seu treball ha contribuït al progrés social i ha suposat un avanç en la seua àrea de coneixement.

Sobre les ponents

Carmina Díaz Marín és llicenciada en Medicina per la UA i neuròloga assistencial amb més de trenta anys d’experiència. Ha sigut cap de la Secció de Neurologia a l’Hospital Marina Baixa i, des de l’any 2012, és cap del Servei de Neurologia de l’Hospital General Universitari Dr. Balmis d’Alacant. La seua activitat investigadora se centra fonamentalment en l’àrea de les malalties neuromusculars i ha col·laborat en més de quaranta publicacions i gairebé un centenar de comunicacions a congressos. Des de l’any 2018, coordina el Grup d’Investigació en Neurociències del Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL) i, des del 2019, l’Àrea 1 (investigació en neurociències, òrgans dels sentits i patologia del dolor) en aquest mateix centre. Ha promogut l’inici de diverses línies d’investigació en patologies com a neuropaties perifèriques, malaltia de motoneurona, demències, trastorns del moviment i aplicació de noves tecnologies en el registre i l’avaluació de la mobilitat de pacients amb malalties neurològiques.

Leonor Ruiz Gurillo és catedràtica de Llengua Espanyola a la UA. Ha centrat la seua investigació en diversos temes de la fraseologia espanyola, espanyol col·loquial, pragmàtica, ironia i humor. Entre els seus treballs destaquen els Aspectos de fraseología teórica española, La fraseología del español coloquial, Las locuciones en español actual, Ejercicios de fraseología, Hechos pragmáticos del español, La lingüística del humor en español y Humor de género: del texto a la identidad en español. Des de l’any 2002 dirigeix GRIALE, el grup d’investigació sobre la ironia i l’humor en espanyol del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la UA, que s’encarrega de l’anàlisi pragmàtica de la ironia i l’humor i de la seua aplicació didàctica a l’ensenyament de l’espanyol com a llengua estrangera. Ruiz Gurillo ha sigut investigadora principal de cinc projectes nacionals R+D i de dos projectes autonòmics Prometeu R+D a grups d’investigació d’excel·lència. A més, compta amb més de 130 publicacions, moltes d’aquestes en revistes d’un alt impacte.

Elena Lloret Pastor és catedràtica en l’Àrea de Llenguatges i Sistemes Informàtics. Des de l’any 2007 forma part del grup d’investigació «Processament del Llenguatge i Sistemes d’Informació» de la UA. L’any 2011 va obtenir el títol de doctora en Aplicacions de la Informàtica (amb menció de doctorat europeu) amb el treball Text Summarisation based on Human Language Technologies and its Applications. Ha fet diverses estades d’investigació al Regne Unit, França i Alemanya on ha col·laborat amb grups de prestigi en el camp de la Intel·ligència Artificial i el Processament del Llenguatge Natural. En l’apartat de transferència tecnològica, ha contribuït com a autora de diversos programes de programari i ha col·laborat en més d’un centenar de publicacions en revistes i conferències de prestigi. Lloret Pastor ha participat en més de vint-i-cinc projectes d’investigació, tant nacionals com europeus, en nombrosos comitès científics de revisió de publicacions en conferències de prestigi, com també en revistes internacionals de primer nivell com Information Processing and Management o Knowledge-based Systems.

Premi «Josefina Pascual Devesa»

Aquest mateix dia, el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social lliurarà el Premi «Josefina Pascual Devesa» que reconeix i promou la difusió de les millors tesis doctorals defensades en la UA amb perspectiva de gènere. En aquesta ocasió, el guardó ha recaigut en el treball Violencia de género y de pareja en adolescentes: El papel del machismo, la aceptación de la violencia y las masculinidades en la salud, de Vanesa Pérez Martínez. Aquesta tesi forma part del programa de doctorat en Ciències de la Salut i ha sigut dirigit per la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública, Carmen Vives Cases, i per la catedràtica de Psicologia de la Salut, Rosario Ferrer Cascales.

La programació organitzada amb motiu del 11F compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), a través d’UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la Universitat d’Alacant.

Pujar