elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

María José Ruiz-Pastor de la UA, "Best Young Investigator" segons l'Associació Europea per a la Investigació de la Visió i els Ulls (EVER)

María José Ruiz-Pastor de la UA, "Best Young Investigator" segons l'Associació Europea per a la Investigació de la Visió i els Ulls (EVER)
  • La investigadora predoctoral del grup NEUROVIS va rebre el guardó pel seu treball sobre el paper dels àcids grassos en el transcurs de malalties degeneratives de la retina

MÉS FOTOS
María José Ruiz-Pastor de la UA, "Best Young Investigator" segons l'Associació Europea per a la Investigació de la Visió i els Ulls (EVER) - (foto 2)
María José Ruiz-Pastor de la UA, "Best Young Investigator" segons l'Associació Europea per a la Investigació de la Visió i els Ulls (EVER) - (foto 3)

 

La investigadora predoctoral del grup Neurobiologia del Sistema Visual i Teràpia de Malalties Neurodegeneratives (NEUROVIS) de la Universitat d’Alacant (UA) María José Ruiz-Pastor ha sigut elegida com una dels best young investigators en el congrés EVER Festival 2021 pel treball «Decreased DHA and other specific fatty acids in a mouse model of retinal degeneration», relacionat amb el paper dels àcids grassos en el transcurs de malalties degeneratives de la retina. Aquest congrés internacional, organitzat anualment per l’European Association for Vision and Eye Research (EVER) / Associació Europea per a la Investigació de la Visió i els Ulls, va tenir lloc del 27 de setembre al 2 d’octubre de 2021 en format virtual.

Segons explica la guardonada que ha rebut una medalla d’or pel seu treball, «els àcids grassos, que formen part dels lípids i componen el greix, són indispensables per a la fisiologia de la retina. Componen les membranes cel·lulars i participen en rutes de supervivència i inflamació. Per tant, alteracions en els àcids grassos poden afectar negativament les cèl·lules retinals».

Amb la supervisió del catedràtic de la UA i director del grup NEUROVIS, Nicolás Cuenca, i del catedràtic de la UA Pedro Lax, la jove investigadora ha combinat diferents tècniques per a estudiar el paper dels àcids grassos en la neurodegeneració usant un model animal de retinosi pigmentària, malaltia ocular crònica d’origen genètic i de caràcter degeneratiu. Aquest grup d’investigació de la UA es focalitza en la caracterització de malalties degeneratives de la retina i en el disseny i assaig d’estratègies terapèutiques en models animals.

En concret, María José Ruiz-Pastor i la seua companya Oksana Kutsyr han trobat que hi ha àcids grassos específics, com el DHA, que disminueixen en el transcurs de la degeneració i, per tant, poden contribuir a empitjorar la inflamació i, fins i tot, la mort cel·lular en la retina. En el seu estudi, l’àcid gras omega-3 DHA es redueix dràsticament en la retina dels ratolins amb retinosi pigmentària.

«El DHA és potser l’àcid gras més important per al manteniment del teixit nerviós, ja que és un neuroprotector. Aquest àcid gras es troba fonamentalment en els aliments d’origen marí, com el peix, els crustacis o les algues», explica Ruiz-Pastor. Atès que aquest àcid gras es redueix en la retina quan hi ha una patologia, «podria ser interessant considerar l’augment de la ingesta de peix per a mantenir la salut visual», afegeix la jove investigadora. Actualment, el grup NEUROVIS treballa en la localització del transportador de DHA en la retina. Part dels seus avanços ja estan publicats en la revista científica Experimental Eye Research.

EVER

L’European Association for Vision and Eye Research / Associació Europea per a la Investigació de la Visió i els Ulls, EVER, és la principal associació d’investigació oftalmològica d’Europa que abraça tots els àmbits de l’oftalmologia i les ciències visuals. En l’actualitat, EVER compta amb més de 850 membres procedents de 48 països de tot el món i representats per més d’un desena de seccions científiques que van des de l’epidemiologia fins a l’òptica, des de la còrnia fins a la retina, i des de la immunologia fins a la genètica. Una de les principals activitats d’EVER és l’organització anual del congrés d’investigació EVER Festival, en què cada any es trien onze best young investigators per a destacar les seues contribucions en aquest àmbit científic.

Currículum

María José Ruiz-Pastor és graduada en Biotecnologia per la Universitat de Múrcia. Durant els seus estudis a la Universitat de Múrcia va formar part de l’equip liderat per Elvira Larqué Daza en Fisiopatologia que investiga l’ús del transportador de DHA com a biomarcador de la malaltia d’Alzheimer. El juliol de 2019 va finalitzar el màster en Biotecnologia per a la Salut i la Sostenibilitat de la Universitat d’Alacant amb el treball de final de màster «Estudio lipidómico del efecto de una dieta hipergrasa en un modelo animal de retinosis pigmentaria». Actualment és investigadora predoctoral amb una beca de la Generalitat Valenciana (ACIF/2020/203) en el grup Neurobiologia del Sistema Visual i Teràpia de Malalties Neurodegeneratives (NEUROVIS). A més, és estudiant del doctorat en Biologia Experimental i Aplicada de la Universitat d’Alacant sota la direcció del catedràtic de la UA Nicolás Cuenca i la tutela del Pedro Lax. En total, Ruiz-Pastor suma tres publicacions en prestigioses revistes científiques.

Pujar