elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA lliura els premis ua:emprèn a treballs de final de grau, màster i tesi que aposten per models de negoci innovadors

La UA lliura els premis ua:emprèn a treballs de final de grau, màster i tesi que aposten per models de negoci innovadors
  • Una aplicació per a planificar viatges en grup, un diagnòstic genètic aplicat a la infertilitat i noves tecnologies de reciclatge de plàstics, han sigut els treballs seleccionats i premiats amb 600, 900 i 1.500 euros

  • L’acte, que ha tingut lloc aquest matí, ha estat presidit per la rectora Amparo Navarro i les vicerectores de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i d’Estudiants i Ocupabilitat, M. Jesús Pastor i Rosario Ferrer

MÉS FOTOS
La UA lliura els premis ua:emprèn a treballs de final de grau, màster i tesi que aposten per models de negoci innovadors - (foto 2)
La UA lliura els premis ua:emprèn a treballs de final de grau, màster i tesi que aposten per models de negoci innovadors - (foto 3)
La UA lliura els premis ua:emprèn a treballs de final de grau, màster i tesi que aposten per models de negoci innovadors - (foto 4)
La UA lliura els premis ua:emprèn a treballs de final de grau, màster i tesi que aposten per models de negoci innovadors - (foto 5)
La UA lliura els premis ua:emprèn a treballs de final de grau, màster i tesi que aposten per models de negoci innovadors - (foto 6)
La UA lliura els premis ua:emprèn a treballs de final de grau, màster i tesi que aposten per models de negoci innovadors - (foto 7)

La Universitat d’Alacant ha acollit avui el lliurament de premis ua:emprèn a treballs de final de grau (TFG), treballs de final de màster (TFM) i tesis doctorals que puguen ser la base d’un projecte empresarial innovador. En la modalitat de TFG ha sigut premiada amb 600 euros «Veelu», una aplicació mòbil per a planificar viatges en grup presentada per Esther Navarro, graduada en Enginyeria Multimèdia. L’alumna del màster en Biotecnologia per a la Salut i la Sostenibilitat Ángela María Díaz ha sigut la premiada, en la modalitat de TFM amb 900 euros, pel seu treball centrat en el diagnòstic genètic en reproducció assistida: el sistema KIR/HLA-C. Finalment, en la modalitat de tesi doctoral, i amb un premi de 1.500 euros, s’ha premiat el treball Plastics recycling: new challenges in the age of the Circular Economy fet per Oksana Horodytska, doctora en Enginyeria Química.

L’acte, que ha tingut lloc aquest matí amb una capacitat reduïda a la sala multimèdia de l’edifici de Rectorat, ha estat presidit per la rectora de la UA, Amparo Navarro, al costat de la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, M. Jesús Pastor, i la vicerectora d’Estudiants i Ocupabilitat Rosario Ferrer. El director del Secretariat de Transferència de Coneixement, José Luis Todolí, ha sigut l’encarregat de donar lectura a l’acta de concessió de premis.

Navarro ha felicitat les tres premiades i ha destacat que «no hi ha major èxit que acabar una etapa acadèmica amb un reconeixement de aquest tipus». A més, ha destacat l’important paper de seguiment i mentorització que fan els tutors i els directors dels treballs de grau, màster i tesis doctorals. Finalment, ha recordat que el programa institucional ua:emprèn va sorgir l’any 2014, tant per a afavorir l’ocupabilitat d’estudiants i egressats a través de la cultura de l’emprenedoria, com per a transferir els descobriments gestats en la UA a la societat. «Espere que les vostres idees arriben amb èxit a la pràctica», ha finalitzat la rectora dirigint-se a les premiades.

Per part seua, les vicerectores María Jesús Pastor i Rosario Ferrer han volgut destacar la qualitat i excel·lència de les propostes presentades. «Volem animar tota la comunitat universitària a continuar desenvolupant aquest tipus de propostes innovadores sabent que comptaran amb el suport institucional per a la seua valoració, planificació i execució», hi han afegit. En aquest sentit, han recordat que ja està oberta la pròxima convocatòria dels Premis Impuls 2021 a iniciatives empresarials innovadores.

