elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Luis Enrique Ramos Guadalupe guanya el XIII Premi Juan Andrés d’asssaig i investigació en ciències humanes

Luis Enrique Ramos Guadalupe guanya el XIII Premi Juan Andrés d’asssaig i investigació en ciències humanes
  • Durant l'acte es presentarà l'obra premiada el 2021 del doctor en Literatura Hispànica Sebastián Pineda Buitrago

MÉS FOTOS
Luis Enrique Ramos Guadalupe guanya el XIII Premi Juan Andrés d’asssaig i investigació en ciències humanes - (foto 2)

 

El XIII Premi Juan Andrés i Distinció Biblioteca, que concedeix el grup d'investigació  Humanisme-Europa de la Facultat de Filosofia i Lletres en la Universitat d'Alacant en col·laboració amb el Seminari Institut-Biblioteca Juan Andrés de Comparatística i Globalització ha recaigut en el doctor Luis Enrique Ramos Guadalupe per l'obra De meteorología y huracanes: Benito Viñes, un científico español en Cuba. La decisió de la convocatòria 2022 es dictava dissabte 28 de maig. El lliurament del premi es durà a terme, al costat de la Distinció Biblioteca, el pròxim 27 de juny, a les 18.30 hores, en sessió virtual mitjançant videoconferència.

El Premi Juan Andrés, que porta el nom de l'humanista creador de la història de la literatura universal i comparada, és concedit cada any durant el mes de maig i lliurat al juny. S'atorga  a una reflexió o investigació en el camp de les ciències humanes en raó del relleu o l’originalitat de l’objecte o del mètode.

La Distinció Biblioteca es creava l’any 2020 per l'Institut Juan Andrés i la Biblioteca Hispànica (AECID) a fi d'articular mitjançant el Seminari Institut-Biblioteca el premi o la  distinció d'institucions o organismes, obres o persones que hagen exercit una funció rellevant en el món del llibre, la lectura i les biblioteques.

Durant l'acte del 27 de juny es farà la presentació de La crítica literaria hispanoamericana (Una introducción histórica), obra de Sebastián Pineda que va obtenir el Premi Juan Andrés el 2021. Dissertaran al llarg de l'acte Pedro Aullón de Haro, catedràtic de Teoria de la Literatura de la UA i director de l'Institut Juan Andrés; Sebastián Pineda Buitrago, Premi Juan Andrés 2021; Luis Rafael Hernández, director de l’editorial Verbum; Luis Enrique Ramos Guadalupe, Premi Juan Andrés 2022; i Araceli García Martín, directora de la Biblioteca Hispànica (AECID) i presidenta de REDIAL.

Benito Viñes va ser sacerdot jesuïta director de l'Observatori de l'Havana, un dels més grans científics espanyols de l'època  moderna, síntesi perfecta d'humanisme científic i humanitarisme. És considerat últim exponent de l'Escola Universalista Espanyola.

Luis Enrique Ramos Guadalupe és l'autor del volum sobre Benito Viñes i guanyador del premi. Ramos és un intel·lectual i professor cubà (l'Havana, 1955). Està especialitzat en història de la ciència i, en particular, en l'obra de Benito Viñes, a l’estudi de la qual ha realitzat importants contribucions; ha sigut professor de Ciències  i de Geografia i ha exercit funcions en el Museu Nacional d'Història de les Ciències Carlos J. Finlay, en l'Acadèmia de Ciències de Cuba i en la Fundació Fernando Ortiz. És membre del Consell Editorial de Vivarium i de Revista cubana de meteorología. Actualment treballa en l'Oficina de l'Historiador de la Ciutat de l'Havana.

Sebastián Pineda Buitrago, guanyador del XII Premi Juan Andrés, és natural de Medellín (Colòmbia) i resideix a Mèxic. És doctor en Literatura Hispànica pel Col·legi de Mèxic (2011) per la defensa i aprovació d'una tesi sobre l'obra crítica d'Alfonso Reyes. Crític, assagista, historiador de les idees, impulsor d'un futur hispanoamericà integrador, és en l'actualitat professor investigador de la Universitat Iberoamericana a Puebla (Mèxic).

De la publicació de les obres guanyadores s'encarrega l'editorial Verbum, empresa radicada a Madrid des de 1990 i la denominació de la qual procedeix de Lezama  Lima. Té dos milers de títols i un catàleg general que és fonamental per a la cultura hispànica i pot ser entès com una vertadera biblioteca. Aquest any 2022 se’n compleixen 25 de l'inici de la col·lecció “Verbum Mayor” mitjançant l'obra magna de Juan Andrés, cap de l'Escola Universalista Espanyola, i el començament d'una col·lecció de fons encaminada a la reconstrucció de l'humanisme universal en clau hispànica mitjançant autors com Andrés Bello, Benedetto Croce, Antonio Eximeno, Henríquez Ureña, Krause, Lezama Lima, José Martí, Milà i Fontanals, Alfonso Reyes, Santayana, Karl Vossler, Ernst Robert Curtius o María Zambrano.

Pujar