elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Orquestra Filharmònica de la UA oferirà dos concerts d’estiu, a l’Auditori de Calp i a l’ADDA

L’Orquestra Filharmònica de la UA oferirà dos concerts d’estiu, a l’Auditori de Calp i a l’ADDA
  • Els concerts seran dirigits, per primera vegada, per una directora convidada, la veneçolana Gena Liévano, i comptaran amb el concertino Antonio García Egea

  • La rectora Amparo Navarro i el president del Rotary Club Alacant, Jorge Alió, han rubricat aquest matí un conveni de patrocini per al concert de l’ADDA, la recaptació del qual es destinarà a ajudes de formació dels músics de l’OFUA

MÉS FOTOS
L’Orquestra Filharmònica de la UA oferirà dos concerts d’estiu, a l’Auditori de Calp i a l’ADDA - (foto 2)
L’Orquestra Filharmònica de la UA oferirà dos concerts d’estiu, a l’Auditori de Calp i a l’ADDA - (foto 3)

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, i el president del Rotary Club Alacant, Jorge Alió, han signat aquest matí, en el despatx rectoral, un nou conveni de col·laboració entorn del projecte musical de l’Orquestra Filharmònica de la UA (OFUA) i, en particular, per al pròxim concert que oferirà l’OFUA el pròxim 1 de juliol, a les 20.30 hores, a l’Auditori de la Diputació Provincial d’Alacant (ADDA), emmarcat en la «Trobada d’Estiu de l’OFUA». La recaptació d’aquest concert es destinarà a finançar ajudes per a la formació dels músics de l’OFUA. (Entrades ja disponibles en: www.vivaticket.es i una hora abans en la taquilla. Preu 15 euros. Habilitada fila zero, per a aquells que no puguen assistir, però desitgen col·laborar). 

La Trobada d’Estiu de l’OFUA inclou un segon concert a l’Auditori de Calp, el dilluns 30 de juny, a les 20 hores, amb entrada lliure limitada a la capacitat del local. Aquest concert s’organitza conjuntament amb l’Ajuntament de Calp i la Seu Universitària en la localitat. 

Els dos concerts, en Auditori de Calp i ADDA, seran dirigits, per primera vegada per una directora convidada, la veneçolana Gena Liévano, i comptaran amb el concertino Antonio García Egea.  La dansa serà la protagonista del programa triat per a les dues actuacions i serà el fil que uneix les tres peces seleccionades. L’actuació començarà amb la coneguda Dansa Macabra, del francès Camille Saint-Saëns, que mourà el públic cap a un vals ple d’esquelets, i a la Mort que entona una ària macabra. Hi seguiran les Danses Eslaves op.72 de Dvorák, per a transportar-nos a paisatges més freds, on el folklore i el ritme són presents. Per a tancar amb brillantor, l’OFUA interpretarà la Simfonia n. 7 en La major de Beethoven, descrita per Richard Wagner com una «apoteosi a la dansa». Formada per quatre moviments, com és habitual, la setena simfonia és una de les més vivaces del repertori i el segon moviment és un dels moments orquestrals més coneguts.  

Per a la preparació de les dues actuacions la Universitat d’Alacant ha programat també, dos tallers formatius per als seus músics de l’OFUA: un taller de corda, impartit Antonio García Egea, professor del Conservatori Superior de Música M. Massotti Littel; i un taller de vents i percussió, a càrrec de Rudolf Korp, director de la Brass Academy Alacant. 

Signatura de conveni UA- Rotary Club Alacant. Assistents:

Amparo Navarro, rectora; Jorge Alió Sanz, president del Rotary Club Alacant; Catalina Iliescu, vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària; Lucía Gomis, directora de la Fundació General de la UA; Loretta González, tècnica de la Fundació General; i Emilio Rubén del Turó, responsable de protocol del Rotary Club Alacant.