Treballs premiats

App viatges: «Veelu» és una aplicació mòbil híbrida, tant per a Android com per a iPhone, que serveix per a planificar viatges de forma col·laborativa. Avui dia, cada vegada és més comú que la gent gestione les escapades des de zero, sense delegar aquesta tasca a agències especialitzades. Gràcies a «Veelu», els usuaris poden planejar amb una sola aplicació les activitats que faran durant un viatge, anotar llistes de tasques i tenir un control de les despeses que tindran. A més de aquestes eines, l’app permet als participants escriure els pensaments i les experiències que tenen mitjançant entrades de diari, i també compartir fotografies, documents i altres arxius multimèdia. Segons explica la creadora, Esther Navarro, l’avantatge de «Veelu» és que sincronitza les dades en temps real entre tots els participants d’un grup i que ofereix totes les eines de forma totalment gratuïta, sense necessitat d’anuncis molestos ni de posar de pagament les funcionalitats més bàsiques.

Diagnòstic genètic: La prevalença mundial d’infertilitat s’estima entre un 3,5 i un 16,7%, i en molts de els casos no pot identificar-se’n el motiu. «Encara que ja hi ha empreses que es dediquen al diagnòstic genètic aplicat a la infertilitat, entre un 30-50% dels embrions implantats són avortats espontàniament. Un punt clau podria estar en el sistema immunitari matern, ja que, d’alguna manera, per a aconseguir un embaràs amb èxit és necessari trobar una manera de tolerar l’embrió (que no deixa de ser un agent estrany per al cos de la dona)», assenyala Ángela María Díaz en el seu treball. El test desenvolupat en el seu TFM consisteix en la realització de un estudi de genotipat KIR/HLA-C per a esbrinar si tenen una bona compatibilitat o no. Això permetrà trobar la causa de possibles avortaments de repetició i errades en la implantació, prevenir possibles complicacions durant l’embaràs o, fins i tot, l’elecció d’un donant compatible amb la futura mare. Aquest estudi, en combinació amb el diagnòstic genètic preimplantacional ja existent, pot augmentar la taxa d’implantació embrionària i en definitiva aconseguir un embaràs amb èxit.

Reciclatge de plàstics: El model de negoci de la tesi doctoral premiada consisteix en el desenvolupament i la comercialització de noves tecnologies de reciclatge de plàstics amb l’objectiu de millorar la qualitat dels materials, augmentar les taxes de reciclatge i trobar noves aplicacions per als productes reciclats. Ja s’ha constituït recentment una EBT per a fer realitat aquest model de negoci i, actualment, ja s’han desenvolupat tres tecnologies a escala de laboratori que amb el finançament adequat es poden traslladar a la indústria. Aquestes tecnologies són: la desodoració (eliminació d’olor) de plàstics reciclats procedents del fem; el deslaminat (separació de les capes) dels envasos multicapa que no es poden reciclar amb els mètodes existents; i la descontaminació dels plàstics per a eliminar els contaminants més pesants que poden suposar un perill per a la salut dels consumidors. «Cada tecnologia per separat té un alt grau d’innovació i no utilitzen substàncies perilloses ja que es caracteritzen per treballar en el medi aquós i per obtenir materials de millor qualitat», apunta Oksana Horodytska en el projecte.

Participants

Aquesta edició de premis ua:emprèn a treballs de final de grau, màster i tesi doctoral, convocats per el Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i el Vicerectorat d’Estudiants i Ocupabilitat de la Universitat d’Alacant, ha tingut un total de 24 participants: 10 en la modalitat de TFG, 9 en TFM, i 5 tesis doctorals.

Aquesta convocatòria afavoreix la promoció i la creació d’empreses innovadores i sostenibles sorgides en la comunitat universitària, una aposta clau del programa institucional ua:emprèn.

Pujar