elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“El major fenomen de masses mundial”, a debat a la Universitat d’Alacant

“El major fenomen de masses mundial”, a debat a la Universitat d’Alacant
  • El futbol protagonitza la quarta edició del Seminari Internacional de Geopolítica, Moviments Socials i Identitat Territorial, que tindrà lloc els dies 13, 14 i 20 de febrer

«El futbol és el major fenomen de masses mundial», afirma Samuel Ortiz Pérez, coordinador, al costat de Carmen Romera Tébar ,del Seminari Internacional de Geopolítica, Moviments Socials i Identitat Territorial, que amb el títol «Geopolítica i futbol: Dilemes ideològics a través de la pilota» celebrarà els dies 13, 14 i 20 de febrer la quarta edició a la Universitat d’Alacant. Entre els ponents, la trobada comptarà amb noms com els d’Ángel Cappa, Toni Padilla, Irene Zugasti, Honey Thaljieh o Irene Lozano per a analitzar el fenomen del futbol des de prismes molt diferents.

«El futbol ha esdevingut el major fenomen de masses mundial i per això està molt lligat a la geopolítica mundial. Es pot analitzar des de la seua repercussió en l’economia, en la geografia, en la història i en els mitjans de comunicació, i és per això que enguany hem triat aquest tema com a central per al seminari», explica Samuel Ortiz Pérez, professor del Grup de Geopolítica de la UA i coordinador del seminari.

En el mateix sentit, Cristina Romera, també professora del Grup de Geopolítica de la UA i coordinadora del seminari, detalla que «arran de la interdisciplinarietat del tema, el seminari aborda el futbol amb ponents que són exentrenadors, escriptors, periodistes, politòlegs, geògrafs, juristes o sociòlegs, entre d’altres, perquè la influència del futbol en el món ho abraça gairebé tot». Precisament, per la repercussió que poden suscitar els ponents, el seminari es pot seguir també en en línia en la plataforma d’estríming de la UA.

L’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres serà l’escenari del seminari, que començarà amb la inauguració, el dijous 13 de febrer, a càrrec del vicerector d’Estudiants i Ocupació de la Universitat d’Alacant, Raúl Ruiz Callado; el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, José María Ferri Coll; els directors del Departament de Geografia Humana, Juan David Sempere Souvannavong, i del Departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física, Carlos Javier Baños Castiñeira, i el director General de Casa Mediterrani, Andrés Perelló Rodríguez, a més dels coordinadors del seminari.
El seminari, que s’estructura en els blocs «Dilemes geopolítics del futbol», «Anàlisi teòrica i presentació de treballs científics universitaris» i «Debat-accions: futbol, relacions de gènere i heteropatriarcat», comptarà amb la ponència inaugural «Fútbol y política», per Ángel Cappa, exentrenador de futbol i escriptor, al qual seguirà la ponència «Fronteras y banderas: aprender historia gracias al fútbol», de Toni Padilla, periodista i historiador.

El matí del divendres tindran lloc les ponències « La nación sobre los hombros de once hombres en calzones dando patadas a una pelota», de Lluís Català Oltra, profesor de Sociologia i membre de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau (IUDESP) de la UA, i «Las organizaciones deportivas en el contexto de la geopolítica», de Ramón Terol Gómez, professor de Dret Administratiu i membre de l’Institut Interuniversitari d’Estudis Socials d’Amèrica Llatina (IUESAL) de la UA, a més d’una presentació de treballs científics en diferents taules de comunicació per a estudiants i doctorands.

A la vesprada, la ponència principal es titula «Fútbol y patriarcado: de la “fratría” al #SeAcabó», a càrrec d’Irene Zugasti Hervás, politòloga, periodista i màster en Relacions Internacionals. Seguidament se celebrarà una taula redona titulada «Complicitats feministes i dissidències entorn de l’heteropatriarcat en el futbol del nostre territori», amb la participació de Lucía Ibáñez, representant del futbol femení en el territori alacantí, i Juan David Santiago, president de Diversitat LGTBI Alacant.

L’activitat es reprendrà el dijous 20 de febrer amb una altra de las ponències principals. Titulada «Beyond borders: Football, geopolitics, and my journey as a game-changer», serà impartida per Honey Thaljieh, futbolista i activista palestina, cofundadora de la selecció femenina de futbol de Palestina.

A la vesprada es desenvoluparan tres ponències referents al futbol en diferents països. Relacionada amb el Brasil, tindrà lloc «Fútbol y lucha de clases», per Miguel Stédile, doctor en Història de la Universitat Federal de Rio Grande do Sul, de Porto Alegre, i escriptor en periòdic Brasil de Fato C.F.; per l’Argentina, «Pisar (las) pelotas: una apuesta de lectura geopolítica del fútbol de géneros», per Mariana Inés Conde, doctora en Ciències Socials de la Universitat de Buenos Aires, i per Mèxic, «El fútbol mexicano en tiempos de la globalización», per Federico Fernández Christlieb, de l’Institut de Geografia de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (IGg-UNAM). Finalment, la conferència de cloenda es titularà «El poder del fútbol como herramienta para conseguir sociedades más inclusivas», a càrrec d’Irene Lozano, exdirectora general de Casa Àrab.

Cal destacar que, a més dels apartats dedicats a la presentació de comunicacions per part d’estudiants i doctorands, totes les ponències i taules redones del seminari estan presentades, de la mateixa manera, per estudiants i doctorands de la Universitat d’Alacant, amb el propòsit de «fer costat als futurs  joves investigadors perquè facen les primeres passes en el seminari i cresquen amb el suport necessari en el context de la investigació», conclou Ortiz Pérez.

Pujar