elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El meteoròleg i divulgador científic José Miguel Viñas parlarà de la importància de l’educació escolar davant del repte climàtic en la UA

El meteoròleg i divulgador científic José Miguel Viñas parlarà de la importància de l’educació escolar davant del repte climàtic en la UA
  • Viñas impartirà una conferència demà a la Seu Ciutat d’Alacant i presentarà els seus llibres Nuestro reto climático i El tiempo

 

La Seu Ciutat d’Alacant rebrà demà dimarts 7 de març, a les 19 hores, el meteoròleg, divulgador científic i responsable del portal web Divulgameteo, José Miguel Viñas, qui impartirà la conferència «El reto climático y la importancia de la educación escolar», en les instal·lacions de la Seu en Ramón y Cajal, 4. Després de la xarrada, Viñas presentarà també dues de les seues publicacions més recents: Nuestro reto climático (Alfabeto 2022); i El tiempo (Libro infantil, Shackleton 2022). Acompanyaran José Miguel Viñas el director de la Seu, Jorge Olcina, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la UA, i Samuel Biener, investigador del Laboratori de Climatologia de la UA i Meteored. L’acte també podrà seguir-se en directe.

José Miguel Viñas (Madrid, 1969)

Físic de l’aire i comunicador científic, especialista en Meteorologia i temes afins. Treballa com a meteoròleg en Meteored, en el portal www.tiempo.com, i és consultor de l’OMM (Organització Meteorològica Mundial. Amb una àmplia experiència en predicció meteorològica en el sector privat, destaquen els seus treballs com a meteoròleg en diferents mitjans de comunicació (TV, ràdio, premsa i Internet), com també la seua feina docent com a professor de Meteorologia Aeronàutica (Aérea FTO, Aeromadrid) entre els anys 2002 i 2010. Des del 2004, és col·laborador habitual d’RNE; va participar en el magazín de cap de setmana, «No es un día cualquiera», (2004-2019); (2019-2022) va intervenir en «Las mañanas de RNE» amb una secció anomenada «El reto climático». Al setembre del 2022 va tornar a «No es un día cualquiera», amb una secció anomenada «Tiempo & Clima». Des del setembre del 2020 és també col·laborador del programa de ràdio «Agropopular», en la COPE. L’any 2017 i 2018 va dirigir i va presentar en la ràdio de CMMedia «Los cuatro elementos».

En televisió, va treballar durant cinc anys (1999-2003) en Antena 3, com una part de l’equip de Meteorologia dels Serveis Informatius. En La 2 (TVE) va iniciar el 2019 una sèrie d’espais sobre Meteorologia en el programa «La aventura del saber» i també és un dels col·laboradors del programa de divulgació científica «Órbita Laika». Des del 2017 participa en esdeveniments NAUKAS de divulgació científica. És un dels fundadors d’ACOMET (Associació de Comunicadors de Meteorologia) i de l’AME (Associació Meteorològica Espanyola) i actual membre de la seua Junta Directiva, de l’AEC (Associació Espanyola de Climatologia) i de l’AECC (Associació Espanyola de Comunicació Científica). Entre el 2007 i el 2013, va coordinar la secció de Notícies del Butlletí de l’AME. Des del 2007 fins al 2022 va fer part dels continguts de la revista digital RAM (Revista del Aficionado a la Meteorología). Ha publicat articles en premsa escrita, Meteored i revistes com Muy Interesante, o els portals de divulgació científica CONEC i El Ágora. Responsable de la pàgina web www.divulgameteo.es (en línia des d’abril del 2008), escriu regularment articles, imparteix conferències i cursos per tota Espanya, i ha publicat fins ara deu llibres de divulgació científica, que tracten sobre qüestions d’allò més diverses relacionades amb el temps i el clima (¿Estamos cambiando el clima?, Sirius, 2005; 200 estampas de la temperie, Sirius, 2007; Introducción a la Meteorología. La ciencia del tiempo, Almuzara, 2010; Curiosidades meteorológicas, Alianza Editorial, 2012; Preguntas al aire. La Meteorología tiene la respuesta, Alianza Editorial, 2014; El universo meteorológico. Un científico en las nubes, Batiscafo – El País. Colección «Descubrir la ciencia», núm. 9. 2016; Conocer la Meteorología. Diccionario ilustrado del tiempo y el clima, Alianza Editorial, 2019; El tiempo. Todo lo que te gustaría saber sobre los fenómenos meteorológicos, Shackleton Books, 2021; Nuestro reto climático, Editorial Alfabeto, 2022; El tiempo. Todo lo que siempre quisiste saber sobre meteorología y sólo José Miguel Viñas te puede explicar, Shackleton Kids, 2022). 

EL TIEMPO. Todo lo que siempre quisiste saber sobre meteorología y sólo José Miguel Viñas te puede explicar

José Miguel Viñas. Shackleton Kids

Cansats de veure les previsions del temps sense entendre’n res, els nostres amics Gos i Gat tenen moltes ganes de descobrir tots els secrets de la meteorologia i els fenòmens atmosfèrics. Com es forma un tornado? I l’arc de Sant Martí? És veritat que a vegades poden ploure granotes del cel? On s’amaga l’aigua dels núvols? Per a respondre a aquestes i moltes altres preguntes, Gos i Gat han decidit preguntar-li a José Miguel Viñas, famós home del temps i expert meteoròleg. Amb una bona dosi de paciència i contra vent i marea, Viñas revelarà al lector tots els secrets dels fenòmens meteorològics, amb centenars de curiositats i anècdotes perquè es convertisca en tot un expert del temps.

Nuestro reto climático. Todavía estamos a tiempo de saldar nuestra deuda con el mundo y construir un futuro mejor

José Miguel Viñas. Alfabeto

A mig camí entre l’assaig i el llibre de divulgació científica, Nuestro reto climático ofereix al lector de manera amena i comprensible totes les claus del major desafiament al qual mai s’ha enfrontat la humanitat: un ràpid calfament global que porta la nostra signatura i al qual resultarà difícil adaptar-se si no canviem profundament el nostre model de societat. Després d’un recorregut pel clima del passat, aquesta obra situa el canvi climàtic contemporani en un context apropiat. S’exposen exemples nombrosos de l’impacte lligat a la pujada de la temperatura i als extrems climàtics, la magnitud dels quals, freqüència i extensió són cada vegada majors. Davant d’aquest panorama, estem obligats a actuar amb urgència, en la dècada actual, per a aconseguir la descarbonització l’any 2050 i esquivar els pitjors escenaris que plantegen les projeccions climàtiques donades a conèixer pel Sisè informe de l’IPCC, publicat en l’any 2022, les dades i les conclusions principals del qual també es troben recollides en aquestes pàgines.

Pujar