Gena Liévano, nova directora convidada

Directora d’orquestra veneçolana nascuda l’any 1998 a Caracas. Comença la seua formació musical des de molt primerenca edat al costat de la seua mare. Quan tenia deu anys, ingressa al programa «El Sistema», on inicia els estudis d’oboè i toca en nombroses orquestres. L’any 2013, és nomenada stage manager en la companyia d’òpera «Primer Casale», amb la qual participa en una dotzena de produccions líriques. El 2015, Gena es trasllada a París per a continuar la formació en oboè i començar els estudis de direcció d’orquestra. Després d’obtenir un mestratge en Musicologia en la Universitat de la Sorbona, tres diplomes d’estudis musicals i un diploma estatal, es dedica plenament a la direcció des de 2020. Gena ha participat en nombroses classes magistrals a França, el Regne Unit, Grècia, la República Txeca i els Països Baixos. Ha rebut els consells de grans noms de la direcció com Bertrand de Billy, Sian Edwards, Claire Gibault, Marc Korovitch, Claire Levacher, Alice Farnham, Martin Sieghart i Michalis Economou. També va assistir a Cyril Diederich en una producció d’«El barber de Sevilla» i a John Fiore en el concurs de cant Kattenburg a Suïssa. El 2022, fonga l’orquestra «Anima», un conjunt de caràcter professional amb el qual es presenta regularment a França i Espanya. Des de la seua creació, l’orquestra ha estrenat una desena de peces, entre aquestes l’òpera en cinc actes «Barbe Noire», que serà reestrenada a l’Òpera de Massy l’any 2026. Actualment, Gena està acabant un màster en direcció d’orquestra en l’Haute école de musique de Lausana. 

Antonio García Egea

Considerat com un dels violinistes espanyols més importants de la seua generació, Antonio García (1989) ha oferit concerts als Estats Units, la Xina, Alemanya, Itàlia, França, Àustria, Espanya, Lituània, etc., les interpretacions dels quals han sigut aclamades per la crítica especialitzada. Nascut a Cieza, es gradua en el conservatori de Múrcia, sota la tutela de Concepción Fernández, Vicente Cobacho i Joaquín Palomares. Continua els estudis a la prestigiosa Universitat Mozarteum de Salzburg, al Conservatori Royal de Brussel·les, i a Viena, amb el professor Boris Kuschnir. D’aquesta època destaca l’obtenció de primers premis en els concursos de Molina de Segura, Festival Internacional d’Orquestres de Joves de la Regió de Múrcia i concurs nacional joves intèrprets «Ciutat de Xátiva» en el qual, a més, és guardonat amb la beca del concurs. També ha sigut distingit per l’Associació Pro Música de Múrcia com a «Pro Músic de lAny 2012» per la seua trajectòria com a músic en l'àmbit solista i música de cambra, i ha obtingut la beca de l’any 2012 de la Fundació Galindo de Calasparra. Al costat del desenvolupament de la seua carrera concertística i pedagògica, també ha desenvolupat la seua faceta com a músic d’orquestra, i ha tocat durant 5 temporades en la prestigiosa Orquestra de la Comunitat Valenciana del Palau de les Arts Reina Sofia, codirigida per Lorin Maazel i Zubin Metha, per la qual desfilen les més destacades personalitats de la direcció, tant en els concerts simfònics com en les representacions d’òpera. Ha estat sota la direcció de directors de la talla de Valeri Guérguiev, George Petre, Riccardo Chailly, Vladimir Jurowski, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Omer Meir Wellber, Nicola Luisotti, Plácido Domingo, entre d’altres. Ha gravat amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana l’òpera La Bohème, sota la direcció de Riccardo Chailly; Onegin de Txaikovski, amb Omer Meir Wellber; àries de G. Verdi interpretades per Plácido Domingo; «Paris Mon amour» interpretat per Sonya Yoncheva, etc. L’agost del 2015 obté plaça, per oposició, en l’Orquestra Simfònica de Bilbao, i recentment ha guanyat, per oposició, la plaça de catedràtic de violí al Conservatori Superior de Música de Múrcia. A més, és membre fundador del trio Quercus i duo Arbós. 

Pujar